pondělí 25. června 2018

Prohnilé město - Leigh Bardugo

Autor: Leigh Bardugo
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 432

"Jejich osud se dneska stejně nevyřeší a před svítáním je ještě čeká spousta práce. Kromě toho měl kanály pod noční oblohou rád. Líbil se mu jejich pomalý rytmus, ticho i světla lamp odrážející se na hladině. Miloval pocit, kdy projížděl spícím světem a pozoroval záblesky světel za okny a nespavce, kteří neklidně vstávají z postele, aby zatáhli záclonu nebo se podívali z okna na město."

Kazu Brekkerovi a jeho lidem se podařil nevídaný kousek: vloupali se do nejstřeženější pevnosti světa a ukradli to, za co měli dostat velmi dobře zaplaceno. Místo kýžené odměny však na ně čekala zrada. Podvedeni a oslabeni o jednoho člena, který byl unesen, musí napnout všechny síly, aby získali, co jim patří.
V ulicích zkorumpovaného Ketterdamu se mezitím schyluje k válce. Nebezpečná droga jurda parem se stává předmětem hry o moc. Zkáza, kterou za sebou nechává, je děsivá.
Obstojí Kazova prohnanost proti starým i novým nepřátelům?
Zůstanou mu jeho lidé věrní? Pomstí se za zradu a zabrání rozšíření smrtící drogy, které by mělo nedozírné následky nejen pro griši, ale i pro celý svět?

Leigh Bardugo se narodila v roce 1985 v Jeruzalémě, ale vyrůstala ve Spojených státech v Los Angeles. Po ukončení studií na univerzitě v Yale pracovala v reklamě, jako novinářka a nakonec i jako maskérka a odbornice na zvláštní efekty. Nyní žije a tvoří v Hollywoodu, kde je možné ji čas od času zaslechnout, jak zpívá se svou hudební skupinou.
Spisovatelka si jako dějiště pro svá literární díla vytvořila svůj vlastní fantasy svět, pro nějž jí bylo inspirací carské Rusko. Odehrávala se zde její úspěšná trilogie Griša a do stejného prostředí je zasazen i děj Šesti vran a Prohnilého města - jen do jiné části této země a se zcela jinými hrdiny. Obě série se okamžitě po svém vydání staly bestsellerem.

Tuto recenzi píšu s dlouhým rozestupem po přečtení a má to jeden důvod. Já netušila, co bych vám konkrétně měla zmínit. Po dočtení Prohnilého města jsem totiž měla na jazyku jen samá sprostá slova a k tomu jen jedno, toužebné přání... aby všechno pokračovalo, abych se mohla dál ztrácet v ulicích Ketterdamu a nemusela se potýkat znovu s realitou všedních dní...

Prohnilé město ladně navazuje na první díl Šest vran (recenze zde). Bez prodlení se ocitnete v Ketterdamu, v centru dění, kdy je Inej unesena a skupina lidí kolem Kaze vymýšlejí strategii, aby ji zachránili. Pokud jste se ještě nedostali k prvnímu dílu, nebudu vám tady psát, jak k tomu došlo, protože bych vyzradila všechno důležité z jedničky. A samozřejmě nebudu vyzrazovat, jak to všechno tady dopadlo, ale napíšu vám jedno. Není zde nouze o naprosto úžasné nápady a triky Kaze, o pořádnou dávku adrenalinu a napětí a myslím si, že výrok: "Žádný slzy... Žádnej funus" je postoupen o level výš.

Všechny postavy v této knize jsou opět stejné jako předtím. Budete je buď milovat nebo nenávidět. Nic mezi tím. Navíc "staří dobří" morousové jimi zůstanou a o to více se mi všechno líbilo. Perfektní je totiž to, že kniha je plná zvratů, ale v ději, ne v povahách postav. Všichni se chovají tak, jak jsem je znala z jedničky, nemusela jsem si zvykat na nikoho "jiného" nebo předělaného a to mi naprosto vyhovovalo.

"Jesperovo veselí však mělo krátké trvání. Přešlápl u zábradlí z nohy na nohu, podrbal se vzadu na krku a pak si začal pohrávat s lemem klobouku. Pořád byl v pohybu, jako hračka natažená na klíček poháněná neviditelnou energií. Až na to, že hračka na klíček má jednoduchý mechanismus. Jak funguje Jesper, se mohl Wylan jenom dohadovat."

Leigh Bardugo nelze jinak než obdivovat za to, co zvládla s touto sérií udělat. Dokázat perfektně vykreslit postavy, dát téměř na každou stránku pořádnou dávku napětí, intrik, lží a k tomu popisovat děj z různých pohledů postav tak, aby to dávalo souvislost, to je podle mě opravdu umění. Nikde při čtení nenarazíte na hluché místo a naopak budete co chvíli zírat s otevřenou pusou, jak tohle může někdo vymyslet... (Protože některé Kazovy triky jsou neskutečně epické a samozřejmě nejen ty...)

Nemáte šanci se nudit a už vůbec nebudete moct přijít na jiné myšlenky, pokud začtete číst. Ve chvílích, kdy jsem měla jiné povinnosti a nečetla jsem, stejně byly mé myšlenky v Ketterdamu a sama jsem si v hlavě představovala děj, jak by to mohlo vypadat. Ovšem po pár takových chvílích jsem zjistila, že na autorku nemám, ani omylem, takže jsem se po několika takovýchto pokusech jen nechala unášet na obláčku jménem Kaz. Já ho totiž žeru, je to borec, totální parchant, po kterém touží knihomolské srdce mé...

Pokud jste se do této série ještě nepustili, tak není proč váhat. Prohnilé město je druhým a zároveň posledním dílem, takže nemusíte čekat, až vyjde pokračování a můžete si užít tohle naprosto fantastické dobrodružství s Kazem v hlavní roli.
Rozhodně žádnou chybu neuděláte, když se do čtení pustíte a můžu vám zaručit, že se to bude líbit. Má to vše, co má správný příběh mít. Perfektní hrdiny, úžasnou zápletku, spoustu akce a zvratů, které nebudete tušit, dočkáte se hromady překvapení a navíc, naprosto precizní zpracování knih s přebaly, mapou a vším ostatním, dodá tu správnou magickou moc, kterou nad vámi bude kniha mít.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a knihu si můžete zakoupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat