pátek 3. srpna 2018

Bajky z farmy zvířat - Michal Vaněček

Autor: Michal Vaněček
Ilustrace: Václav Ráž
Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2018
Počet stran: 103

"Když jsou na jednom dvoře dva kohouti, nedělá to nikdy dobrotu. Dlouhou dobu žili na farmě dva kohouti - Mouňa a Fouňa. Neustále se spolu hádali, kdo vlastně má velet slepicím, zkrátka kdo je v kurníku pánem."

Byla jednou jedna farma, která patřila farmáři Metodějovi a jeho rodině. Na dvorku se popelila slepice Zora, v zahradě skotačila koza Melánie s oslíkem Matějem a celou farmu hlídal pes Ferda. Ve stodole bydlela myška Hryzka a našl byste tam i spoustu dalších zvířat. Kolem farmy tu a tam mlsně pobíhala liška Zrzka a vlk Bojar. A věřte nebo nevěřte, potkali byste i lva Felixe. Farmář i zvířata spolu žili ve shodě. Ale jak to tak v životě bývá, někdy si navzájem prováděli různé neplechy. S farmářem Metodějem se spřátelil dokonce i medvěd Míša. A ten mu jednoho dne vyvedl povedenou věc... Napsáno na motivy bajek Ezopa, Krylova a La Fontaina.

Michal Vaněček je autorem úctyhodné řady téměř třiceti knih povídek a pohádek. Ač to vypadá na první pohled zcela neslučitelně s pohádkami, jeho hlavní profesí jsou informační systémy. Je spolumajitelem a ředitelem společnosti T-SOFT a.s., a to již 27 let. Mimo to se věnuje nadaci a charitativní činnosti. V rámci Nadace T-SOFT ETERNITY vydává též knížky, zejména s medicínskou tematikou nebo s tematikou, která je obtížně uplatnitelná komerčně. Sám se jako autor, spoluautor nebo manažer podílel na téměř šedesáti knižních titulech a CD. V současné době významně spolupracuje s nakladatelstvím Grada, kde vydává úspěšné a oblíbené knihy pro děti i pro dospělé. Mezi bestsellery se řadí kniha - Co má vědět správný Čech (recenze).

Důvodů, proč jsem si vybrala pro sebe a syna Bajky z farmy zvířat bylo více, ovšem tím největším byl fakt, že za ilustrace v knize může pan Václav Ráž. Už z předešlých knih vím, že se líbí nejen mě samotné, ale také synovi, který dokáže naprosto perfektně ukázat, kde se kdo nachází. Navíc jsou stránky krásně barevné, obrázky najdete všude, větší i menší a to na opravdu na každé stránce. Tudíž nebylo proč váhat a šla jsem do ní.


"Milé sestřenky se nacpaly, že sotva funěly. Hryzka musela v duchu připustit, že život ve městě má něco do sebe. A to jí už Mlska balila do batůžku ještě spoustu dobrot s sebou."

Rozhodně jsem ráda, že jsem si Bajky z farmy zvířat vybrala. Na stovce stran na vás čeká 34 krátkých příběhů, které jsou napsány na motivy Ezopa, La Fontaina a Krylova.
Krom zvířat, které se na statku běžně objevují, jsou v knize zmíněna i zvířata, která na farmě už tak běžná nejsou - jako třeba lev nebo medvěd.
Rozhodně to ale není na škodu. Třeba hned první příběh s medvědem a medvědí službou vám dá vědět, že tato kniha pobaví nejen vás, ale i vaše ratolesti.


"Lev Felix měl malého lvího synka. Jako správný táta byl na kluka pyšný, to se ví. A jako král zvířat byl pyšný o to víc. Všechna zvířata z okolí si považovala malého lvího prince a prokazovala mu patřičnou čest."

Další věc, kterou opravdu oceňuji je to, že každý příběh je psán jednoduše, hravou a milou formou, takovým tím milým způsobem, kdy se budete nad čtením usmívat, kdy budete čekat na další lumpárny, které se na stránkách objeví. Není tam příběh, který by nudil nebo byl více "poučný" než ostatní. Obzvlášť tady si troufám tvrdit, že jsou příběhy poučné velmi nenásilnou formou. Ani nevíte, že jste se něco naučili, ale když budete potřebovat, objevíte to v sobě. :-)


Pokud přemýšlíte, čím obdarovat své děti, tak vám vřele doporučuji tuto knihu. Bajky z farmy zvířat jsou primárně určeny dětem od sedmi let, ale věřím, že i mladší si její předčítání užijí a to nejen kvůli ilustracím, na které jsem já zatížená, ale také díky milému a vtipnému projevu každého příběhu. A myslím si, že tuto publikaci ocení i dospělí, právě tím, jak je napsána a nakreslená. Potěší oko opravdu každého čtenáře.

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Bambook, kde si knihu Bajky z farmy zvířat můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat