pondělí 11. června 2018

Tajemství skotské krve - Jan Hrdina

Autor: Jan Hrdina
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 256

"De Tronville přejížděl očima dál, ale něco se mu zdálo v nepořádku. Orientovat se v oknech hradu bylo stejně obtížné jako orientovat se uvnitř, ve spletitých chodbách sídla. Okna nebyla stejně velká, některá byla níž, jiná výš, malá i větší. Vypadalo to, že v nich není žádný řád. Pro architekta to ale takový rébus nebyl. Bylo zjevné, že v podobě hradu se odrážela jeho historie. Některá okna byla bývalými střílnami, některá byla starší, některá novější. Stopy války i lepších časů zkušenému oku neunikly ani po stovkách let. Panu de Tronville přišla podivná úplně jiná věc."

Prastaré sídlo zahalené hustou, mléčně bílou tmou. Tajemný hrad skrývající nejen tajné chodby a místnosti, ale i dávné tajemství skotské krve.
Kapitán Ian Deveron-Gordon přijíždí na hrad Kilcarron do středního Skotska, aby sepsal dějiny rodu Carronů. Nikdo ale netuší, že pravým důvodem příjezdu mladého kapitána je zcela něco jiného. V Kilcarronu totiž zemřelo několik služebných podivnou smrtí. Ian má pochybnosti, že je nejednalo o nehodu či nešťastnou náhodu, v čemž ho utvrzuje i fakt, že někteří obyvatelé Kilcarronu se mu snaží pátrání všelijak zkomplikovat.
Sužuje hrad opravdu nějaké děsivé prokletí? Podaří se kapitánovi odkrýt tajemství rodu Carronů?

Mgr. Jan Hrdina (1980)
Vystudoval historii a klasickou archeologii na Filozofické fakultě MU v Brně a vzdělání si rozšířil studiem historie na Universisty of Groningen v Nizozemí. Od roku 2001 píše, publikuje a překládá, pracoval též jako redaktor a fotograf. V současnosti je publicistou a historikem na volné noze. Jako odborný konzultant se podílel na přípravě expozic v pražských památkových objektech, na projektu na podporu výuky dějepisu i projektech filmových a dokumentárních. Specializuje se na starší dějiny Británie, zejména Skotska, antiku a rané dějiny středověku. Je autorem knihy Skotsko - Země dávných tajemství a stejnojmenného seriálu Českého rozhlasu, který vznikl podle prvního vydání knhy. Z angličtiny přeložil knihu MacBeth - velekrál skotský. Jako odborný korektor se podílel na překladech knih z francouzštiny a němčiny. Rád cestuje, v roce 2009 se účastnil české expedice Brazilia Encantada, pátrající po pozůstatcích vyspělé indiánské civilizace. Je jedním z předních českých odborníků na dějiny a kulturu Skotska.

Krom jiných, existuje rozdělení knih i takto: Knihy, jenž čtete a modlíte se, aby už byl konec a poté knihy, které čtete a přejete si, aby příběh nekončil, nebo přinejmenším byl o něco delší. A Tajemství skotské krve patří do té druhé kategorie.
Spojení historie, faktů, pověstí a autorovy fantazie vytvořilo knihu, která mne okouzlila, místy mě jímala hrůza a její čtení jsem si opravdu užila.

Ian je kapitánem armády, ale ve chvíli, kdy utrží porážku, kterou jen tak nedokáže překousnoust, rozhodne se z armády odejít. Po oznámení této skutečnosti svým rodičům, se vydává do Skotska, kde má jednu (ne)milou povinnost. Sepsat historii rodu Carronů a přitom přijít na kloub divným a záhadným vraždám, které se snaží obyvatelé Kilcarronu nejen ututlat, ale také překroutit. Řádí tam nějaké divoké zvíře? Bláznivý člověk? Ví vůbec hrabě, o co tady ve skutečnosti jde?

Příběh je opředen tajemstvím, kterému bude chtít každý čtenář přijít na kloub. Tato kniha je napsána velmi čtivě a napínavě, autor nepoužívá žádné zbytečné věty, které by prodlužovaly čekání na rozuzlení a tím pádem jsem měla pocit, jako bych se přímo řítila do cíle. Stránky mi samy ubíhaly před očima.

Ve skotském epilogu na konci knihy se dozvíte všechny důležité informace, odkud autor čerpal jak historická fakta, tak pověsti jako takové, co všechno v ději byla pravda a pak už si jen domyslíte, co bylo autorovou fantazií. Velmi oceňuji také fotografie, které tam najdete, jenž vám více přiblíží Skotský národ.

"Ještě před vaším příjezdem, mon ami, jsem ve vsi vyslechl nějaké zdejší historky a jedna z nich byla právě o podzemní chodbě. Že prý vede z hradu kamsi do lesa, snad do té kaple. Prý ta chodba posloužila už v 17. století, když Kilcarron obléhal ten ďábelský Cromwell. To víte, mám spoustu času, práce na přestavbě začnou až na jaře, a navíc to souvisí s mou prací, tak mi to nedalo a trochu jsem pátral. Byl jste už ve zdejších sklepeních?"

Tento román doporučuji nejen milovníkům Skotska, ale všem čtenářům, kteří si užívají čtení příběhů s pěknou řádkou napětí a tajemství. Navíc autor dokázal věrohodně popsat ponurou atmosféru samotného Skotska, mlha tak hustá, že by se dala krájet, vichřice a hromobití na denním pořádku, déšť věrně doprovázející lidi, kteří se mu jen těžko vyhýbají...

Tajemství skotské krve je výborně napsaný román, který uhrane každého, kdo se do něj pustí. Díky autorovu umu se dostanete mezi hradní zdi, jenž na vás budou dýchat stísněnou atmosférou, budete pátrat po temném tajemství z minulosti a hlavně se budete bavit. Toto čtení se musí líbit každému, kdo po něm sáhne. Anotace slibuje skvělé čtení a to se vám také dostane! :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Cosmopolis za recenzní výtisk. Určitě se poohlédněte nebo přímo zakupte Tajemství skotské krve.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat