pondělí 27. srpna 2018

Osudové vzplanutí - Jindřiška Mendozová

Autor: Jindřiška Mendozová
Nakladatelství: Cosmopolis
Rok vydání: 2018
Počet stran: 159

"Opravdu byl do Irami zamilovaný. Bylo to, jako kdyby se sen, který snil v Madridu nad knihami, stal skutečností. Jestli ale byl správný jeho pocit i Josého zdání, pak se bál, že Amazonce ublíží. Ať se snažil sebevíc, nedokázal si představit, že by opustil Madrid, svoje rodiče, studium... Znovu se mu sevřel žaludek."

Hlavním hrdinou romanticko-dobrodružného příběhu je Manuel Castro, budoucí student práv na madridské univerzitě a nadšený cestovatel. Za přijetí na školu mu rodiče zaplatí cestu do Ekvádoru a Manuel si tak může splnit svůj sen - najít bájný indiánský kmen Amazonek. Jeho cesta hluboko do džungle se ovšem nečekaně zkomplikuje a z Madridu mu na pomoc vyrážejí Luz, která by s Manuelem velmi ráda chodila, a Fernando, který by zase velmi rád chodil s Luz. Netuší ale, že se všichni nevědomky stávají nejen účastníky hry o lásku, ale i o peníze a v neposlední řadě o život. A že jejich osud bude v rukou tajemné dívky z džungle, Irami...
Příběh se odehrává na skutečných místech Ekvádoru a jeho fascinující džungle, v exotice Jižní Ameriky.

Jindřiška Mendozová studovala produkci na FAMU v Praze a španělštinu a tvůrčí psaní na univerzitách v Barceloně a v Guayaquilu (Ekvádor). Po návratu z Jižní Ameriky do Čech se věnovala překladům a také psaní pro televizi a rozhlas (seriály nebo pořady pro děti). Napsala již pět knih a kromě psaní nejvíc času tráví se svojí "zvěří", mezi kterou počítá své tři dospívající děti, a pak tu pravou, čtyřnohou. Poslední dobou se pohybuje i na sociálních sítích: Na Instagramu a Twitteru ráda sdílí fotky z cest po Čechách i po cizině. Neopustila ani Českou televizi, kde se dál věnuje především dramaturgii. A protože volného času jí ještě trochu zbývá, rozhodně se nebrání čemukoli novému, co by mohlo přijít - ať už jako práce, nebo jako koníček...

Kniha Osudové vzplanutí je sice útlá, ale skrývá nádherný příběh hluboké lásky, pro kterou jste schopni obětovat vše. A pokud máte rádi trochu tajemna, napětí a legendy, určitě si tento příběh přečtěte. Bonusem je prostředí, ve kterém se příběh odehrává.

Krásný, mladý, bohatý a inteligentní muž jménem Manuel Castro je hlavním hrdinou tohoto románu. Má nastoupit na právnickou fakultu a ještě před tím si chce užít skvělé dobrodružství. Tentokrát ho zajímá legenda o Amazonkách. Jsou tyto legendy a báje pravé? Žijí? Jsou tak krásné a nebezpečné? To vše chce zjistit a zjistí. Celý jeho výlet se zkomplikuje, když se ocitne uprostřed pralesa a začne zažívat milostné a velmi nebezpečné dobrodružství. Když Luz, jeho přítelkyně z Madridu, zjistí, že je nezvěstný, rozhodne se ho hledat i se svým kamarádem Fernandem. Jak to celé dopadne a pustí je ještě někdy všechny prales na svobodu?

"Amazonský prales je neproniknutelný. Zelené šero v sobě skrývalo a skrývá tajemství, o kterých si lidé mohou vyprávět mnohé. Jenže na mnohá místa se člověk nikdy nepodíval. Když se tam někdo podíval, nevrátil se. Z útržků informací se zrodily legendy. Tajemné a lákavé..."

Děj knihy Osudové vzplanutí se odehrává v nádherné a nespoutané přírodě amazonského pralesa v Ekvádoru. Když jsem to četla, měla jsem pocit, že bych něco takového chtěla spatřit na vlastní oči, ale vzápětí mě dostal pocit strachu, který příběh provází. Myslím si, že jsou legendy a báje, které by se zkoumat neměly a měly by se nechat tak, jak jsou.

Přiznám se, že jsem četla jedním dechem, protože napětí, jak to celé dopadne a to vše kolem dokola bylo velmi intenzivní. Děj byl plynulý, prolínaly se situace u všech postav, takže jsem vždy věděla, kdo co v danou chvíli dělá a naopak nedělá. Závěr kapitol mne navíc vždy nahlodal k tomu, abych otočila stránku a četla dál a dál, dokud jsem nezjistila, že už není co otočit.

Ráda doporučím čtenářům, kteří mají rádi milostné příběhy opředeny tajemstvím s trochou napětí. Nevadí jim legendy a báje a pokud se čtenář vžívá do příběhu, tak mu nesmí vadit příroda. Tady se města a jeho uliček jen tak nedočkáte.

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Osudové vzplanutí můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat