pátek 23. června 2017

Falešný polibek - Mary E. Pearson

Autor: Mary E. Pearsonová
Rok vydání: 2017
Počet stran: 368
Nakladatelství: CooBoo

"Přemítala jsem, jaké by bylo mít někoho, kdo mě tak dobře zná. Někoho, kdo se mi podívá do duše, někoho, jehož pouhý dotek vyžene z mé mysli všechno ostatní. Snažila jsem se představit si někoho, kdo by prahnul po stejných věcech jako já, kdo by se mnou chtěl strávit zbytek života z vlastního rozhodnutí, ne aby svazkem bez lásky naplnil smlouvu sepsanou na papíře."

Království Morrigan je ponořeno v tradicích a příbězích o dávném světě, ale některé tradice princezna Lia nemůže překousnout. Například sňatek s někým, koho nikdy nepotkala. To vše pouze kvůli zajištění politického spojenectví. Lia má všeho po krk a je připravena začít nový život. V den své svatby utíká do na míle vzdálené vesnice, kde se usazuje mezi obyčejnými lidmi a především dvěma záhadnými a přitažlivými muži - jedním princem, kterého si měla vzít, a jedním vrahem, který má za úkol ji zabít. Obklopena tajemstvím a lží musí Lia odhalit nebezpečné skutečnosti, které otřesou celým jejím životem, zatímco se pomalu začíná zamilovávat do jednoho z dvou cizinců.

Mary E. Pearson je americkou spisovatelkou, která se narodila v roce 1955 v Jižní Karolíně. Specializuje se na literaturu pro mládež a za svou knihu PA Room on Lorelei vyhrála v roce 2006 cenu Golden Kite Award za beletrii.

To, co musíte udělat nejdříve, před samotnou četbou příběhu, tak je z knihy sundat obálku a podívat se na vazbu bez ní. Působí na vás jako na mě? Starobyle, křehce... Jsem z toho odvařená. Schválně si zajděte někam do knihkupectví, pokud ji doma nemáte a koukněte. Tohle se mi velmi líbí.

"Velké příběhy mají své vlastní způsoby."

Lia je princezna, První dcera, která má určeno, za koho se provdá. Ovšem, jako správná mladá žena chce zažít lásku a tím pádem sňatek odmítá. Nikdo její prosby a přání nevyslyší, tudíž začne jednat na vlastní pěst a opouští svůj domov. Po boku s nejlepší přítelkyní opouští město, kde žila celý život v přepychu a v jedněch šatech se ocitá ve městě, kde nikdy nebyla. Musí se postarat sama o sebe, vydělat si na to, co potřebuje. Jednou se v její práci objeví dva mladíci. Oba mají něco do sebe, Liu zaujmou, ale nejsou takoví, jací se tváří navenek. Důležité je, aby Lia za včas odhalila, co jsou zač a vydobyla si svou svobodu tak, jak si ji přála. Ovšem, jak to tak bývá, do cesty se jí postaví právě ti dva tajemní cizinci a po jejich setkání nic nebude tak, jak si přála.

Když jsem Falešný polibek začala číst, byla jsem lehce zmatená. Pořád to nebyl příběh, který jsem očekávala. Přišlo mi to takové zvláštní, nic co by mě zaujalo. Ale po pár stránkách, kdy jsem více poznala Liu a její přítelkyni, kdy začaly vést spořádaný život mezi "normálními" lidmi a když se ještě na scéně objevil farmář a zabiják, byla jsem ve svém živlu. Měla jsem lehce obavy, že příběh bude klasický milostný trojúhelník, ale ty obavy byly zbytečné. V příběhu se toho objevuje mnohem více, včetně fantasy prvků. Navíc lehká mytologie, kterou autorka zařadila do příběhů, jenž si mezi sebou vypráví lid, byla dobře propracovaná a mi se to líbilo.

"Když se někomu nedá věřit v lásce, nedá se mu věřit v ničem. Některé věci se nedají odpustit."

Lia, jako hlavní hrdinka se mi líbila. Protože věděla, co chce a za jakou cenu. Přišla mi naprosto obyčejná, a i když se postavila rodině trochu zbaběle, jinou možnost stejně neměla. To, jak byla tvrdá, silná, přesvědčená o tom, co potřebuje, to mi imponovalo. Jednoduše se nejednalo o žádnou ufňukanou holku, která potřebuje kolem sebe plno lidí, aby mohla fungovat. A takové hrdinky nemám ráda, takže Lia je můj člověk.
Popis jejích cest se autorce obzvláště povedl, dokázala jsem si představit přesně ty místa, kde se hlavní hrdinka ocitala a toho jsem si cenila. Netápala jsem, jak by to asi mohlo vypadat, ale sama autorka mne navedla, abych věděla, co a jak.

Falešný polibek se čte sám. Kapitoly jsou krátké, proloženy různými texty, které se týkají příběhu a ten je psán v jiném fontu písma, takže celé to získává na atraktivitě. Děj je vyprávěn ze tří pohledů, kdy hlavním je Lia a poté je to zabiják a farmář. Až po pár kapitolách zjistíme, kdo je zabiják a kdo farmář, ale osobně můžu říct, že by mi vůbec nevadilo, kdybych se to dozvěděla ještě později. Líbilo se mi, jak jsem hádala, kdo to je a proč se objevil.

Dle mého názoru je vidět, že se autorka opravdu zaobírá literaturou pro mládež, protože tato kniha byla velmi čtivá a spoustě dívkám se rozhodně líbit bude. Je svižná, nechybí tam pořádná porce romantiky, ale taky trápení, bitev, lží... Falešný polibek má v sobě to, co prostě taková kniha mít má. Napětí a docela otevřený konec, který vás naláká na další díl tomu celému dodá glanc a mi nezbývá nic jiného, než čekat, až vyjde.

Děkuji Albatrosmedia.cz za poslání recenzního výtisku a pokud si chcete knihu koupit, tak můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat