sobota 25. srpna 2018

Ty letní noci - Mandy Baggot

Autor: Mandy Baggot
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2018
Počet stran: 399

"Jeho dlaně s dlouhými prsty uchopily její tvář. Jeho polibek ji připravil o dech. Jak by mohla odolat? Jak by mohla nechtít znovu cítit na rtech jeho chuť, tady, v tomto živém a ruchem kypícím městečku, plném smíchu a hudby, kde v pozadí je jen azurová obloha, bílý písek a tyrkysové moře?"

Zářící slunce, jemný bílý písek, azurové moře a sexy mladý milionář - ostrov Korfu vypadá jako ráj na zemi. Imogen Charltonová má ale problém. Její bratr Harry totiž investoval všechny peníze do restaurace v Řecku a chce ji s pomocí Imogen co nejdřív otevřít.
Šok po příjezdu z Británie je obrovský: místo restaurace na ně čeká ruina a k tomu spousta potíží. O humorné situace sice není nouze, ale úkol je očividně nad jejich síly. Když se pak na scéně objeví bohatý Řek Panos Dimitriou a chce tavernu koupit, zdá se, že není co řešit.
Harry se ale podniku nechce vzdát a jeho nadšení je nakažlivé.
Imogen tak postupně propadne kouzlu ostrova se všemi jeho krásami i zvířaty od koz po kočky, včetně rázovitých postav v okolí: hubaté babičky Elpidy nebo potřeštěné Cooky. A to není všechno. Jiskra, která přeskočí mezi Imogen a Panosem, ji nutí rozhodnout se mezi snem a láskou...

Mandy Baggot je autorkou, jejíž romantické komedie získaly různá britská i mezinárodní ocenění. Mandy miluje řecký ostrov Korfu, bílé víno, country music a kabelky. Je také zpěvačka, dokonce se zúčastnila televizních pěveckých soutěží včetně pořadu X-Factor.
Mandy žije s manželem a se dvěma dcerami poblíž města Salisbury v britském Wiltshiru.

Na další knihu Mandy Baggot jsem se těšila. Na prázdniny jako dělaná. Zasnít se a představovat si, že jsem se dostala na řecký ostrov Korfu, mezi ty vlídné řecké lidi a krásné snědé Řeky. K tomu láska a její kličkování a zážitek z této knihy se mi ještě po pár dnech po přečtení stále vrací. Už jen ten název Ty letní noci, vás nabádá dodat aaaach. :-)

Imogen Charltonová je rozvedená angličanka, která pracuje jako servírka a sní o cestování po světě jako to dělal její otec, než umřel. Chce pracovat v hotelech, a tak se jednoho večera rozhodne poslat přihlášku k pohovoru na nové místo, na které sice nemá dostatečné znalosti, ale v tu chvíli věří, že se ji to může splnit.
Její starší bratr Harry, který prochází manželskou krizí, ji v té době překvapí koupí restaurace na ostrově Korfu. Chce, aby jela s ním a společně to rozjeli. Imogen je z této skutečnosti úplně mimo, přesto odjíždí i s bratrem na Korfu a doufá, že ho přivede zpět k rozumu. A tady začíná ten krásný, vtipný, milostný příběh, který spisovatelka napsat opravdu umí.
Nastává otázka, jak Imogen zvládne sama všechny změny, které ji za pár dní na Korfu potkají, zda se rozhodne správě a poslechne sama sebe, když říká, že všechno, co zažijeme nás nějak změní?
Harry si myslí, že díky restauraci získá opět pevnou půdu pod nohama a dokáže své ženě, že je pořád chlap, kterého milovala a zachrání tím svou rodinu i sebe. Po těžké nehodě v práci už nemůže dělat své původní zaměstnání, navíc trpí depresemi a začíná se topit, proto hledá způsob, jak ze všeho ven. Je Korfu to pravé? Pomůže tím jenom sobě nebo i své rodině?
Bohatý, arogantní a zatvrzelý podnikatel, který se otočil ke všem a všemu zády kvůli špatnému dětství, odjel z Korfu už v mládí, aby se stal úspěšným podnikatelem. Jediné co vidí je práce a úspěch. Otevře Panosovi Dimitriouvi něco nebo někdo oči i srdce?

"Pozorovala ho oknem, jak nejdřív zahradníkovi pomáhal se sekačkou a pak se prochází po zahradě. Občas se ohlédl k domu, na chvilku se posadil do stínu na zahradní lavici, zíral do telefonu. Konečně pochopila, že se chce vyhnout její přítomnosti. A tak dál pokračovala v přípravě baklavy a nechala lepkavou směs a její sladkou vůni přehlušit všechno ostatní."

V knize nejsou jen ty tři postavy, které jsem výše zmínila, ale najdete tam spoustu dalších, které si zamilujete. Minimálně to bude původní majitelka Elpida, která je pohostinná, milá, dobrosrdečná jak lidé v Řecku obvykle bývají. Pokud jste tam byli, určitě mi dáte za pravdu.

Děj knihy Ty letní noci je vtipný už od začátku a s přibývajícími stránkami pak přichází další emoce, které vás budou provázet po zbytek knihy. Příběh je plynulý a musím říct, že se mi četlo báječně. Kapitoly jsou vždy nadepsané místem, ať víte, kde se přesně nacházíte, takže jsem nejen nebyla ztracená, ale udělala jsem si nově seznam míst, které musím navštívit a představit si, jak by tam Imogen nebo Panos vypadali. :-)

Líbilo se mi, že kniha na mne opravdu dýchla místem a přivodila mi pocity, které může člověk zažít jen u moře. Někde na ostrově, kde písek a slunce jsou nejdůležitější součástí vaší osoby, kdy držíte v jedné ruce koktejl, v druhé knihu a jen se oddáváte slunečním paprskům a teplému podnebí. Ach jo... :-)

Pokud hledáte ideální četbu na dovolenou nebo volný víkend, tak tohle je správná volba. Zábavný a laskavý příběh pro všechny romantické duše a snílky. A pro ty, co milují Řecko, je čtení povnné. :-)

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet, kde si knihu Ty letní noci můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat