pátek 3. srpna 2018

Vůbec nic - Hanif Kureishi

Autor: Hanif Kureishi
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2018
Počet stran: 126

"Potlačování touhy. Kouřili jsme spolu trávu a dělali nesmysly, jaké jsme nikdy nedělali. Sex je jako umění: když víte, co děláte, nevíte, co děláte. Trvalo nám rok, než jsme si stvořili sex, který nás přesahoval. Nakonec jsme našli lásku a vášeň na stejném místě - ve svatém grálu lásky, jeden u druhého."

Waldo, slavný filmový režisér, je kvůli stáří a nemoci uvězněn ve svém londýnském bytě. Je slabý a frustrovaný, opečovávaný svou půvabnou, o hodně mladší manželkou Zee. Ale v okamžiku, kdy pojme podezření, že Zee si začíná milostný románek s Eddiem, který je jeho "víc než známý a méně než přítel už přes třicet let", je Waldo přinucen jednat: rozhodne se pár odhalit. Nejprve se ale chce ujistit, že podezření není jen výplodem jeho fantazie, a pokud ne, přijde na řadu pomsta...

Hanif Kureishi vyrůstal v Kentu a vystudoval filozofii na King´s College v Londýně. K jeho dílům patří Buddha z předměstí, který získal Whitbreadovu cenu za románovou prvotinu, The Black Album, Intimita nebo The Last Word. Kureishi je také autorem scénářů k filmům Sammy a Rosie to dělají, Le Week-End a Moje krásná prádelnička, přičemž poslední jmenovaný si vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší filmový scénář. Vydal rovněž několik povídkových sbírek. Kureishi se stal držitelem francouzského Řádu umění a literatury, je nositelem Pinterovy ceny PEN klubu a obdržel Řád britského impéria. Jeho dílo bylo přeloženo do třiceti šesti jazyků. Je profesorem tvůrčího psaní na londýnské Kingstonské univerzitě.

Vůbec nic je smutný příběh na téma sexu a smrti, který vás upoutá a když se od něj na poslední stránce odpoutáte, nezůstanete stejní. Změní se vám pohled na určité části našeho života, tak jako po každé knize, která řeší těžší témata, které se týkají života a smrti. Na pár stránkách najdete zajímavý, emotivní příběh muže, který na sklonku svého života bojuje o kousek posledního štěstí.

Waldo je starý a nemocný bývalý režisér, který je uvázán na invalidním vozíku. Stará se o něj o dost mladší manželka Zee, kterou okouzlí nová příležitost a má pocit, že tím, že se stará o manžela, něco ji v životě uniká.
Tou novou příležitostí je jak jinak než jiný a zdravý muž. Když Waldo začne odkrývat jeho situaci, aby dostal svou ženu zpátky na svou stranu, protože o ni nechce přijít, začíná se odvíjet příběh plný emocí. Waldo na mě působí jako zatrpklý, nešťastný a sobecký muž, i když se jeho myšlenky a rozhovory zdají být vtipné nebo smířlivé s jeho situací. Pro mě tímto jeho postava byla o moc milejší a pochopitelná.

"Nemohu říct, že teď, když jsem téměř paralyzovaný a napůl mrtvý, by život byl méně zajímavý. Sousedé v osvětlených klecích svých bytů jsou působiví. Večírky jsou víc fascinující než válka a vždy skýtají příležitost natočit detaily. Ale nikde žádný sex. Sex je tady, za mnou, v každém smyslu toho slova."

Další postavy v knize jako manželka, nejlepší přítel a nejlepší kamarádka jsou každá jiná, každá má jiný charakter a tím se tento příběh stává zajímavým a čtivým. Situace, které mezi sebou řeší, jsou napjaté a napínavé. Je třeba čtení věnovat plnou pozornost a vnímat ji, aby jste z toho měli ten správný zážitek.
Není předvídatelná, takže je třeba číst stránku za stránkou. Jednu část děje, což je zdravotní situace Waldy je podle mě dost reálná, se zbytkem se už tak často v obyčejném životě nepotkáme, ale i tak je to popsáno jako by to byla normální situace. Místy byl děj velmi vtipný, ale většinou jsem měla pocit, že na mě padá smutek a deprese. Hlavně při rozhovorech mezi Waldou a jeho ženou.

Kapitoly jsou akorát dlouhé, někdy mi přišlo, že ani nebylo třeba nové, protože přímo navázala větou v daném čase na předchozí kapitolu. I přesto, že je kniha útlá, je v ní velký příběh, který pohne každým, kdo si ho přečte. Jakým směrem, to už nechám na vašem posouzení.

Pokud nejste puritáni a nevadí vám téma sexu a smrti, bude vás tato kniha zajímat. Je třeba přepnout mozek od všechních starostí a věnovat této knize všechen svůj volný čas, protože to opravdu není plochý a lehký příběh, ale stojí to za to.

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart, kde si knihu Vůbec nic můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat