pondělí 4. června 2018

Dívka, která chtěla zachránit knížky - Klaus Hagerup, Lisa Aisato

Autor: Klaus Hagerup, Lisa Aisato
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2018
Počet stran: 64

"Jednoho dne přišla Anna do knihovny a paní Monsenová byla smutná. "Proč jste smutná?" zeptala se. "Kvůli knihám, které si nikdo nepůjčuje," odpověděla knihovnice. "Existují takové knihy?" "Ano, takových je spousta!" "Proč si je nikdo nepůjčuje?" nechápala Anna. "Protože mnoho lidí neví, o co přichází," vysvětlila jí paní Monsenová."

Jestlipak víš, co se děje v knihovně s knížkami, které si nikdo nepůjčuje. Ani Anna to nevěděla. Ale když se to dozví, už nemá na výběr. Musí knihy zabráchit.
Kouzelné vyprávění o lásce ke knihám a těm, kteří v nich žijí. Pro čtenáře všech věkových skupin.
Okouzlující, poetický a magický příběh o zvláštní lásce ke všem, kteří žijí uvnitř knih, napsaný jedním z nejznámějších a nejoceňovanějších norských spisovatelů. Knihu doplňují krásné ilustrace Lisy Aisato.

Klaus Hagerup je norský spisovatel, překladatel, scenárista, herec a režisér. Debutoval sbírkou básní "Slik tenker jeg pa dere" v roce 1969, jinak působil jako herec, režisér a autor divadelních her v bergenském Den Nationale Scene, později v Nationaltheatret a Halogaland Teater. Je autorem celé řady knih především pro teenagery, ale také starší a mladší čtenáře.


Dívka, která chtěla zachránit knížky je milý, příjemný, a také trochu napínavý příběh. Je určena pro malé čtenáře, ale díky krásným ilustracím se může zalíbit i těm starším. Navíc pohádka, která se na stránkách ukrývá, je plná tajemství, objevování a knih. Což je naprosto kouzelná kombinace.

Holčička Anna, hlavní hrdinka knihy, je samotářka. Vyhledává spíše tiché místa, kde má čas a klid na čtení. A když její rodiče chtějí, aby šla spát, tak ona předstírá, že je poslušná, přitom si potají čte pod peřinou s baterkou v ruce, dokud nedočte aspoň kapitolu. Ráda navštěvuje knihovnu a tam se jednoho dne dozví špatnou, velmi smutnou zprávu. V knihovně se musí zbavit knih, které nikdo nečte, aby uvolnily místo pro nové a tak se musí spálit. Ovšem ji to nedá, nemůže ani pomyslet na to, že by se knihám něco stalo a přemýšlí, co udělat s tímto zjištěním a jak knihy zachránit. Dostane se ji do ruky velmi zvláštní kniha a tou všechno dobrodružství začíná...

"Zadívala se ven z okna. Vyšlo slunce. Začal nový den. Zítra mi bude deset let, pomyslela si. Bojím se. ale jak mohu mít strach z něčeho, o čem nic nevím. Nechci na to myslet."

Byla jsem velmi mile překvapena, že na pár stránek dokázal autor napsat obdivuhodný a docela obsáhlý příběh. Tato kniha rozhodně nepatří mezi ty, které by neměly čtenáři co dát. Ba naopak. Navíc je tam skvěle popsána situace strachu z něčeho, co teprve přijde. Strachu z neznámého. Myslím si, že mladším čtenářům tento příběh může hodně dát. Třeba naději nebo také vnitřní sílu bojovat za to, co opravdu chce.


Celý děj doplňují krásné ilustrace autorky Lisy Aisato a některé jsou opravdu obzvláště povedené. Natrefíte zde i na obrázky, které samy o sobě hodně napomáhají příběhu, aby se odvíjel tak, jak autoři zamýšleli. Tyto obrázky, společně s textem, tvoří naprosto úchvatnou kombinaci a připraví tak pro čtenáře skvělý zážitek v podobě pohádky, na kterou jen tak nezapomenou.

Pokud hledáte pro své nejmladší knihu, která bude propracována do všech detailů, bude mít pointu a vaši malí čtenáři si z toho vezmou i něco do budoucna, určitě se po této knize podívejte. Věřím, že budete spokojeni s tím, co vám těchto pár stránek nabídne. :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Omega za recenzní výtisk a knihu si můžete zakoupit:
knihy Omega
knihy Dobrovský

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat