čtvrtek 4. října 2018

Vítr ve dveřích - Madeleine L´Engle

Autor: Madeleine L´Engle
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Booklab/Slovart
Počet stran: 239

"Z domu vyšla s děsivou předtuchou, že se sem hned tak nevrátí. Znovu zatoužila, aby s nimi na zastávku kráčel i Fortinbras, který to často dělával a pak se vracel, aby zase doprovodil Charlese Wallace. Dnes ráno se mu ale zřejmě vůbec nechtělo opustit vyhřátou kuchyň."

Rok poté, co jsme se rozloučili s hrdiny knihy V pasti času, začíná její pokračování Vítr ve dveřích. Meg Murryová se jednoho podzimního odpoledne vrátí ze školy a její malý bratr Charles Wallace, o kterého se poslední dobou pokouší jakási choroba, jí oznámí, že v zeleninové zahrádce viděl draky. Když se následující noci Meg, Charles a jejich kamarád Calvin vydají zahradu prozkoumat, setkají se tam s tajemným Učitelem. Ten jim vysvětlí, že domnělí draci jsou ve skutečnosti podivuhodní cherubíni, kteří spolu s ním přišli na pomoc vážně nemocnému Charlesovi - a zároveň i celému vesmíru. Meg, Charlese, Calvina i jejich nové spojence čeká další dobrodružná cesta a další bitva, v níž brání dobro proti zlu.

Madeleine L´Engle (1918-2007) se narodila v New Yorku a navštěvovala Smith College. Napsala více než 60 knih, ze kterých je nejznámější A Wrinkle in Time (1962).

Když jsem přečetla první díl s názvem V pasti času (recenze zde), byla jsem překvapena, že se tato kniha přede mnou tak dlouho schovávala a já o ni neměla ani tušení. Proto ve chvíli, kdy se mi do rukou dostal druhý díl, jsem byla natěšená, co se bude dít. Už z předchozí knihy totiž vím, že autorka dokáže psát jednoduše, ale do toho dokáže pár informací, které vám zamotají hlavu.

Vítr ve dveřích je druhá kniha, která vypráví o Meg, Charlesu Wallaceovi, jejich rodině a kamarádovi Calvinovi. Ale hned ze začátku vám můžu říct, že nemusíte číst první díl před tímto, protože jediné, co mají tyto knihy společné jsou hrdinové a jejich vesmírná dobrodružství. Megin bratr, Charles Wallace začíná být nemocný, ale není to žádná obyčejná nemoc. K tomu vidí draky ze kterých se vyklubou cherubíni. Meg a Calvinovi nezbývá nic jiného, než začít vesmírnou pouť, aby zachránili nejen Charlese Wallace, ale potažmo celý svět.

Vítr ve dveřích není jen o záchraně malého Charlese, ale také o šikaně. Nebudu vám vypisovat, jak to zde přesně bylo, protože bych mohla něco prozradit, ale připravte se na to, že si nebudete užívat jen vesmírné dobrodružství, ale podíváte se i na "těžší" životní situace a to nejen šikanu. V průběhu dospívání, vyrůstání, jsou tyto věci velmi důležité a navíc se děti setkávají s různými problémy, i s nutností se jim naučit čelit, takže si nejsem úplně jistá, že řešení v této knize bylo nejmoudřejší, ale nedá se ani říct, že by bylo špatné.

"Sama dýchala jen mělce a lapala přitom po dechu. Cítila, že je celá, že se všechny atomy jejího těla znovu správně poskládaly, že je Meg, a přesto, když otevřela oči, neviděla nic než podivnou, sytou, nazelenale černou temnotu. Napínala uši a přes zvuk, který jí nejprve připomínal bzučení hmyzu za letního večera, konečně zaslechla - nebo možná spíš vycítila - pevný, pravidelný tep."

Když se budeme bavit o dobrodružství, které hrdinové musí podstoupit, bylo sice akční a napínavé, ale nedosahovalo toho efektu, jako v prvním díle. Nevím proč, ale nebylo to pro mě tak přitažlivé. Ovšem na druhou stranu, styl psaní byl zase skvělý a dokázal mě vtáhnout do děje, nikde jsem se neocitla v hluchém místě, kde bych se nudila, takže toho si naopak cením.

Tuto knihu doporučím už jen z toho důvodu, že autorka umí psát jednoduše, i když zmiňuje některé vědecké věci, které můžou na první pohled působit složitě. Dokáže vše vysvětlit a podat tak, aby to pochopili všichni čtenáři. Umí zaujmout a zvládne dát do příběhu kus ponaučení, nejen pro děti, ale také pro dospělé.

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Booklab/Slovart, kde si knihu Vítr ve dveřích můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat