středa 25. července 2018

Tajemství modrých dopisů - Emily Bleeker

Autor: Emily Bleeker
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2018
Počet stran: 313

"Vždycky si připomněl, že se jí nepoctivost příčila. Jednou, to byli ještě děti, jí automat v obchodě vyhodil dvě žvýkačky místo jedné, a tak šla okamžitě k pultu a zaplatila další čtvrťák. Na majitele to udělalo takový dojem, že za pult pověsil její fotografii s nápisem Nejpoctivější zákaznice. Nikdy nepřekročila povolenou rychlost, nepodváděla při písemkách a bonbóny si kupovala až v kině. Jak si tedy sakra mohla udržet tohle tajemství?"

Luke si připadá v koncích. Nejenže se vyrovnává se ztrátou milované manželky Natalie, ale také se musí postarat o své tři děti. Pak mu jednoho dne začnou chodit dopisy v modré obálce, jež Natalie napsala ještě před svou smrtí a v nichž mu radí, jak má dál žít. Její nejlepší kamarádka Annie, která Lukovi pomáhá s dětmi, se obává, že jejich čtení jen prodlužuje zármutek, Luke se však nedokáže odtrhnout. A pak narazí na tajemství, které možná obrátí celý jeho dosavadní život v prach - lhala mu Natalie o jejich dětech? A kdo je ten neznámý člověk, jenž dopisy posílá?

Emily Bleeker objevila svou spisovatelskou vášeň během kurzu tvůrčího psaní, který připravovala pro své studenty. Záhy se jí v mysli vynořilo nesčetně postav. Po boji s velmi vzácnou formou rakoviny našla odvahu se o svůj vnitřní svět podělit s ostatními. Emily žije na předměstí Chicaga s manželem a čtyřmi dětmi. Snaží se naučit hrát na kytaru, zpívá (nahlas), když hraje rádio, a vytvořila si svou novou závislost - běhání.

Pokud máte náladu na smutný příběh zahalený tajemstvím, tak sáhněte po knize Tajemství modrých dopisů. Ale kromě pár slz, které uroníte se i zasmějete a zasníte.

Luke je hodný, upřímný a milující manžel a otec. Po smrti manželky, která umře na rakovinu, zůstal sám na výchovu třech dětí a neví jak dál. Truchlí po Natalii, ale zároveň musí být silný pro své děti. Nad vodou ho drží dopisy od Natalie, které mu chodí poštou v modrých obálkách. Kdo je ale posílá? Tím začíná celé tajemství, které Luke odkrývá kousek po kousku. Fantazie mu pracuje na plné obrátky a on z toho začíná být v koncích.
Ani se mu nedivím, nedokážu si něco takového představit. Místy jsem Natalii proklínala nebo nenáviděla. Dopisy plné lásky a vzpomínek bych asi ještě zvládla, ale zpověď velkého tajemství, které přede mnou nejbližší člověk ukrývá skoro celý život, by na mě měla velmi negativní dopad.

Všechny postavy jsou napsány dobře, i když měly zápornou roli, tak mi nevadily. Oblíbila jsem si Annie. Mít vedle sebe někoho jako ona, je podle mě v takových smutných životních situacích skoro nutnost. Je upřímná, vtipná a láskyplná. Není vtíravá a i když sama truchlila po své nejlepší kamarádce, byla Lukovi a dětem velkou oporou.

"Luke z pokoje odešel s pocitem, že svou rodičovskou úlohu pro jednou zvládl dobře. Pohlédl na hodinky. Už před půlhodinou měl Jessie vysvobodit. Zrychlil, začal brát schody po dvou, z posledního seskočil a přitom mu něco vypadlo z kapsy. Myslel, že je to nějaký Nataliin dopis, ale pak si uvědomil, že ty má ještě pořád v kabátě. Ne, byla to ona tajemná obálka z krabice."

Děj příběhu je plynulý a hlavně velmi čtivý. Tajemství modrých dopisů je napsáno srozumitelně a mnohdy ve vás poslední slovo v kapitole vyvolá pocit, že se musíte ihned pustit do dalšího čtení, že není možné knihu odložit. No, odložit jako odložit. Já ji byla "nucena" párkrát odložit, ale jen z toho důvodu, abych se uklidnila, vyplakala pár slz nebo se jednoduše vydýchala. Všechno na mě působilo velmi emotivně a ten konec? Ten byl naprosto smrtící.

Tajemství, o kterém jsem se již párkrát zmínila mě dostalo. Ani jednou, jedinkrát, za celou knihu by mě to nenapadlo a než jsem se pustila do tohoto psaní, musela jsem si dát pár dní pauzu. Dát si odstup od celého příběhu, protože se ve mě svářely neskutečné emoce. A teď, když tyto řádky píšu, tak mám pocit, že odstup byl o ničem, začínám do toho zabředávat zpátky...

Tuto knihu doporučím všem ženám, které mají rády emotivní příběhy, které chtějí také děj, aby byl obklopen tajemstvím a třeba i trochou napětí. A hlavně těm, které budou připraveny a mít papírové kapesníky v XXL balení! :-)

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz, kde si knihu Tajemství modrých dopisů můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat