neděle 1. července 2018

Panský dům - Anne Jacobsová

Autor: Anne Jacobsová
Nakladatelství: Euromedia - Knižní klub
Rok vydání: 2018
Počet stran: 463

"V náruči Hermanna Kochendorfa však bylo nebe na hony vzdálené. Byl cítit práškem proti molům a mastnou pomádou na vlasy, kterou používalo vícero pánů přítomných na plese. Kitty sledovala jeho obraty a otočky, a jak se nadnášela, pozorovala tváře tanečníků. Plno mladých pánů k ní vzhlédlo jako obvykle, pozdravili ji s úsměvem, pokynuli jí hlavou a bylo na nich znát, jak hořce litují, že tento valčík nemohou tančit s ní. Zaznamenala i obdivné nebo jedovaté pohledy od některých tanečnic, na okraji tanečního parketu se blýskaly brýle a lorňony pozorných matek, babiček a tet. Tu a tam i skrze hudbu pochytila nějakou poznámku."

PANSKÝ DŮM - MOCNÁ RODINA - TEMNÉ TAJEMSTVÍ
Augsburg 1913
Uboze oblečená dívka přichází do impozantní vily. Marie Hofgartnerová zde má nastoupit jako pomocná síla v kuchyni. Přepychová domácnost udělá na děvče ze sirotčince obrovský dojem. Průmyslnická rodina zaměstnává spoustu lidí a pro Marii není snadné zaujmout mezi nimi místo. Ale pak si ji oblíbí Katharina, nejmladší dcera rodiny - a nejen ona. A když dívku s velikýma tmavýma očima pozná i Paul, dědic rodiny a jejího majetku, poklidná atmosféra v továrnickém sídle je tatam. A to ještě nikdo netuší, jaké plány sleduje hlava rodiny, továrník Melzer, který Marii do domu přivedl...

Anne Jacobsová, autorka řady úspěšných historických románů a exotických ság, si epopejí Panský dům splnila dávný sen - ztvárnit osud jedné rodiny na pozadí novodobých německých dějin. Touto knihou se dostala na seznam bestsellerů. Panský dům je první díl připravované trilogie.

Autorka napsala velmi čtivý, historický román, který vás už od pohledu okouzlí svou obálkou. A ve chvíli, kdy se do příběhu začtete, nebudete chtít přestat. Možná někteří čtenáři budou tušit, kam celý děj směřuje, ale věřte mi, že tady to vůbec nevadí. Naprosto jsem si knihu užila a doufám, že druhý díl bude stejně návykový jako byl teď tento.

Marie Hofgartnerová je sirotek. Vyrůstala v sirotčinci a o svých rodičích toho mnoho neví. Otce nezná vůbec, o matce se dozvěděla nějaké sem tam útržky, které ji sdělili, jen co dostala "rozum". Ale stále tápe v temnotě čí dcera je.
Johan Meltzer je továrník, který koupil park, dům, který tam stál, přestavěl na honosnou, luxusní, třípatrovou vilu a přímo naproti domu postavil továrnu. V ní tvoří látky, potisky na látky a jeho obchod vzkvétá. Jeho žena Alicia, dcery Katharina a Elisabeth a syn Paul jsou na něj pyšní a vůbec celá rodina působí spokojeně. V obklopení služebnictva si užívají výsady, které jim jejich postavení dává.
Marie je najata jako pomocná síla v kuchyni právě do Meltzerova příbytku. Postupem času a různých náhod si začíná pomalu skládat svůj život a hlavně život rodičů, za pomoci pár lidí zjišťuje, co všechno ji bylo zatajeno a navíc se stává velmi dobrou přítelkyní jedné z dcer Meltzera. Ve chvíli, kdy Paul Marii zahlédne, ví, že se vše změnilo a tuší to i ona. Jenže může mít tohle všechno, co se jí děje, šťastný konec? Dokáže se smířit s tím, co se dozví o své rodině?


Panský dům je příběh, který autorka zasadila do německého Augsburgu v letech 1913 - 1914. V některých chvílích se zde nenápadně zmiňuje ozbrojování Ruska, nezávislost Anglie a dokonce někteří z hrdinů mluví o nadcházející válce. Tím pádem čtenář může tušit, co se bude odehrávat ve druhém díle, a já za sebe musím říct, že mne to neskutečně láká. Jak bude pokračovat rodinné štěstí v té neutěšené době? Zboří se některé mýty a předsudky, které byly pro tu dobu dané?

Nejvíce se mi líbilo, když jsem četla o tom, jaké ženy měly na plesech a bálech róby, o galantních mužích, jejich dvoření se ženám či o tom, jak fungovalo zamluvení si tanců právě na plesech. U toho jsem se docela pobavila a představa, že by to tak fungovalo ještě dnes mi jistým způsobem imponovala. Takové speed dating v tanci. :-) Nemuselo by to být špatné... :)

"Alicia si několikrát odkašlala, aby se zbavila knedlíku v krku, a pak se napila horké kávy. Od rána měla zastřený hlas, bolelo ji v krku a taky trochu hlava. Předevčírem na balkoně vily žalostně promrzla i v tlustém kožichu. Ale raději by zmrzla na kost, než aby odešla před koncem Johannova novoročního projevu k zaměstnancům. Robert a Gustav rozdávali kořalku, podávaly se i obložené chlebíčky a horké kakao. Ach, bylo to velkolepé, jak všichni ti lidé provolávali slávu "svému" řediteli a manželům Melzerovým a připíjeli si s nimi na nový rok."

Mám ráda historické romány, a můžu říct, že tento patří mezi ty nejlepší, které jsem četla. Díky tomu, že Anne Jacobsová dala do příběhu kousek historie, zároveň přidala dávku romantiky, a v neposlední řadě také jedno velké tajemství, které nám čtenářům odhaluje pomalu po kouscích, je tohle čtení naprosto skvělé. V knize nic nechybí a nepřebývá. Je přesně taková, jakou byste si ji přáli mít.

Možná bych mohla zmínit i postavy, které jsou pro příběh vždy důležité. Tady se autorce povedlo dát od každého druhu aspoň jednu. Od naivních postav až po svůdníky nebo lháře. Dokonce i podvodníky nebo blázny. Ale všichni jsou popsáni s citem a lidsky, takže vůbec jsem nepřemýšlela, jestli někdo takový může existovat. Dokázala jsem si v každé chvíli představit, že někdo takový, opravdu, někdy a někde, žil.

Milé dámy, pokud tedy hledáte ke čtení knihu, která vás uhrane a chcete se nejen začít do příběhu, ale prožívat s hrdiny jejich radost i trápení, tak věřte, že Panský dům je více než vhodný pro tuto situaci.
Když jsem knihu dočítala, dokonce jsem hrdinům sekundovala a povídala si nahlas (ale sama pro sebe), ovšem doma se na mě dívali jako na exota. Nechala jsem se příběhem naprosto pohltit a doufám, že u druhého dílu to bude stejně. Pro mne je to jedna z nejlepších knih tohoto roku!

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji knihkupectví Dobré knihy. A pokud nemáte co číst, neváhejte s koupí Panského domu.

Děkuji za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat