úterý 23. května 2017

Nahlížení - Dana Zahoříková

Autor: Dana Zahoříková
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Cosmopolis (Grada publishing a.s.)
Počet stran: 279

"Meg se vydala chodbou k prvním naznačeným dveřím. Vzala za kliku a... nic. Bylo zamčeno. Meg se ohlédla na paní Coockovou, která vehementně gestikulovala, buď něco  o tom, že má jít dál, anebo  o tom, že se do ní právě pustili masožraví mravenci."

Napínavý příběh o dívce Meg, které Osud určí, že bude nahlížečkou. Vydává se na cestu do domu svého učitele a rádce, pana Plumberblicka. V novém světě se učí čtení myšlenek, ale brzy se dozví, že patří mezi ty vyvolené nahlížeče, kteří dokážou číst myšlenky mrtvých. A to zrovna v době, kdy se svět nahlížečů začíná otřásat v základech! Stane se vražda a Meg musí využít svůj talent při pátrání po vrahovi, který začne likvidovat nahlížeče... A aby toho nebylo málo, musí ještě bojovat o svého přítele Garetha. Velký výroční ples Slepence je za dveřmi... Podaří se Meg odhalit vraha mezi stovkami hostů?
Úchvatný a strhující příběh, který tě zavede do zcela nového světa čtení myšlenek a vyšetřování zločinu.

Dana Zahoříková je česká autorka, která se narodila v roce 1982 a pracuje jako knihovnice ve městě Plzni. Knihy jsou její láskou i posláním. Kromě psaní rozděluje svoje volné chvilky mezi knihy, filmy a přírodu. Má ráda všechno, v čem se skrývají příběhy, což zahrnuje jak obrazy, tak i starý vykotlaný strom někde na poli.
V roce 2016 vyšla její kniha s názvem Nahlížení u nakladatelství Cosmopolis (Grada publishing a.s.) a já dostala možnost se příběhu kouknout na zoubek.

Meg je zdánlivě obyčejnou dívkou, které Osud určil neobyčejné zaměstnání. Stane se nahlížečem. Ze školy odchází ke svému novému učiteli, panu Plumberblickovi, kde spolu s nafoukanou Clarissou, která je taky nová v nahlížečském světě, se bude učit zdokonalovat svou schopnost.
Clarissa na ni kouká s ohrnutým nosem, protože má bohatší rodiče, tudíž se Meg musí poprat nejen s pitomostí Clarissy, ale také s nahlížečstvím, které je vyloženě vůbec nejde. Neslyší nic. Až když se přichomítne u jedné smrti, pochopí, že ona je ta vyvolená, která slyší poslední myšlenky mrtvých. Jedna vražda stíhá druhou a Meg se s panem Plumberblickem a ostatními nahlížeči musí pokusit o nemožné. Najít vraha, který není obyčejným člověkem.

Na přebalu knihy je napsáno, že je vhodné číst od 11 let. No a teď si připadám trochu zvláštně. Jelikož i přes svůj pokročilejší věk jsem vraha odhadla až úplně těsně před koncem. Vůbec mi to nedošlo a musím přiznat, že jsem o něm nesmýšlela jako o vrahovi. S odstupem si říkám, že tam jisté náznaky byly, přesto bych to netipla. Jestli mi napíše nějaká slečna či dívka, ve věkové kategorii 11-15, že jí byl vrah ihned jasný, asi se zastydím. Hiihii :-)

"A začněte pěkně od toho, co tu vlastně vůbec pohledáváte a proč, když na vás jeden narazí, je u toho vždycky nějaká ta mrtvola?!"

Samotný příběh je opravdu zajímavý a autorka dokáže pořádně zaujmout. Nejen, že se stránky čtou samy, ale je tam pro čtenáře připraveno spousta napětí, akce a vtipu, takže o zábavu nemáte nouzi. Já si například užívala Clerence, což byl komorník pana Plumberblicka a doktora Chřupku. Tohle byli neskonale divní podivíni a kapitoly, kde se objevily, mne vždy pobavily.
Kniha je napsána čtivě, kapitoly jsou kratšího rázu a tím pádem je to opravdu fajn pro mladší čtenáře. Ale věřím, že i dospělí se pobaví. Já to tak aspoň měla.

Navíc, co se mi líbilo, dokázala paní Zahoříková dát humor do takových situací, kde bych to vůbec nečekala. Třeba takový koláček nad mrtvolou. Některé hlášky mě opravdu odrovnaly a já si uvědomila, jak moc se při čtení bavím.

Doporučila bych tuto knihu všem, kteří mají rádi svět tajemna, který je ale mnohem blíž tomu našemu, než se na první pohled může zdát. Navíc lidé, kteří dokážou číst myšlenky, nejsou jen smyšlená fikce, mezi námi jich pár takových je. Možná, někde... :-)
Jestli hledáte oddechovou knihu, při které se nebudete nudit, zkusíte si uhádnout vrahouna, ale zároveň netoužíte po žádném krváku, tak určitě sáhněte po tomto kousku. Věřím, že se bude líbit.

Děkuji nakladatelství COSMOPOLIS za zaslání recenzního výtisku a pokud si jej budete chtít koupit, tak můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se krásně!
Daramegan









Žádné komentáře:

Okomentovat