středa 9. března 2016

Harry Potter a Fénixův řád - J. K. Rowling

Autor: J. K. Rowling
Nakladatelství: Albatros
Počet stran: 799
Rok vydání: 2004

Další strhující příběh mladého čarodějnického učně a jeho věrných kamarádů Rona a Hermiony. Napětím a nervozitou byly poznamenány už prázdniny a hned od začátku pátého ročníku přichází jeden otřes za druhým: na bradavické škole totiž z vůle Ministerstva kouzel došlo k závažným změnám a atmosféra strachu houstne každým dnem víc a víc. Nerozlučná trojice přátel však přesto dokáže kolem sebe soustředit dost studentů, kteří nebudou chtít se založenýma rukama čekat až je zlo zahubí. To, co zažijí, už nejsou jen neškodná dobrodružství.

"Koledoval si o to", odsekl Dudley.
"Nepovídej?"
"Urazil mě."
"Vážně? Neříkal náhodou, že vypadáš jako prase, které někdo naučil chodit po zadních, To totiž není urážka, Dude, to je pravda."

Tak a mám za sebou pátý díl. To to letí, to není možné. Opět, jako ostatní díly, bylo to strhující vyprávění. Pořád se něco dělo a místy jsem měla pocit, že přestávám stíhat. Když se Ministerstvo začala drát do Bradavic, dosadilo tam Dolores Umbridgeovou, tak jakákoliv má předešlá nenávist k Malfoyovi nebo Snapeovi, šla do kytek.

Harry si díky jizvě, kterou má od Vy-víte-koho, užívá opravdu nepěkné věci. A když to začíná gradovat, tak se člověk nestačí divit, co všechno je v jeho životě možné. Fantazie autorky je neskutečná! Ovšem, co musím zmínit - ani Harry není dokonalý. Se vším se chce poprat sám (teda jak kdy), ale někdy mi tou jeho pubertální stránkou taky lezl na nervy. :))

"Nejprve úkoly napsat si běž, pak teprv klidně dělej, co chceš."

Blíží se konec školního roku a s tím spojené zkoušky, které musí podstoupit všichni páťáci, tedy i naši dobří známí. Překvapilo mě, jak věrně dokázala autorka zachytit nervozitu a hlavně přístup školáků ke studiu, domácím úkolům a hlavně přípravě na konečné zkoušky (jako bych se viděla před mou maturitou). :))

Jo, a brečela jsem. Opět! Protože to, co se stalo není fér. A nelíbilo se mi. :)

Já ani nevím, co mám do těchto recenzí na HPéčko psát, protože každý díl je skvělý a přijde mi, že kdybych ji pojala tak, jak ostatní mé recenze, tak bude plná spoilerů, což by někteří mí čtenáři určitě neocenili. :) A navíc, jen a jen se dají tyto knihy chválit. A to už tu párkrát bylo - přesněji čtyřikrát. :)
A pokud byste měli radu: "Tak tyto recenze nepiš" - tak vězte, některým lidem to opravdu udělat nemůžu. Se vyloženě třepou, až si ji přečtou. :))

A co tedy říkám na pátý díl celkově?

Je to bomba!! :))


                                           zdroj

Každopádně, užijte si tento díl, tak jak jsem si ho užila já a držte mi pěsti, ať se v následujících dílech psychicky nezhroutím. Protože když se mi střídají nálady tak rychle, jak se otáčí stránky, mám pocit, že musím každou chvilku vybuchnout. :))

Mějte se krásně!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat