pátek 5. května 2017

Střepy - Michael Robotham

Autor: Michael Robotham
Nakladatelství: MOBA
Počet stran: 568
Rok vydání: 2017

"Nebuď tak skromný. Nikdo z těchhle mladých filištínů o panu Chipsovi v životě neslyšel. Jako děti četli Harryho Pottera a kámen zhulenců."
"Myslel jsem, že je to "kámen mudrců".
"To máš jedno. S tím tvým malým divadýlkem, Josephe, máš všechno, aby tě milovali."

Christina Wheelerová chce skočit z mostu a ani psycholog Joseph O´Loughlin, řečený Joe, jí nedokáže sebevraždu rozmluvit. Později se u Joea doma objeví její dospívající dcera a tvrdí, že není možné, aby se matka dobrovolně zabila tímto způsobem, protože měla panický strach z výšek.
Dvě podezřelé úmrtí.
Jeden spojovací článek.
A jeden tajemný muž, který se nezastaví před ničím...

Opět maximálně povedený příběh, kde je hlavním hrdinou, nám už známý, psycholog Joseph O´Loughlin.
Jediné, co mě opravdu zajímá se systém, jakým se vydávají díly této série, protože u nás se Střepy tváří jako čtvrtý díl, v originále je to třetí díl... Trošku je znát, že jsou překládané díly jinak uspořádány, protože v této knize vede Joseph velmi spokojené, klidné manželství, jeho dcera má 3 roky (tuším, že tři)... A já už četla díl, kdy byla v pubertálním věku jeho dcera... Ale jsou to maličkosti. Samozřejmě pokud jste nečetli žádný jiný díl, nic vám vadit nebude a užijete si příběh, pokud jste četli některé předchozí díly, musíme se "aklimatizovat". :-)

Co se týče příběhu, opět je to ten správný Joe. Sice hned ze začátku knihy jsem čekala, že zachrání ženu na mostě, tím pádem začne řešit její případ a ona mu poví, co se děje... Ovšem, ani Joe není nesmrtelný a nezničitelný - žena sebevraždu spáchá s posledním slovem na rtu, že by to Joe stejně nepochopil. A skočí... Několik dní na to si jej najde její dcera, která je přesvědčená, že se o sebevraždu nejednalo a začne otravovat Joea, dokud nepoleví a nerozhodne se ji pomoct... Ale tím na povrch vychází všechny špíny, které se budou bytostně dotýkat i Joea.

"Tato kniha vás přiměje nutkavě otáčet stránky. Budete se zoufale snažit co nejrychleji dostat na konec, ale zároveň nepřijít o jediné slovo." - The Times

Robotham je má srdcová záležitost, protože tento autor mě vždy dokáže zaujmout. Mám přečtené všechny jeho čtyři knihy, které u nás vyšly, ale stále tvrdím a myslím, že budu tvrdit už napořád, nejlepší jeho knihou je a zůstává Řekni lituji. Psala jsem na ni recenzi 26.4.2015 a pořád vím o čem byla. Mám pocit, že si ji pamatuju, jako bych ji četla nedávno.

Tím ovšem nechci snižovat Střepy, ale když čtete knihu, která měla být mezi posledními díly jako první, kde už je autor "vypsaný", má za sebou nějakou tu cestu, horko těžko se pak smiřujete s "nižší" kvalitou příběhu.

Střepy jsou poměrně tlustá kniha, mající přes 500 stran, písmo je ovšem velice příjemné a kapitoly se zdají být docela krátké. Stejně se začtete a nevnímáte, jestli máte další kapitolu nebo ne. :-) Líbilo se mi, že font písma, kdy je vypravěčem záhadný vrah je změněno a tím pádem už před čtením těch řádků čtenář ví, kdo bude pro tu danou chvíli vypravěčem.

Příběh, i když se prvotně zdá, že je vše jasné jako facka, tak se hezky zamotá a jako čtenář jsem mohla hádat a přemýšlet, jak to všechno dopadne. Tím pádem doporučuji nejen milovníkům Robothama, pro které je to nutnost, ale také pro ty milovníky detektivek, kteří ještě neměli možnost se s tímto autorem potkat, protože si vaši pozornost určitě zaslouží. Můžete hádat, jak to asi všechno je. Stejně je to úplně jinak. :-))

Děkuji nakladatelství Moba za zaslání recenzního výtisku a pokud si chcete knihu koupit, tak můžete přímo tady.

Mějte krásný den,
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat