pátek 5. ledna 2018

Nežádejte o milost - Martin Österdahl

Autor: Martin Österdahl
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 545

"Otázkou vlastně není, jestli válka začala, nebo skončila. Otázkou je, jestli jsme ochotni bránit svou zemi. V jakékoliv době, za všech okolností, za každou cenu."

Píše se rok 1996 a ruské všeobecné volby se blíží. Pashie, mladá žena, která pracuje pro švédskou společnost, v Petrohradu záhadně zmizí. Přibližně ve stejném čase dochází k útoku na telefonní síť ve Stockholmu, což by mohlo potenciálně ohrozit bezpečnost Švédska. Švýcarský přítel a spolupracovník Pashie, člen pobřežní hlídky a expert na Rusko, Max Anger, cestuje do Petrohradu, aby našel svou ztracenou lásku. Během svého hledání zjistí, že dívka objevila informace o stínové organizaci, která pracuje na návratu  k totalitnímu režimu a zdá se, že plánuje útok na Západ. Stojí tito lidé za zmizením jeho přítelkyně? Stále více lidí se stává nevinnými oběťmi bezohledné organizace a Max si uvědomuje, že nemá moc času. Možná už je Pashie mrtvá. Také si uvědomuje, že existuje spojení mezi jejím zmizením a její minulostí... Chce-li zachránit ženu, kterou miluje, a zastavit hrozící nebezpečí, je Max Anger nucen postavit se mocnému zlu. A aby mohl uspět, musí přehodnotit vše, co o sobě ví.

Martin Österdahl vystudoval ruštinu, východoevropská studia a ekonomiku. Dvacet let pracoval v televizní produkci a dříve působil jako programový ředitel Švédské televize. Martin bydlel v roce 1996 v Petrohradě a zažil tak na vlastní kůži ruské prezidentské volby. Dnes žije se svou ženou a třemi dětmi ve Stockholmu. Kniha Nežádejte o milost je prvním dílem trilogie Max Anger. Na další dva díly se můžete těšit v následujících dvou letech.

Max Anger je opravdu sympatický švédský muž. Má přítelkyni Pashii Kovalenko, která žije v Rusku, protože tam má určité povinnosti. Píšou si spolu každý den, až když se Max ponoří do hledání minulosti jeho rodiny, nepostřehne, že se mu Pashie přestala ozývat. Ale potom...
Zmizela. Max se vydává do Ruska, kde kontaktuje svého dávného kamaráda Ilju, aby mu pomohl najít Pashii, ale to by jim nesměl stát v cestě Lazarev, kterému Pashie šplápla na kuří oko...

I přes fakt, že se jedná o těžší četbu, kde jedna dějová linie se týká Maxe a Pashie a druhá se týká politických aktivit a voleb v Rusku, četla se mi lehce. Hodně tomu pomáhaly krátké, velmi krátké kapitoly, kde se střídaly ve vyprávění všechny postavy, takže jako čtenář jsem byla v dokonalém obraze.

"Rdousil ji jednou rukou a pocit, který při tom zažíval, byl elektrizující. Měl téměř erotický náboj. Byla zesláblá, a teď, když jí vnutil zbytek vodky, se mohla vzpírat ještě méně. Krev neměla kam odtékat a žíly na jejím krku se nadouvaly. Hrdlo a průdušky se stahovaly v křečovité snaze nasát do plic nějaký vzduch."

Musím se přiznat, že Max mi byl opravdu sympatický a stejně tak Sarah, která zde hraje svou roli, navíc je Maxova nadřízená. Možná si bude většina čtenářů myslet, že důležitá je právě ta funkčnost ruského státu a jeho papalášů, ale já se nejvíce vzhlédla právě v příběhu Maxe a Pashii, což jsem si opravdu užívala a zbytek jsem brala jako omáčku kolem. Jasně, možná můžu být divná, ale už je to tak.

Nežádejte o milost je příběh, který je napínavý, čtivý, zajímavý a jsem ráda, že se s Maxem opět setkám v dalším díle (mělo by se totiž jednat o trilogii).

Pokud po této knize sáhnou ženy, budou se bavit u vztahů mužů a žen, kterých je tam dost (ale v žádném případě se nebudete ztrácet, nebojte). A pokud se do čtení pustí muži, ti si naopak užijí napínavý, akční děj na pozadí politických machinací bohatých a velmi vlivných ruských mužů. A nejen těch.

Za mě si tato kniha určitě zaslouží vaši pozornost a uspokojí i náročnější čtenáře.

Hvězdné hodnocení:

Děkuji nakladatelství Omega za zaslání recenzního výtisku a pokud si knihu chcete pořídit, zde máte odkazy:

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat