úterý 21. srpna 2018

Temná kapitola - Winnie M Li

Autor: Winnie M Li
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2018
Počet stran: 373

"Tátova pěst ho praští přímo do čelisti. Ne tak drsně, jak čekal. Fotřík už asi stárne nebo co. Ale tu bolest cejtí, svýho starýho kamaráda. Zvoní mu v hlavě. Čau, vítej zpátky, bolesti.
Prásk! Další pořádná, pravej hák, ze strany lebky.
Dobrá rána, tati."

Jedna událost - dva zničené životy
Když zcestovalá Američanka Vivian potká Johnnyho, netuší, jak moc se její život změní. Tento dospívající chlapec pochází z irské komunity žijící na okraji společnosti, kde je násilí na ženách samozřejmostí a muži nemusí ovládat svůj chtíč. Jejich setkání skončí tragicky a z nevinného výletu se rázem stane temná kapitola Vivianina života. Strhující a děsivý příběh inspirovaný skutečnými událostmi.

Winnie M Li je spisovatelka a producentka, která má za sebou práci v kreativním průmyslu na třech světadílech. Absolvovala Harvard, na londýnské akademii Goldsmiths získala magisterský titul z tvůrčího psaní a dělá si doktorát v oboru Média a komunikace na London School of economics. Nejdříve psala průvodce, produkovala nezávislé filmy, vytvářela programy filmových festivalů a pracovala na ekoturistických projektech, nyní pořádá umělecké festivaly a zapojila se do kampaně MeToo. Temná Kapitola (Dark Chapter) je její první román, byl nominován na mnoho cen, např. The Edgars 2018. Žije v Londýně, ale je tak trochu závislá na cestování.

Tohle byl hodně silný šálek čaje. Už od začátku víte, co se bude v knize odehrávat a kam to bude spět, ale přesto budete neskonale překvapeni, jak se s tím autorka poprala, co všechno napsala, jakým způsobem to s vámi zamávalo. Musím říct, že i když se v Temné kapitole nedějí žádné "úžasné" zvraty, přesto to pro mne bylo napínavé čtení, od začátku až do konce.

Hned na první stránce se dozvíme, že příběh je inspirován skutečnou událostí, kdy sama autorka byla znásilněna a touto knihou se nějakým způsobem zpovídá ze všeho, co následovalo po tom samotném, hrůzném činu.
Hlavní hrdinka, Vivian, má pracovní cestu do Belfastu, kde se po pár pracovních schůzkách vydá na tůru, kterou si připravila už dopředu. Vždy vyhledává místa, kde moc turistů není a proto není divu, že se rozhodne pro Soutězku, která není pořádně schůdná. Ale to byla chyba... Ovšem, Vivian o tom nemá ani tušení...
Potká Johnnyho a ten její život obrátí v temnou kapitolu...

Tuto knihu rozhodně nemůžu zařadit mezi lehkou četbu, protože téma, které je zde probíráno, mě straší kdykoliv se sama ocitnu v tmavých uličkách jakéhokoliv města. Navíc zde autorka velmi niterně popisuje pocity nejen znásilněné, ale i samotného násilníka a ve chvíli, kdy se do hlavní hrdinky vžijete, pocítíte sami na sobě její vztek, zlost, nepochopení a stále si budete říkat - deset minut dříve... deset minut později....
Kapitoly se pravidelně střídají, jednou z pohledu Vivian, poté z pohledu Johnnyho, kdy jeho kapitoly oplývají vulgarismy a ač nejsem žádná puritánka, někdy jsem toho měla vážně dost. Ovšem myslím si, že autorka tím dosáhla toho co zamýšlela, dostala mě na samotné dno toho marastu. A to i ze strany Vivian.

"Něco ji pohání, aby šla rychleji než normálně. Není to žádná jednoduchá procházka, tahle část trasy. Prodírá se na kopec keři, rozdupává kapradiny a vlasy se jí zachytávají do ostružiní. Ale ona chce prostě utéct, co nejdál a nejrychleji to jde.
Čím dřív se dostane na otevřené kopce, tím líp.
Takže nahoru, nahoru do svahu, jinudy to nejde. Cestičku už ztratila, pokud tam vůbec nějaká byla."

Samotný příběh, ač není napsán jako strhující, byl pro mne velmi zajímavý. Líbilo se mi, že jsem se dokázala vžít do pocitů hlavní hrdinky, neodsuzovala jsem ji za její chování a ač jsem se vším nesouhlasila, přesto jsem věděla, proč koná tak, jak koná. Snažila se být racionální i ve chvílích, kdy to úplně nepasovalo do "nálady", ale přesto tak nějak ve skrytu duše jsem ji chápala. A Johnny? Patnáctiletý parchant, který patří do komunity lidí, kterým jeho chování přijde normální. A po tom, co se dozvíme o jeho rodině, nemůže čtenář mít pochyb, kde se to v tom dítěti bere. Holt, jaký otec, takový syn... Jablko nepadá daleko od stromu... Atd.....

Pokud jste typ čtenářů, kteří od knihy očekávají napětí a zvraty, kteří mají rádi, když neví, co je na následujících stránkách čeká, tak si vyhledejte jiné čtivo. Myslím si, že Temná kapitola je čtením pro ty, jenž chtějí nahlédnout do mysli obětí a zločinců, je to čtení pro ty, které zajímají příběhy skutečných událostí a zpověď samotných aktérů, nikoliv honička za senzací a překvapením.

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz, kde si knihu Temná kapitola můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat