pátek 16. června 2017

Můj psí život - Martin Čáp

Autor: Martin Čáp
Rok vydání:2015
Nakladatelství: Cosmopolis (Grada publishing a.s.)
Počet stran: 224
Ilustrace: Pavel Koutský

" Nemohl prostě přenést před srdce, že z nás dvou jsem ten roztomilejší já. Proto musím přesně odhadnout dobu, kdy se ještě mohu nechat hladit a kdy už je lepší rychle dělat "oči laně střelené do boku", abych si vyžebral aspoň tři kousíčky, než mě zažene na místo."

Vyprávění psího rošťáka Bertíka, který čtenáře provádí svými prvními krůčky, sžívání se s novými pány, problematikou čtení patníků a vůbec vším, co takový pes považuje za důležité. Ve svých zápiskách malý bígl glosuje svět "dvounoháčů" a odhaluje, co to znamená "psí život".
Dovolte, abych se představil: Jsem bígl a mé celé jméno zní Alberto z Rododendronu. Jméno začínající na A znamená, že pocházím z prvního vrhu naší mámy, a onen šlechticky znějící přídomek je pojmenování chovatelské stanice. Jsem tedy čistokrevný bígl a doufám, že vše je jasné...

Martin Čáp se narodil v roce 1960 a vystudoval na FAMU katedru scenáristiky a dramaturgie. Je také novinář, pracoval v Mladé frontě dnes a Denním telegrafu, následně jako dramaturg České televize v Praze. Je autorem několika televizních inscenací a řady knih.
Jako první jsem od něj přečetla Čarodějku (recenze zde) a teď jsem se dostala ke knize s názvem Můj psí život, kterou v roce 2015 vydal Cosmopolis (Grada publishing a.s.).


Celý příběh vypráví Bertík, což je pes. Bígl, aby bylo jasno. Prožíváme jeho očima všechny důležité momenty, od narození přes pubertu (která stojí za to) až po dospělost. Nejednou se mu stane pořádná lapálie, která mi vykouzlila úsměv od ucha k uchu. Očima Bertíka se setkáváme s ostatními psy, se kterými se povídá, řeší co a jak. Jeho dobrodružné cesty autobusem, honičky za hárající fenou nebo třeba postřehy ohledně sledování televize a seriálů, jsou opravdu zábavné.

Celá kniha je psána velmi jednoduše, v krátkých kapitolách a navíc provázena skvělými ilustracemi od pana Pavla Koutského. Právě ty obrázky knize dodávají pořádný šmrc a čtení díky nim je o více záživnější. Protože se obrázky dotýkají tématu, je to příjemné a vtipné. Ilustrátor odvedl opravdu dobrou práci.


Protože mám doma psa, tak jsem nad dějem značně přemýšlela a vždy pohledem sklouzla k Meganě (ano, náš pes se jmenuje celým jménem Megan Fox - to můj chlap vymysle!). :-) Protože když autor Bertíka nechal chodit s vodítkem a on popisoval, jak jej škrtí a nemůže běhat na volno a objevovat všechny pachy, kterých je všude plno, tak "trpěl" jako pes. A pak se Bertík rozmyslel, že bude hodný, chodil u nohy na vodítku a postupem času bez vodítka - a v tu chvíli jsem se koukla na naši bláznivou Meganu, která za celé tři roky nebyla schopná se něco takového naučit a přemýšlela, co se ji asi honí hlavou. :-) Bylo super, že celý děj jsem promítala na našeho psa a místy jsem měla pocit, že to tak opravdu je! Přesně jak v knize, tak i v životě našeho psa. :-)

"Tak já vám něco povím, vy osobo nesoudná. Vy si seberte tu vaši velice nepodařenou, leč oživlou atrapu dobrmana, která je urážkou pořádného psa, a zmizte nám s ní z očí."
 (baví se o srnce - pozn. recenzenta)

Pokud hledáte knihu, která je plná humoru, potřebujete se odreagovat od všech detektivek, thrillerů a různých mordů, tak sáhněte po tomto kousku. Navíc je super pro malé-velké čtenáře, díky fontu písma a ilustracím se jim bude dobře číst a bude je to bavit.
Já se bavila a jsem moc ráda, že se mi kniha dostala do rukou.

Děkuji Cosmopolis za zaslání recenzního výtisku a pokud si ji chcete koupit, můžete přímo tady.

Mějte se krásně!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat