středa 31. října 2018

Darker - E. L. James

Autor: E. L. James
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 552

"Ana se zarputile drží své nezávislosti a moje peníze ji zatím ani v nejmenším nezaujaly. Nic nechce, spíš dává, od začátku je taková. Je to příjemná změna. Všechny moje bývalé sub milovaly dárky. Co si to namlouváš, Greyi? Tak to říkaly, ale možná to byla jenom součást role, kterou hrály. Skládám si hlavu do dlaní. Je to složité. S Anou se ocitám na slepé mapě."

E. L. James se vrací do světa Padesáti odstínů v hlubším a temnějším pohledu na milostný příběh, který okouzlil miliony čtenářů celého světa.
Jejich spalující a smyslný poměr jim přinesl smutek a výčitky, přesto nedokáže Christian Grey vyhnat Anastasii Steeleovou z hlavy. Odhodlaný získat ji zpět se pokouší potlačit své zvrácené touhy i potřebu absolutní kontroly a snaží se milovat Anu za jejích vlastních podmínek.
Hrůzy jeho dětství ho však pronásledují dál, zatímco Anin úskočný šéf Jack hyde chce Anu pro sebe. Pomůže Christianovi důvěrník a terapeut doktor Flynn čelit jeho démonům? Nebo ho majetnictví Eleny, jeho svůdkyně, a vyšinutá oddanost Leily, jeho bývalé submisivní společnice, vtáhnou zpět do minulosti?
I kdyby si Christian opět vybojoval Anino srdce, může tak temný a osudem zdeptaný muž doufat, že si ho udrží?

E. L. James se po pětadvaceti letech práce v televizi rozhodla splnit si dětský sen a pustila se do psaní příběhu, který, jak doufala, budou čtenáři milovat. Výsledkem je smyslná romance Padesát odstínů šedi a její dvě pokračování Padesát odstínů temnoty a Padesát odstínů svobody; trilogie, které se po celém světě prodalo na 150 milionů kopií v 52 jazycích. V roce 2015 vydala autorka bestseller Grey, příběh Padesát odstínů šedi převyprávěný pohledem Christiana Greye.
V roce 2012 figurovala jméno autorky v žebříčku "Nejvlivnější lidé světa" časopisu Time, dále se objevilo v anketě Barbary Waltersové "Deset nejúžasnějších osobností roku" a v žebříčku časopisu Publishers Weekly "Osobnost roku". Následně se E. L. James zaměřila na produkování filmových adaptací svých románů ve studiu Universal Pictures. Filmové zpracování románu Padesát odstínů šedi v roce 2015 překonalo všechny rekordy v návštěvnosti kin. Jeho pokračování Padesát odstínů temnoty bylo u příznivců milostné romance mezi Anou a Christianem stejně oblíbené a v roce 2018 na tento úspěch navázal i závěrečný film trilogie Padesát odstínů svobody.
E. L. James žije společně s manželem Niallem Leonardem, prozaikem a scenáristou, a jejich dvěma syny v západním Londýně, kde pracuje na nových románech a filmových projektech.

Darker... Nevím co říct, což se mi nestává často, možná nikdy. Všichni víte, že tuhle sérii já nemusím, příběh Christiana Greye a Any Steelové mi nepřirostl k srdci. Přesto je kniha opět velkým úspěchem a nedalo mi to, abych se nepokusila proniknout do kouzel tohoto příběhu.
Ti, co mají rádi vyléčené chlapi láskou, si přijdou na své, protože z Christiana Greye bude jiný muž. Kdo ho chce poznat více, tak šup - dejte se do čtení. Ostatní pokračujte ve čtení recenze. :-)

Druhý díl Padesáti odstínů z pohledu Christiana Greye je opakování základního děje, ale myšlenky, pocity a fantazie jsou tentokrát jeho. Christiana známe jako drsného, kontrolou posedlého, dominantního muže a díky tomu si ho většina žen oblíbila. Z prvních třech knih série víme, že se z něj stane vůči Aně zamilovaný muž, ale to, co se z něj stane v Darkerovi, to už bylo moc. Stal se zamilovaným miloušem, a když se k tomu přidají ty jeho myšlenky, pocity a podobně, tak je to sladké a roztomilé štěně, které je stále na okraji emocionální propasti a ne ten tvrdý a neústupný muž s hravými myšlenkami.
Aspoň že ta Ana Steelová je stále stejná, její vývoj v obou pohledech je jako přes kopírák. Z šedé a stydlivé myšky rozkvétá vtipná, drzá a nebojácná žena. Tu jsem si tady oblíbila, i když některé situace jsou hodně na okraji uvěřitelnosti, ale to je pro mě ostatně celá tato série. :-)

"Najednou mám taky knedlík v krku.
Tohle je moje rodina.
Záleží jim na mně. A to kurva hodně.
Všichni se o mě báli!
Rodina na prvním místě.
Odstupuju a zadívám se na Anu. Hned za ní stojí Katherine a hladí ji po vlasech. Neslyším, co ji říká. "Teď bych rád pozdravil svou dívku," omlouvám se rodičům, dřív než se taky rozbrečím. Máma mi věnuje uslzený úsměv."

Všichni, kdo tyto knihy znáte, můžete být dnes ovlivněni také filmovým zpracováním. Ale pokud se odpoutáte od všeho, co jste doteď četli nebo viděla)i, tak v sérii z jeho pohledu je Christian normální hrdina, který na veřejnosti působí tvrdě a za zavřenými dveřmi je zlomený muž. S takovým dějem se setkáváme často a má své kouzlo.
Pokud se oprostíte od všeho, co jste slyšeli, viděli, četli, tak bude kniha pro vás čtivá, pro někoho možná i na jeden zátah. Děj je plynulý, neztrácíte se, kapitoly na sebe navazují. Sexuální scény jsem ve většině případů přeskočila (však mě znáte), ale jsou už popisovány s větší smyslností a něžností, protože se prolínají s vanilkovým sexem.

Knihu Darker doporučuji všem, co tuto sérii znají a těm, kteří neznají, tak prvně přečíst a až poté koukat na film. Protože naše fantazie je vždy lepší než ta producentů a režisérů.
V příběhu najdete vše, co od něj očekáváte - sexuální napětí, chtíč, lásku, trošku toho napětí, humoru a sarkasmu.

Uznávám, že kniha nebyla špatná, už to pro mě není brak za jednu hvězdu, ale stále nevidím v tomto příběhu to kouzlo, ze kterého bych si sedla na zadek jako ostatní čtenářky. Je to průměrné čtení, ovšem autorce se nedá upřít nic, co s touto sérií dokázala. Nejen ona, ale hlavně reklama. Za to si zaslouží můj obdiv.

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Baronet, kde si knihu Darker můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat