pondělí 26. června 2017

Vlkodlak a já - Andreas Schlüter

Autor: Andreas Schlüter
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Mladá fronta
Počet stran: 123

"Dorka vůbec nemůže vystát až podezřele moc zvířat, přestože o sobě neustále prohlašuje, jak zvířata miluje. Jenže ve skutečnosti se její láska ke zvířatům omezuje spíš jenom na koně, králíky, psy a kočky. A ještě tak možná jehňátka, a to je asi tak všechno. Z pavouků má strach, krysy nesnáší, před vosami utíká, komáři ji otravují, ryby jí přijdou moc kluzké, šneci moc slizcí, racci moc kadí, divoká prasata a draví ptáci jí připadají nebezpeční a jakýkoli druh brouků se jí hnusí. To má být ta její láska ke zvířatům?"

Ríša s Oldou pátrají po krvežíznivém vlkodlakovi, který řádí v jejich vesnici. O jeho existenci není pochyb! A do křížku se s ním dostávají hned několikrát! Podaří se dvěma kamarádům vlákat strašlivého vlkodlaka do léčky a boj s ním vyhrát? Vždyť mají jen jedinou stříbrnou kulku s prakem a dva podomácku vyrobené šípy! A na pomoc kulhajícího školníka se spolehnout nemohou...

Andreas Schlüter se narodil roku 1958 v Hamburku a je scénáristou a autorem dětských knih. Pracoval jako novinář, ale od roku 1996 se výhradně věnuje psaní. Za svou tvorbu získal také řadu ocenění a nyní pobývá střídavě v Německu a na Mallorce.


Knihu provází naprosto úžasné ilustrace. Autorem je Bernhard Speha a celkové grafické zpracování knihy je naprosto skvělé. Na každé druhé, třetí stránce je ilustrace, obrázek týkající se příběhu, písmo je velké, takže je kniha pro malé čtenáře jako dělaná. Jen pozor na vlkodlaka. Jde z něho hrůza a aby neměly děti noční můru! :-)

"Hej! Sem!" volá na mě Olda potichu. Slyším jenom jeho hlas a musím ho mezi policemi nejprve najít. "Kde jsi?" ptám se do prostoru. A zatímco mi Olda odpovídá: "Třetí ulička vlevo. Horor a fantasy. L až Z!", hlava paní Seifertové-Blahobytné se zničehonic pohne."

Ríša se i s rodiči a mladší sestrou přistěhují do chalupy po dědovy. Děda prostě jednoho dne zmizel a od té doby o něm nemají žádné zprávy, jen Ríša něco ví a tuší. Ovšem to nikomu nepoví. Hned první den se seznámí s Oldou, který mu sdělí zprávu, že ve vesnici je vlkodlak a začíná jejich hon za jeho dopadením.

Příběh se mi ohromně líbil, pro mě to samozřejmě byla pohádka na dobrou noc, kterou jsem přečetla během ani né hodinky v posteli, ale pro malé čtenáře to bude obrovské žůžo dobrodrůžo. Autor tam přidal takové strašidelné prvky jako jsou červené oči ve tmě, stopy tlap v blízkosti bydliště a stájí Ríši, divoké honičky a útěky na stromy, kdy se kluci potkají vlkodlakovi tváří v tvář.
Navíc ilustrace, které příběh doplňují a není jich málo, jsou naprosto skvělé a propracované do nejmenších detailů. Pavouk, který je na jedné stránce vypadá jako živý - vůbec jsem se té stránky nedotkla! :-)

Věřím, že se to malým čtenářům bude líbit, budou s napětím čekat, jak to všechno dopadne, možná budou mít strach nebo noční můry, ale aspoň se otrkají. :-) Za mě velká spokojenost a rozhodně neváhejte s koupí knihy, třeba za vysvědčení, nebo jen tak. Pro radost.
Protože tohle čtení je moc fajn, díky obrázkům a většímu písmu, se čte dobře. A myslím si, že ne jen jeden rodič si knihu přečte i sám, jen tak pro zábavu, večer před spaním. :-)

Děkuji nakladatelství Mladá fronta za zaslání recenzního výtisku a pokud si knihu chcete koupit, můžete tak učinit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se krásně!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat