čtvrtek 4. ledna 2018

O robůtkovi - Ben Hatke

Autor: Ben Hatke
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: CPress
Počet stran: 144

"Rafinovaně vynalézavé obsahem i formou. Tahle knížka si říká o to, abyste ji četli znovu a znovu."
Booklist

Když na průzkumné výpravě po okolí osamělé děvčátko narazí na roztomilého robůtka a stiskne jedno z jeho tlačítek, stane se nečekaná věc: zrodí se velké přátelství. Ale po robůtkovi pátrají nepřátelské stroje a chtějí ho odnést zpět do továrny. Jak si pětiletá dívenka, vyzbrojená jen brašnou s nářadím a srdcem plným lásky, poradí s nebezpečími, která ohrožují to nejcennější, co má?

Skvělé zprávy z festivalu San Diego Comic Con: Titul O robůtkovi Bena Hatkeho získal Eisnerovu cenu za nejlepší publikaci pro malé čtenáře. Eisnerova cena, předávaná na festivalu San Diego Comic-con, je nejprestižnějším oceněním komiksového světa vůbec.

Kniha O robůtkovi získala ocenění Kirkus Reviews za nejlepší Middle-Grade titul roku 2015 a vyvolala nadšené ohlasy.

Ben Hatke je autor a ilustrátor bestsellerů New York Times. Žije a pracuje v údolí Shenandoah se svou ženou a nezkrotnou smečkou dcer. Když právě nepíše a nekreslí, pořád lítá někde kolem, cvičí lukostřelbu a někdy také chrlí oheň. Ben zveřejňuje své příběhy, kresby a komiksy online na BenHatke.com.


Komiksy znám. Čtu. Líbí se mi. Ale tento je naprosto jiný. Protože je v něm tak málo slov a přitom tak velké poselství, až se to zdá téměř nemožné.

Malá holčička najde robůtka, lehce jej opraví a chce ho vrátit tam, odkud "vypadnul". Jenže zjistí, že to není vůbec ideální místo pro jejího kamaráda a proto se rozhodne jinak. Jak? To se dozvíte v této knize, ale můžu vám slíbit, že rozhodně nebudete zklamáni.

O robůtkovi je příběh, který je určen čtenářům od šesti let. Pokud zvládnou poznávat písmena, nebude žádný problém si knihu přečíst, protože z 80% jsou zde jen obrázky, bez textu. A když už se text objeví, tak z valné většiny jsou to jen zvuky a žádné rozšafné věty, které by mohly takto malým čtenářům dělat problémy. Ovšem není to jen pro děti. Celý příběh je totiž neskutečně milý, jemný, je to takový zákusek, který si s chutí po obědě dáte a zůstane vám na patře sladká, opojná chuť.


Když jsem komiks otevřela poprvé, nevěřila jsem, že se z prohlížení obrázků může vyvinout příběh, který mě uchvátí svou duchaplností, svým poselstvím. Je to kniha o přátelství, které vzniká od nuly, ale může být silnější než cokoliv jiného. Hlavní je důvěra a oddanost.

Samozřejmě ilustrace jsou krásné, ale tím, jak je autor dokázal poskládat se nejedná o obyčejné obrázky. Já i v tom "nejobyčejnějším" obrázku si dokázala najít něco, čím se pro mě stal naprosto výjimečný.

Pokud máte rádi komiksy, určitě se nenechte odradit, že je to pro děti a minimálně se na ni zajděte podívat, třeba do nějakého knihkupectví. Já totiž věřím tomu, že si ji budete chtít v klidu prohlídnout doma, pročíst, prolistovat a pochopit, co na tom vidím, tudíž si ji zakoupíte. :-)
Doporučuji i dětem, protože hodnotu přátelství znát už od mala je příjemná věc. Může jim pomoct v budoucím životě a věřím, že díky příběhu holčičky a robůtka na to nejdůležitější přijdou sami. :)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat