čtvrtek 3. března 2016

Mládí imrvére v hajzlu aneb Geny nezapřeš - C. D. Payne


Autor: C. D. Payne
Rok vydání: 216
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 328

Nick je znovu na scéně a tentokrát kráčí přímo po červeném koberci k nám. Dočkali jsme se osmého dílu této brilantní série, kde nechybí humor. Kniha je, tak jak jsme zvyklí z předešlých dílů, prošpikována fórky, úsměvnými historkami a neuvěřitelnými událostmi, které mají, jak jinak, než srandovní vyústění. 

Oficiální anotace: Nickie Davidson si žil svůj obyčejný poklidný život v zapadlém koutě Indiany. A nejspíš by se na tom nic nezměnilo nebýt objevu krevních skupin. Jeho (evidentně na tak docela vlastní) otec totiž na internetu zjistil, že jeho krevní skupina + krevní skupina jeho manželky dohromady v žádném případě nedávají malého Nickieho. Následuje drsný rozchod, po kterém posadí máma Nicka do auta a frčí s ním směr Las Vegas, kde hodlá obnovit kariéru tanečnice nahoře bez. Svého synka ovšem vysadí v zanedbané čtvrti na okraji Los Angeles před domem obývaným výrazně větším množstvím švábů než lidí. Dveře bytu 22B mu otevře mrzoutský ošuntělý chlápek. A k Nickovu zděšení se z tohohle údajně "nejlepšího žongléra za posledních pět set let" vyklube jeho pravý otec. Už je to tak, není žádný Davidson, ale Twisp. Nick Twisp.
Tímto okamžikem se pro něj roztáčí kolotoč klasických twispovských dobrodružství plných průšvihů, milostných vzplanutí, rodinných intrik a nečekaných zvratů. Zatímco se Nick postupně seznamuje s příslušníky rozsáhlého rodinného klanu, manželství se hroutí, osnují se vražedné plány a na světlo vycházejí temná tajemství.

"Probudil sem se uprostřed noci s pocitem, že se mi něco hejbe v uchu. Byl to zkurvenej šváb! Nejspíš sem musel dost hlasitě zařvat, protože novej papá okamžitě naběh, aby to prošetřil. Jeho jedinej komentář. "Takhle se švábi obvykle nechovají." Tak na co sem to kurnik natrefil? Na švábího Marca Pola?"

Čtení ve mne vyvolalo vzpomínky. Protože Nick byl můj první. Já ho četla na tajňačku,to si moc dobře pamatuju, protože můj taťka nechtěl, abych Nicka poznala. A já ho poznala a stala se závislou. A rodiče mi, na mou žádost a prosby, už pomáhali shánět další a další díl, když zjistili, že mě před Twispem neuchránili. :)
Mládí imrvére v hajzlu ani nic jiného, než vzpomínky vyvolat nemůže. Ano, nové zážitky máte taky, díky Nicka Twispa 2, ale je tam spousta postav, které se vracejí, Millie, Sheeni, Trent, je tam zmíněná Apurva (já bych na tu holku málem zapomněla) a  Levák. Ano, ten slavný a nezapomenutelný Levák, je tam! :) Moc se mi líbilo, že byly opravdu zahrnuty, více méně, všechny postavy od začátku série. Proto při čtení jen sedíte a usmíváte se, protože i když je to třeba spousta let, co jste to četli, tak při zmínění jakéhokoliv jména Vám náhle vyběhnou vzpomínky, co udělala ta daná postava v jedničce a culíte se jak měsíček na... a culíte se.... a culíte se..... :)

V tomto díle jde vidět, jak s postupem času, kdy se mění rok vydání knihy, se mění okolí  příběhu. Už běháme a sháníme SD karty do našich nejnovějších mobilních chytrých telefonů, máme nejlepší a přitom nejmenší foťák s perfektním rozlišením, naši příbuzní vyměnili staré poctivé lincolny za nové SUV nebo dokonce za soukromé tryskáče a tak dále.

Ocitáme se v LA, v kolébce filmového průmyslu a náš Nickie D. pochopí, co je potřeba udělat, aby si zajistil skvělou budoucnost. Ano, plnou krásných žen, drahých aut a hromady peněz - tohle tedy zůstává stejné v každém díle. :)
Myslím si, že to, jak ho matka nechá na prahu bytu (jak se píše v anotaci), tak je asi jedna z těch dobrých věcí v jeho dosavadním životě.
Osudy Nickieho se hodně podobají otci, Nickovi Twispovi, ale přeci jen Nickie je takový "opatrnější". Nemá totiž v sobě druhou půlku, francouze, aby se do všeho vrhal po hlavě. Ale i přesto jsem se skvěle pobavila. Jen mne mrzí, že jsem knihu měla dočtenou druhý den, protože C. D. Payne je zárukou kvality a zase čekat na nějaký jeho nový počin... Bůh ví jak dlouho, jestli vůbec... No, co už.. Dám si re-reading celé série. :)

Když jsem jeden večer zavřela knihu, tak jsem před usnutím vzala do ruky mobil a koukala, co je nového na známé sociální síti. Podotýkám, že to bylo po rozhovoru doma s chlapem, kdy jsem řešila, jestli už nejsem na některé věci dost stará. A Terka z Knižního deníčku tam měla status: "Řekni mi jakou knihu teď čteš a já ti povím, co to o tobě vypovídá."
Dobře, když si řeknete Mládí imrvére v hajzlu.... Opravdu jsem usínala hooodně dlouho, s hodně ovečkama. A nepotřebovala jsem ani její výpověď, co to o mě vypovídá :)

Je jasný, že tuto knihu doporučuji. Ale komu? Všem, co mají rádi Nicka. Nebo jakoukoliv postavu z předchozích dílů. Všem žabožroutům. :o)) Všem, kteří se chtějí u čtení dobře bavit, smát se a užívat si laskavý humor skvělého autora.
Všem, kteří ještě nikdy nečetli Mládí v hajzlu, protože osmička Vás jednoznačně nakopne k přečtení celé série. A tohle je kultovní záležitost, měli byste ji mít přečtenou, věřte mi. :)

Děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku a Vy ostatní, nezapomeňte, kniha vychází již příští týden a vy si ji můžete koupit v předprodeji za levnější peníz :)

Přeji všem příjemnou zábavu při čtení a až přečtete, dejte mi vědět, jak jste se bavili. :)

Daramegan





Žádné komentáře:

Okomentovat