středa 24. ledna 2018

Krvavé právo - Phillip Margolin

Autor: Phillip Margolin
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 285

"Kate se naposledy rozhlédla kolem a došla k závěru, že bytem Brandona Mastersona byla depresivní jeskyně obývaná zatrpklým, osamělým mužem."

Advokát Dale Masterson je bohatým a úspěšným zástupcem ropných a uhelných společností. Když je jeho podřízená, Christine Larsonová, nalezena mrtvá, dostává se on i jeho firma pod drobnohled. Celý na první pohled jasný případ se však zamotá, když je Masterson ve svém sídle ubit k smrti a svědek vidí z místa prchat jeho syna. Brandon, posedlý záchranou planety, se k vraždě svého otce přizná - byla to pomsta za všechny jeho kontroverzní klienty, kteří ničí životní prostředí i životy obyčejných lidí. Právnička Amanda Jaffeová má obhajovat Brandona, ale případ se začíná komplikovat - pokud je Brandon nevinný a bere na sebe roli mučedníka, kdo tedy Mastersona zavraždil? A jaká je spojitost mezi vraždou Mastersona a Larsonové?

Krvavé právo je skvěle napsaná kniha, která má nejen dobrou zápletku, kdy se vám zdá, že všechno se prolíná se vším, ale navíc se autorovi povedlo napsat příběh, který přestanete číst až s poslední stránkou.

Hlavní hrdinka, Amanda Jaffeová, je sympatická ženská, která nejen pracuje na plné obrátky, ale také dokáže vést svůj osobní život a to na maximum. Je dobře vykreslena jako obyčejná žena, kterou baví práce, ví, jak se v určitých okamžicích chovat a ví, co si může dovolit. Ostatní hrdinové už nejsou tak "hodní a beztrestní", ovšem skvěle doplňují celý děj.
Po pár prvních stránkách jsem měla pochyby, o čem ta kniha bude, protože mi přišlo, že všechno je jasné jako facka, ale naprosto jsem se mýlila a ještě se stihla postupem času divit čím dál více, jak to autor dokázal vymyslet a zaonačit, aby příběh nabíral na akčnosti a napínavosti.

Další věc, kterou musím vyzdvihnout, je autorova znalost právního prostředí. Když k něčemu v příběhu dochází, vysvětlí to čtenáři jednoduše, ale přitom věcně. Tudíž jsem nikde netápala a věděla, na čem si hrdinové stojí. Co je jejich práce a co bude něčí "odměna". Jaké mají možnosti a co je čeká a nemine.

"Vplížil se do kůlny za domem, kde měl uloženou sekačku a nářadí, a našel hasák. Pak si klíčem otevřel zadní dveře, vstoupil dovnitř a znovu za sebou zamkl. Bylo tomu už několik let, kdy naposledy bojoval jako muž proti muži, ale jeho vycvičené návyky se probudily k životu. Zklidnil dech a plížil se chodbou, dokud nezaslechl tlumený hlas vycházející z předního pokoje."

Krvavé právo řadím mezi ty povedené detektivky, které nemají žádná hluchá místa a jsou velmi čtivé. Nebudete chtít knihu odložit, dokud nedočtete. Bude vás nejen zajímat, kdo stojí za vším tím špatným, co se odehrává v příběhu, ale také jak se bude vyvíjet samotný život Amandy a lidí kolem ní.
Divím se, co všechno autor dokázal na pár stránek zahrnout. A hlavně jej obdivuji za to, že příběh má hlavu a patu. Nic není přehnané a  hlavně je vše uvěřitelné. Nemusela jsem přemýšlet, jestli jsou některé věci možné, protože autor mi dokázal v průběhu čtení vše objasnit, takže jsem takové myšlenky ani neměla. Což je další velké plus. V jiných detektivkách se objevují super hrdinové - detektivové, kteří přijdou na nemožné věci téměř nemožným způsobem - ale tady jsou lidé uvěřitelní, obyčejní, tak stejně i věci, které se dějí.

Jediné, co se mi trochu nezdálo, bylo, jak si všichni hrdinové šli na ruku. Každý s každým spolupracoval i když byli na opačné straně tábora. I když stáli proti sobě, přikyvovali si, každý každému pomáhal a snažil se vycházet vstříc. Někdy to bylo až úsměvné, ovšem to nemění nic na tom, že tato detektivka je opravdu dobrá a rozhodně ji doporučuji ke čtení!

Hvězdné hodnocení:



Děkuji nakladatelství Cosmopolis za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat