pátek 24. srpna 2018

Hra na lháře - Ruth Ware

Autor: Ruth Ware
Nakladatelství: LEDA
Rok vydání: 2018
Počet stran: 407

"Je to příběh o odvaze a nesobeckosti a obětování - o sebevraždě otce a zármutku jeho dětí. A je to příběh o naději: o tom, že se nesmíme vzdávat ani tehdy, když nás potká něco, co nemůžete unést. O tom, že máme z vlastního života vykřesat co nejvíc už kvůli těm, kdo obětovali ten svůj."

HRA MÁ 5 PRAVIDEL
V chladém červnovém ránu se na anglickém pobřeží prochází kdosi z místních lidí se psem. Zvíře vyhrabe věc, kterou jeho paní zpočátku považuje za trouchnivou větev, po chvíli ale zjistí, že se jedná o cosi podstatně zlověstnějšího.
Hned nazítří dostanou tři mladé ženy žijící v Londýně - Fatima, Thea a Isa - textovku, kde stojí pouze dvě slova: "Potřebuju tě!"
4 KAMARÁDKY
1 TAJEMSTVÍ
Isa a její kamarádky kdysi v internátní škole hrávaly takzvanou hru na lháře: vykládaly smyšlené historky spolužačkám, učitelkám a vlastně kdekomu. Jenomže jejich poťouchlá zábava se neobešla bez následků, a tak dívky vyloučili ze školy.
Po téměř dvou desetiletích je volá zpět Kate, poslední ze čtveřice nerozlučných přítelkyň. Nebude to ale sentimentální setkání po letech. Roky bájného lhaní si vyžádaly svou daň a teď je třeba uvést věci na pravou míru...

Ruth Ware vyrostla v Sussexu na jižním pobřeží Anglie. Po absolvování univerzity žila načas v Paříži a později se vrátila do Británie. V současné době žije s manželem a dvěma malými dětmi v Londýně.
Její debut Všude kolem černý les, který se stal bestsellerem Sunday Times a New York Times, jsme vydali v roce 2016. Neméně úspěšný je i další román Žena z kajuty č. 10 (LEDA 2017).

Od autorky mám za sebou všechny její knihy, které nakladatelství LEDA vydalo a proto můžu za sebe, s klidným svědomím říct, že tato, v pořadí třetí kniha s názvem Hra na lháře, je ze všech nejlepší.
Od té doby, co jsem se dozvěděla, že bude vycházet, jsem se neskutečně těšila a s radostí konstatuji, že to čekání se opravdu vyplatí.
Zakroužkujte si datum 4.9.2018 v kalendáři, vychází opravdu skvělý, mistrně napsaný, detektivní román s prvky thrilleru, který si opravdu užijete.

Celý příběh vypráví Isa, která má třicet dva let, půlroční dceru Freyu a partnera Owena. Když po sedmnácti letech obdrží smsku od kamarádky Kate s textem "Potřebuju tě!", je jí jasné, že ji dostala i Fatima a Thea a že musí odjet do Saltenu, kde je všechny začne pronásledovat minulost, která u nich není zrovna růžová.
Její partner o ničem neví, protože když se kamarádky rozhodly lhát, byla to jejich lež a žádná z nich nesmí nikomu nic říct a ve chvíli, kdy se minulost vrací jako bumerang, nabourá nejen vztah její s Owenem, ale také s kamarádkami... Tohle nemůže skončit dobře, nebo ano?

Všechny hrdinky jsou k sobě přátelské a při vzpomínání na minulost, která se prolíná s přítomností, jsem jako čtenář pocítila, jak k sobě mají blízko. Ale i přesto dokázala autorka jim dát do "vínku" něco, co z nich dělalo tajnůstkářské osoby, jenž mi nedaly spát. Tuto knihu jsem musela přečíst na jeden zátah, jinak se to nedalo. Bylo tam tolik tajemství k odhalení, tolik napětí, že jsem si nedokázala představit, že bych knihu odložila a šla "s klidem" spát.

Další hrdinové, jako třeba Ambrose nebo Luc jsou postavy, které vás svým způsobem chytí za srdce a budete si přát pro ně úplně jiný konec, než jaký jim přiřkla Ruth Ware. Ale taková Marta, tu byste s čistým svědomím hodili pod vlak... Ovšem, čtenář míní, a autorka nám drnká na nervy. :-)

"Ještě nejsou čtyři a příliv téměř vrcholí - je výjimečně vysoký, jeden z nejvyšších, jaké jsme tady kdy zažili. Molo je pod vodou, a když od tůní zafouká vítr, tak na té straně mlýna, která je obrácena k moři, pleská voda pod dveřmi.
Mlha se trochu zvedla, ale obloha je pořád zatažená a studená, takže jak tu tak sedím asleduju, kerak ocelově šedá voda pleská o prkna venku, dá mi dost práce si vybavit vedro, které tu panovalo před pouhými několika týdny."

Pokud patříte k fanouškům této autorky, tak mi je jasné, že si knihu Hra na lháře ujít nenecháte, ovšem pokud se mezi ně naopak neřadíte, tak vám ráda tuto knihu doporučím.
Při otevření knihy dostanete vše, co si od dobrého čtení přejete.
Záhady, tajemství, staré lži, které pronásledují hrdiny až do současnosti a míchají jejich kartami tak, až mají pocit, že jejich domeček z karet, který si tak poctivě stavěli, se zboří.
Napětí a mystifikaci, kdo stojí za tím, že se tajemství dostává na povrch.
Nečekané rozuzlení všeho, co se v minulosti stalo a "potrestání" viníků jednou z nejhorších možností.

Myslím si, že autorka se s každou knihou stává lepší a lepší. Její příběh, který se v této knize ukrývá, splnil veškerá má očekávání. Je to čtivé, napínavé, tajemné, místy kruté a mrazící. Ale také je to o pravém přátelství, nenaplněných touhách, lásce a důvěře.

Proto si myslím, že by tato kniha neměla chybět v knihovně žádného čtenáře, který má rád napínavé romány, jenž mu nedají spát. :-)



Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství LEDA, kde si knihu Hra na lháře můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat