úterý 9. ledna 2018

Zlatá klasika: Carl Barks a auta v Kačerově

Autor: Carl Barks
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 184


Disneyho Kačerov je naprosto unikátní svět sám pro sebe a každý autor nějak přispěl k jeho rozvoji. Nejvíce však Carl Barks. Jediná kniha nedokáže zachytit pestrost jeho tvorby, proto jsme se rozhodli v tomto díle zaměřit na automobily v Kačerově - Barksovu srdeční záležitost. Cal Barks rád karikoval současné události. Auta jsou vděčné téma, vnější symbol společenského statusu. Výběr automobilů kačerovských obyvatel také napovídá mnohé o jejich osobnosti.
Auta byla Barksovou vášní, proto můžeme v knize obdivovat bohatost technických detailů a rozmanitost veškerých dopravních prostředků.

Třetí díl Zlaté klasiky se zabývá Carlem Barksem a jeho auty v Kačerově. Je to o něco specifičtější než předchozí díly, protože se nezabývá přímo ilustrátorem samotným.
První známé auto se v Kačerovém světě objevilo 9.1.1937 (dnes má 81 let!), kdy si kačer Donald pořídil auto výměnou za osla.
Dozvíte se, co pan Barks zamýšlel, když maloval auta na papír, jakým způsobem jej polidštil a jak si dělal legraci z vývoje automobilového průmyslu.

V kapitolách se také věnujeme autům ostatních hrdinů, od strýčka Skrblíka, Daisy až po Babču. Samozřejmě jsou zde také vypsány poměry, které tehdy dávali lidé najevo dokonalostí aut a nejinak to autor vyjádřil i v Kačerově. Například Rafani neměli zrovna káru. :-)

Rozhodně je zde opět co číst, informace jsou to zajímavé, ale asi ne každý ocení technickou stránku věci. Já osobně jsem si užívala komiksy, kterých se zde zase dočkáte, ale mrzí mne, že se jedná o kousky, které jsou krátké a nepřišly mi ničím zvlášť zajímavé, jak tomu bylo v předchozích dílech. I přesto mne ale bavily, protože Kačeři jsou nesmrtelní! :-)
Víte o tom, že Donaldovo auto bylo v roce 1991 sestaveno ve skutečné velikosti jedním norským nadšencem? Mělo na délku 2,8m a zřejmě bylo o něco delší, ale bylo to z toho důvodu, aby se tam daly zasadit dveře. :-)


Opět můžu říct, že jsem se u čtení nenudila, to, co mne nezajímalo jsem přeskočila a rovnýma nohama se ponořila do krátkých komiksů, kterých je zde opět dostatek, aby ukojily mou touhu po příbězích z Kačerova.
Pokud máte doma první a druhý díl, tak je jasné, že si tento ujít nenecháte a pokud je nemáte, tak já osobně doporučuji začít jedničkou. Do dnešního dne nezapomenu, jak jsem v obrázcích hledala skryté "poselství" a podpisy. :-)

Určitě je to také ideální četba pro děti, ty opět můžou přeskočit texty a informace o tom, jak auta vznikaly a proč, a vrhnout se na další příhody, které se Donaldovi, Kulíkovi, Bubíkovi, Dulíkovi, Skrblíkovi a ostatním dějí. Hned první komiks je fajn, když strýček Skrblík zjistí, že má 30 tun hotovosti a žádné volné místo v trezoru. Tohle by se mi taky líbilo. :-)) A komu ne, že?!

I přesto, že příběhy jsou kratší, některé pasáže jsou více technické, tak na těch necelých dvouset stránkách jsem si opět užila potěšení ze starých známých kačerů. Je opravdu velmi příjemné se vrátit do dětství, listovat touto publikací a užívat si ničím nerušené okamžiky s Donaldem a jeho synovci, strýčkem Skrblíkem, Rafany a ostatními.

Opět zmíním, že knížka je určena dětem od sedmi let, ale užijí si ji všechny věkové kategorie. To mi věřte, protože každý si tam najde to své. :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji Albatrosmedia.cz za zaslání recenzního výtisku a koupit si jej můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat