středa 29. srpna 2018

Rychle a bezbolestně - Markéta Dočekalová

Autor: Markéta Dočekalová
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2012
Počet stran: 303

"Libuše Laudátová seděla u stolu a prohlížela staré, zažloutlé fotografie. Tak tohle byl její život. Nebyl zase tak špatný, říkala si v duchu. Nebyla v koncentráku a válku přežila se svou rodinou bez větší újmy, nestrádala v komunistických žalářích, vždycky měla co jíst i kde bydlet. "Bohatý není ten, kdo má hodně, ale ten, kdo potřebuje nejméně." Tahle věta se jí vybavila při pohledu na fotku, na které její děda slavil své osmdesáté narozeniny. Byla to věta, kterou tehdy pronesl."

"Včera tam ještě nebyl. Jen prázdné, špinavé výlohy. Dnes, s úderem deváté, se tu objevil. Aranžérka pověsila do výlohy velký plakát a nad vchodem se rozsvítil neonový nápis: Rychle a bezbolestně. Nic víc. Nový obchod na pěší zóně v Praze..." Tak začíná poutavý román Rychle a bezbolestně, autorky Markéty Dočekalové, který vám tentokrát předkládá nevšední příběh plný magie a napětí.
Kdo by nechtěl získat něco rychle a bez námahy? Třeba se naučit cizí jazyk, nebo zhubnout lusknutím prstů? Stačí jediný podpis a přání může být splněno. V románu se proplétají osudy postav, které nabídce neodolaly, ale i těch, jejichž osud změnili jiní. V životě však nic není zadarmo a každý za své přání jednoho dne zaplatí. Čím? To se nechejte překvapit...

Markéta Dočekalová od roku 1996 působí jako scenáristka, napsala a zrealizovala v televizích více než 2 tisíce scénářů a podepsala se pod téměř 700 dílů seriálu Ulice, u jehož vzniku stála. Je také autorkou filmu Hasiči. Od roku 2001 se věnuje výuce tvůrčího psaní a patří v oboru k nejznámějším lektorům. Vydala třídílnou řadu učebnic Tvůrčí psaní pro každého, které se staly na českém trhu bestsellery. Vyučuje scenáristiku na FAMU a tvůrčí psaní na několika dalších vysokých školách v ČR a Slovensku. V květnu 2011 vydala svůj první román s názvem Něco za něco.

Rychle a bezbolestně je krásný příběh o životě. Zatím jsem od této autorky žádnou knihu nečetla a jsem ráda, že jsem ji dala šanci. Byl to pro mne nečekaný zážitek plný kladných, ale i záporných emocí, které vedly ke spokojenosti s tímto příběhem.

Obchod s názvem Rychle a bezbolestně vede jeden starý pán se svou dcerou Nikol. Odkud jsou? Kdo jsou? Co vlastně nabízí, prodávají? Přání. Je to jednoduché, přejte si co chcete, podepište smlouvu a máte to, rychle a bezbolestně. A co za to? To vám teď neprozradím, neví to ani hrdinové, dokud to nepřijde. Pokud ale máte to správné přání, tak možná nic nepřijde. Není to lákavé? A co je to správné přání?

Filip je první zákazník, který smlouvu podepíše a od té chvíle se mu začne měnit život, ale nejen díky této smlouvě, ale i krásné Nikol, kterou potká v obchodě. Postupně se přidávají další a další klienti. Jejich cesty se jednoho dne protnou a změní jim to život a hlavně pochopí, co pro ně znamená jejich život. Než se obchod přesune na nové místo, vejde do něj i Libuška Laudátová, která zanechá starému pánovi v těle zvláštní pocit a on najednou ví, že se jednoho dne ještě setkají.

"Jen ji starý pán zahlédl, už přispěchal, aby otevřel dveře. Takovou uctivost už dlouho nezažila.
"Dobrý den, madam! Jen pojďte dál!"
"Copak to tady u vás vlastně je?" ptala se zvědavě.
Starý pán se dal opět do vysvětlování a ona pozorně naslouchala. Když domluvil, pokývala hlavou a zadívala se starému pánovi hluboko do očí: "Není mnoho toho, co by měl člověk právo získat rychle a bezbolestně. Život je stvořen pro námahu, bolest, pot, krev a slzy. Protože tím se stáváme lepšími," řekla."

Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, ale pak jsem nedokázala knihu odložit. Tento příběh skrývá napětí, které visí nad každou stránkou, žene vás dopředu, aby jste zjistili, jak to celé skončí. Nejen, co je to za přání, ale jak to dopadne s každým hrdinou v knize. I přesto, že jsem tušila, co se dozvím, tak jsem byla překvapena.
Celou dobu mě kniha nutila přemýšlet i nad mým vlastním životem, a když jsem ji dočetla, znovu jsem si svůj život projela a zamyslela se. Myslím, že právě tohle spisovatelka chtěla a u mě to mělo správný účinek.

Kapitoly v knize Rychle a bezbolestně nejsou označeny čísly nebo nadpisy, jen třemi hvězdičkami a úplně to stačí. Přesně víte o kom čtete, kde jste a co se děje. Děj na sebe navazuje, postavy také, takže se neztrácíte. Postav je v příběhu sice více, ale je snadné se orientovat, každá je jiná a nepletou se vám.

Tuto knihu doporučuji úplně všem, a když píšu všem, myslím opravdu všem. Tento příběh, který vás donutí se zamyslet nad vlastním životem, by měl vzít do ruky každý. Pro mě kniha zůstane v mých top a třeba se k ní jednou, až budu v důchodu, vrátím.

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis, kde si knihu Rychle a bezbolestně můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat