úterý 2. května 2017

Stříbrný chlapec - Kristina Ohlssonová

Autor: Kristina Ohlssonová
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Mladá fronta
Počet stran: 198

"Něco je těžké a něco jednoduché.
Ale nemožné - nemožné vlastně není skoro nic."

V první knize Skleněné děti řešili Billie a Aladin záhadu starého domu, v kterém "strašilo". Nyní se začíná ztrácet jídlo z restaurace Aladinových rodičů. Navíc Aladin několikrát zahlédne zvláštního chlapce, který se ale vždy doslova "vypaří". Aladinovi rodiče se kvůli finančním problémům s restaurací stále častěji hádají a zvažují, že se vrátí zpět do rodného Turecka. To Aladin nechce dopustit. Rozhodne se proto, že najde ztracený poklad ze stříbrotepecké dílny, která před několika desetiletími vyhořela. Spolu s kamarádkou Billie se pouští do napínavého pátrání. Podaří se dětem najít ztracený poklad? Přijdou na to, proč se ztrácí z restaurace jídlo? A kdo je onen záhadný mizející chlapec?

I když se už jedná o druhé dobrodružství Aladina a Billie, pro mě je to první. Teprve nedávno jsem zjistila, že můj syn má rád chvíle, kdy mu čtu. Ano, vím, že tomu nerozumí, ale různé tóny hlasu, které měním v průběhu čtení mu vykouzlí úsměv na rtu a kolikrát u toho usne. Proto jsem se rozhodla číst mu častěji, aspoň mám "omluvu" za to, že čtu dětské knihy - ale některé jsou fakt moc fajn. :-)
Jako třeba Stříbrný chlapec.

Autorka této knihy je poměrně známá spisovatelka, určitě budete znát její díla, jako například: Lotosové blues, Miovo blues, Sedmikrásky či Nechtění. A teď vám tedy trochu přiblížím i její tvorbu pro děti. :-)

Stříbrný chlapec je napínavý příběh, kde Aladin se svou kamarádkou Billie pátrají hned po dvou záhadách. Mizí jídlo z restaurace jeho rodičů, takže hledají zloděje a k tomu zkoumají záhadu kolem smrti jednoho stříbrotepce. Ten umřel před sto lety, A spolu s jeho odchodem zmizelo i stříbro. Hodně stříbra. A to chce Aladin najít.

"Když si Billie natáhla vestu na tlustou zimní bundu, byla ohromná jako slon. Pak si ještě nasadila helmu a čepice se jí na čele shrnula. Zoufale vzdychla a Aladin se nemohl přestat smát."

Jestli hledáte pro své dítko knihu, kterou si samo přelouská, tak Stříbrný chlapec je ta pravá. Protože ji dá celou. Bude jej bavit. Je napínavá, příběh Aladina je zajímavý a řeší se více věcí, takže se nebude nudit. A naopak, určitě jej bude zajímat, jak to všechno dopadne. Je to taky skvělá volba pro čtení před spaním. Kapitoly jsou krátké, takže na pokračování je to dobrá věc. Navíc si dokážu představit, jak se v dětské hlavičce při spaní budou prohánět sny, kdy dítě s Aladinem utíkají sněhem a hledají stříbrný poklad. Má to v sobě i trochu duchařiny. Protože Stříbrný chlapec není obyčejným chlapcem. To se asi bude mladším dětem těžko vysvětlovat, takže je to spíše pro děti kolem dvanácti let, aby pochopili, o co jde, i když tohle není až tak podstatné.

Přece jen je to pohádka a v pohádkách se objevují nadpřirozené bytosti, že? K tomu je tam zmíněná taky uprchlická loď, a já si myslím, že díky tomu je tam i kousek toho, co se v dnešní době děje. Ne jen ty dobré věci, ale zmíněno je to pouze okrajově, nemusíte se bát, že se jedná o nějaké "politické žvásty". To v žádném případě.

Samozřejmě pointou celého příběhu je víra, naděje, jak je důležité být upřímný jako rodič k dětem a děti k rodičům. Kdy se musí brát ohledy na všechny zúčastněné strany. A jak si musí všichni pomáhat.
Je to jednoduše dětská knížka, kde nic nechybí a dle mého názoru ani nepřebývá. No, možná tam trochu chybí ilustrace. I mě, jako dospělému čtenáři by se líbilo, kdyby sem tam se objevil třeba černobílý obrázek s nástinem dané věci, o kterou v předešlých kapitolách šlo. Třeba právě tu uprchlickou loď, stříbrný poklad nebo fotografii... Dokážu si představit, co bych tam nakreslila já. :-)

Ale to je jen můj osobní názor, ne každý s ním samozřejmě musí souhlasit. Důležitější je, že opravdu je to velmi čtivá a napínavá knížka, která potěší každého malého čtenáře. Příběh je příjemně napsaný, postupně graduje a finále je veliké. :-) Dopadne to ke vší spokojenosti dobře. Ale tuším, že to bude mít pokračování, protože přeci jen je tam jeden takový malý zádrhel, který čeká na vyřešení... :-)

Děkuji nakladatelství Mladá fronta za zaslání recenzního výtisku a pokud budete chtít knížku koupit svým dětem nebo i sobě, tak můžete přímo tady.

Mějte se krásně,
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat