čtvrtek 7. června 2018

Timeless: Zachránci nového času - Armand Baltazar

Autor: Armand Baltazar
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 616

"Diego narazil do stěny útesu a sjel po ni, dokud nenarazil na římsu. Vykřikl a chytil se za rameno. Z palčivých přívalů bolesti ho brněly prsty a zvedal se mu žaludek. Ještěři se začali vrhat proti skále, aby ho setřásli dolů."

Po Srážce časů se zrodila nová Země: kontinenty změnily tvar, vyrostla nová pohoří a oceány se vylily z břehů. Divočinou táhnou stáda mamutů a dinosaurů, nad městy se tyčí mrakodrapy a v přístavu New Chicaga se potkávají parníky, plachetnice a obří roboti. Minulost, přítomnost a budoucnost splývají a vytvářejí nový, naprosto originální svět.
V den svých třináctých narozenin se Diego Ribera probudí s jedinou myšlenkou: dostane konečně vytoužené létající prkno? Netuší, že brzy bude muset řešit mnohem závažnější věci. Stane se totiž svědkem únosu svého otce - geniálního vynálezce Santiaga. Nájezdníci z Aeterna chtějí využít jeho schopností a ovládnout svět. Odvezli ho neznámo kam a Diegovi nezbývá nic jiného, než na to přijít a vyrazit mu na pomoc...

Armand S. Baltazar se narodil roku 1967 v chicagské čtvrti North Side. Vystudoval Northern Illinois University titulem z výtvarného umění a později ilustraci na kalifornské Art Center College od Design. Svou filmovou kariéru začal u DreamWorks SKG Animation a později přešel k Walt Disney Feature Animation a Image Movers Digital. V současné době pracuje jako Senior Designer pro Pixar Animation Studios. Výtvarně se podílel na filmech Princ Egyptský, Příběh žraloka, Spláchnutej, Princezna a žabák, Vánoční koleda, Auta 2, Rebelka, V hlavě,...
Armand Baltazar je malíř, grafik a animátor, jehož jméno je dlouhodobě spojeno s prací pro filmová studia DreamWorks, Walt Disney nebo Pixar. Příběh, který napsal, doprovází více než sto padesát úžasných ilustrací, díky nimž si dobrodružství na pevnině i na vlnách širého Pratlantiku dokonale užijete!

Jakou druhou knihu ze zásilky Knihozem, která přijela k lidem 24. května tohoto roku, jsem si vybrala knihu Timeless: Zachránci nového času. Po Nikdyuši jsem byla natěšená, že to bude další pecka, ale na Nikdyuš to prostě a jednoduše nedosáhlo.

Timeless je pořádně tlustá kniha, která je přímo nadupaná ilustracemi, jenž má na svědomí samotný autor příběhu. Stránek má 600 a z toho je ilustrací 150! Opravdu zážitek! Jediné, co mi trochu vadilo bylo to, že obrázky jsou řazeny jakoby před textem, takže jsem už z ilustrace poznala, jak bude v některých chvílích příběh pokračovat a tím pádem jsem byla ochuzena o překvapení vyplývajícího z děje.

Pokud si myslíte, že díky takovému to počtu ilustrací je to kniha pro malé děti, tak to rozhodně ne. Je to sice pro čtenáře od deseti let, ale já s klidným svědomím můžu říct, že je to spíše pro starší kluky a holky, kteří mají rádi dobrodružství, nebojí se pořádných akcí a budou v hlavních hrdinech hledat ty své, kterým by mohli fandit.

Diego Ribera je třináctiletý kluk, jehož máma je slavná pilotka a otec veleslavný stavitel a vynálezce. Když došlo ke Srážce časů, všechno se změnilo, pokrok nelze zastavit a pokud někdo má zvláštní schopnosti, je téměř vše možné. Jednoho dne, v den jeho narozenin, se má s otcem sejít kvůli opravě nějakého přístroje, ale to místo je napadeno zákeřnými lidmi z Aeterna, jeho otec unesen a Diego udělá vše pro to, aby jej zachránil a dostal zpátky domů...

Při čtení jsem narazila na pár nejasností, které mi ze začátku bránily v tom, abych se do příběhu pořádně začetla. Ovšem, po tom, co jsem se od těchto věcí oprostila na mě čekalo vyprávění, jenž se mi moc líbilo a užila jsem si jej.
Velkou nejasností pro mne bylo, jak mohlo dojít ke Srážce časů, jak to vypadalo předtím a než jsem vůbec pochopila "Nový svět", tak mi to pár stránek trvalo. A taky se mi moc nelíbilo, že třináctileté děti bojovaly jako dospělí - uměli držet zbraně, pálit z děl a kanonů, řídit auta a ponorky a čluny a lodě a vůbec se chovali na svůj věk až moc dospěle. Možná se na to dívám moc kriticky, ale k těm hrdinům mi to nesedělo. Například Diego byl třináctiletý kluk, který v životě nedal holce pusu, ale za to uměl střílet ze zbraní, pilotovat letadlo, naládovat děla a ještě odřídit ponorku...
Když pominu tyto věci, které dělaly z hrdinů né hrdiny, ale superhrdiny, tak příběh sám o sobě byl skvělý.
Dokonce jsem na konci knihy měla co dělat, abych se zoufalým výrazem v obličeji nezakřičela "néééé". :-)

"Ozvaly se další rány a zapraskání v trupu člunu. Diego se snažil zjistit, co se děje, ale současně se bál příliš zvedat hlavu. Měl pocit, že střelba přichází ze všech stran."

Dle mého názoru je Timeless vhodné pro čtenáře, kteří překypují obrovskou fantazií, aby si dokázali představit, jak vypadá létající prkno a jak by mohlo fungovat, jací jsou roboti a co je ovládá, jak vypadá mechanismus chobotnice, jak může vypadat domovský ostrov pirátů nebo jak by vypadala bitva lodí s letadly.
Samozřejmě čtenářům hodně napoví ilustrace, které jsou opravdu mistrně provedené, ale i tak je zde hodně prostoru k tomu, aby si čtenář sám představil, jak by která věc vypadala a fungovala.

Suma sumárum, já si to čtení užila. Když jsem se do čtení dostala, nechtělo se mi knihu odkládat a i když je určena mladším čtenářům, při čtení jsem se vůbec necítila stará. Za to teď jo, když pomyslím na to, že je to kniha pro čtenáře o více jak dvacet let mladší než jsem já :-) (pardon za tu vsuvku :-))

Na konci příběhu je epilog, který slibuje pokračování celého příběhu a já za sebe můžu říci, že se těším, jak tohle bude pokračovat. Protože to vypadá velmi slibně... :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat