neděle 5. srpna 2018

Šťastnej jako blecha - Jiří Růžička

Autor: Jiří Růžička
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2018
Počet stran: 184

"Máma byla ráda, ale nechtěla to dát příliš najevo, aby si táta hned nemyslel, že se jí tu líbí. Přece jen to byl pro ni šok. V úžasu se rozhlížela kolem sebe. Efektně kopla do plechovky, která se válela před naší chatou.
"Tak tohle má bejt ta tvoje panenská příroda?"
"Asi ji už někdo odpanil," uznal táta smrtelně vážným hlasem."

Příběh muže, který spustil sametovou revoluci.
Jako dvanáctiletý se Vojta Blecha při pádu z kola praštil do hlavy. Něco se mu tam změnilo a on se začal usmívat, nebo dokonce smát v situacích, které vůbec k smíchu nejsou. Lékaři si s ním nevěděli rady. Psal se rok 1982. Blechovi se kvůli němu museli přestěhovat na chatu, ale Vojtův úsměv byl spouštěčem událostí dál. Nevědomky si vykoledoval nálepku disidenta. A na vojně ho úsměv dokonce málem zničil. Přesto právě díky svému úsměvu nakonec najde štěstí i lásku.

Jiří Růžička začal publikovat v roce 1995 a pro MF Dnes napsal na 250 sloupků. Jako scenárista se podílel na přípravě satirického pořadu Stalo se České televize a je spoluautorem scénáře animované pohádky Kozí příběh se sýrem. Kromě knížek píše také scénáře komedií a sitcomů. Dříve moderoval v Českém rozhlase a v rádiích Evropa 2 a Kiss 98.

Potřebujete se zasmát, zlepšit náladu, uvolnit se? Tak to je tato kniha, Šťastnej jako blecha, správná volba. Je to příběh chlapce, který vypráví svůj život, kdy u nás vládl komunismus a začala sametová revoluce až k dospělosti jako jednu velkou, vtipnou historku.

Vojtěch Blecha je kluk, později dospívající muž a nakonec dospělý chlap, který je nemocný, ale nikdo neví, co mu je. Jeho nemoc spočívá v tom, že se se stresem a strachem vyrovnává smíchem. Tudíž se pořád směje. Ve dvanácti letech upadl na kole a od té doby to vypadá jako by mu někdo přišil úsměv. Někdy ho to přivádí do velmi závažných problémů, někdy mu to vážných chvílích pomůže. Jako díte to byl velmi bystrý a chytrý kluk. Později při demonstraci mi přišlo, jako by byl úplně mimo, přitom díky tomu, že se pohyboval na gymnáziu, v nemocnici, prostě mezi lidmi, by neměl mít důvod, aby o státní situaci, která v té době vládla, neměl ponětí. V dospělosti pak působil spíše jako flegmatik, všechno bral tak, jak přicházelo.

Při čtení této knihy jsem se nepřestávala usmívat. Celý děj je psán ve vtipných historkách, které vás čekají na každé stránce, od začátku až do konce příběhu. Shrnutí života od dětství po dospělost hrdiny jménem Vojtěch Blecha, který ho vypráví svému synovi. Popisuje své rodiče, kamarády, studium na školách, první lásky, druhé lásky až přítomnost. I když je kniha velmi vtipná, spatříte v těch historkách i to, že život není peříčko a procházka růžovou zahradou, byly okamžiky, kdy Vojtovi a jeho rodičům nebylo do smíchu, ale přesto to autor uměl napsat trefně a zábavně a u mě osobně to fungovalo. Přirovnání, které spisovatel používá jsou někdy až tak směšné, že jsem slzela smíchy.

"Nadchla ji moje vášeň pro letadla, ačkoliv nikdy nikam neletěla. "Ty jednou poletíš," říkala mi, "naděje umírá až jako poslední, hned po člověku." Pořád mi strkala do kapes svoje úspory a já jí je zase s úsměvem vracel. "Já nic nepotřebuju, ale tobě to pomůže," opakovala pořád a taky se usmívala, protože úsměv je nakažlivej jako žloutenka."

Štastnej jako blecha je kniha, která se opravdu velmi dobře čte, je napsaná nespisovnou češtinou, takže mi to přišlo lidštější a víc mě to s příběhem spojovalo. Dodávala tomu větší pravdivost, protože málokdo z nás mluví vždy a za každých okolností spisovně. Kniha je rozdělena do krátkých kapitol, které jsou od sebe odděleny nakreslenou, malou skákající blechou. Je také doplněna ilustracemi, které jsou zpestřením příběhu.

Knihu doporučuji úplně všem, co se rádi zasmějí u odpočinkového čtení s nenáročným příběhem. Těm, kteří potřebují zvednout náladu nebo mají za sebou těžkou knihu a chtějí si oddychnout. Mě osobně náladu zvedla a vlila do mě trochu toho optimismu, že se dá téměř všechno zvládnout a heslo: "s úsměvem jde všechno lépe", je někdy opravdu pravdivé.

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní eknihu děkuji autorovi Jiřímu Růžičkovi a knihu si můžete zakoupit například tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat