pondělí 15. ledna 2018

Palindrom - E. Z. Rinsky

Autor: E. Z. Rinsky
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2017
Počet stran: 366

"Nějaké předměty klaply o desku stolu. Vnímala cinkání kovu. A taky šustění, které identifikovala jako igelitový pytel. Prostorem se neslo těžké oddychování."

Chtěli byste vědět, co vás čeká po smrti?
Soukromý detektiv Frank Lamb většinou pátrá po ztracených předmětech nebo po důkazech nevěry. Jednoho dne ho osloví krásná žena a požádá ho, aby našel kazetu, na níž jsou nahraná poslední slova její sestry, která byla brutálně zavražděna. Frank chvíli váhá, jestli má úkol přijmout, ale nakonec zvítězí zvědavost a vidina pohádkové odměny. Od smrti mladé dívky uběhlo už několik let a stopa je vychladlá, ale Frank se přesto pouští do složitého pátrání.
Musí čelit nebezpečným situacím, je nucen krást a vloupat se do ústavu pro duševně choré, a nakonec se do ohrožení dostává i jeho milovaná dcera. Frank se ale nevzdává. Odvážně se proplétá labyrintem šílených zločinů a postupně mu dochází, že tentokrát jde opravdu o mnohem víc než o pouhé hledání zmizelé věci...

E. Z. Rinsky pracoval jako profesor statistiky, reklamní textař a jeden velmi nevšední rok také jako pouliční hudebník. V současné době žije v Tel Avivu.

"Palindrom (z řeckého palindromos, běžící pozpátku) je slovo, věta, číslo nebo melodie (obecně jakákoliv sekvence symbolů, např. sekvence DNA), která má tu vlastnost, že ji lze číst v libovolném směru (zprava doleva nebo zleva doprava) a má vždy stejný význam." (zdroj: wikipedie)

Tato kniha je rozhodně napínavý, tajuplný, možná trochu hororový thriller. Upřímně jsem si čtení užila a pokud nakladatelství Motto vydá další autorovu knihu, určitě po ní sáhnu. Jeho styl psaní mi byl velmi příjemný a blízký.

Frank Lamb je svobodný otec, jeho dcera Sadie je jeho oporou, ale také velkou slabinou. Frank se živí jako soukromý detektiv a ač působí navenek jako velký drsňák, díky dceři dokáže být i velmi jemný, starostlivý a opatrný muž.
Protože jako soukromý detektiv nevydělává zrovna velké peníze, když se mu naskytne příležitost přijít si na 350 tisíc dolarů za to, že najde kazetu, na které je zaznamenána vražda, jenž se odehrála před pár lety, je přímo u vytržení, ale také podezíravý. Přeci jen, je to zvláštní žádost za hodně peněz a opatrnosti není nikdy nazbyt. Nakonec s nabídkou tajemné ženy souhlasí. Bude potřebovat pomoc svého přítele, bývalého partnera, taktéž soukromého očka, Courtneyho, jehož nazývá "mozkem" celé operace. Podaří se jim najít to, po čem pátrají? Podaří se jim to bez úhony? Získají opravdu ty peníze?

Kniha není rozdělena do kapitol, ty jsou označeny jen jakousi čárkou mezi odstavci. Ale přenesla jsem se přes to rychle a čtení mi odsýpalo. Musí se nechat, že autor má smysl pro cit, dokázal přidat tam, kde šlo doslova o život nebo opravdu o důležité informace a naopak tam, kde byla potřeba ubrat, ubral a mohla jsem si vydechnout a pomalu v hlavě sumírovat vše, co jsem se dozvěděla. Navíc se mu povedla dvojice detektivů, Courtney a Frank se skvěle doplňují. Chvílemi byli i vtipní.

"Vyřítil se ven v záchvatu paniky. Jako naprostej magor. Pozorovali jsme ho na kamerách. Běžel tryskem, nikdy jsem nikoho neviděl běžet tak rychle. Nějakou dobu jsem se ho pokoušel vystopovat. Ptal jsem se každýho, koho znám, jestli někdy neslyšel o člověku jménem Surtic, ale nikdo nic."

I když je to autorova prvotina, podařilo se mu pár významných bodů, které z knihy dělají opravdu dobrou četbu. Jako například čtivý a napínavý příběh, uvěřitelné postavy, které se beze zbytku doplňují nebo rozuzlení, které bych nečekala ani omylem. Tudíž na konci pro mě připravil překvapení a i když se mi to zdálo trochu moc rychlé, tak jsem spokojená.

Z recenze vyplývá, že vy, kteří milujete dobré thrillery, se určitě Palindromu podívejte na zoubek. Věřím, že zklamaní nebudete. Díky uvěřitelným postavám, docela mysterióznímu tématu (co je po smrti) se vám dostane do ruky román, který je sice můj autorův první, ale rozhodně ne poslední a sama za sebe můžu říct, že si na další díla počkám a autora si pohlídám. :-)

Děkuji Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat