čtvrtek 11. října 2018

Skřítek Permoníček - Monika Nikodemová

Autor: Monika Nikodemová
Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2018
Ilustrace: Hanka Veselá
Počet stran: 96

"Sluníčko se pořádně nadechlo a vyslalo dlouhý paprsek přímo na strom, pod kterým ve své skalní světničce spinkal Permoníček. Nad ním se na jedné borové větvi houpaly dvě šišky - Barča a Bětka. "Já jsem po té včerejší noci celá rozlámaná," povídá šiška Barča. "To byl takový vítr, že jsem si myslela, že sletím ze stromu rovnou na zem. A ta výška, ani pomyslet! To by byla rána!" dokončila svoje skuhrání Barča. "Ba, ba," přitakala jí Bětka, jako by se zrovna všichni čerti ženili, taková to byla mela."

Takový život v lese, to je věc! Od samého rána je plný štěbetání, cvrlikání a pobíhání, prostě jedna radost. Když budete mezi stromy potichoučku, uvidíte a uslyšíte nejen zvířátka, ale i další lesní bytosti, jako jsou skřítkové a víly.
Všichni mají přes den spoustu práce, musí totiž opravit les. Tady je pošlapaný mech, támhle zase rozlomený pařez a tady někdo dokonce polámal domeček z jehličí. A po setmění začínají v lese teprve ta pravá kouzla!
Když se rozsvítí nová lucernička, narodí se skřítek. Takovou lucerničku má i Permoníček. Vždycky když zabliká, je to pro Permoníčka znamení, že se v lese něco děje. A to pravé lesní dobrodružství může začít!
Že jste skřítky ještě nikdy neviděli? Tak to se musíte lépe rozhlížet...







Skřítek Permoníček se narodil v lese, kde jsou k sobě všichni obyvatelé hodní a dávají na sebe navzájem pozor. Od hodného vodníka dokonce dostane slušivý mechový kabátek, aby mu nebyla zima. Pomalu, ale jistě, poznává okolí svého domečku. Les Borovánek, tak se jmenuje, je plný nečekaných dobrodružství, od čištění rybníka a kouzelné lampy, přes pořádnou létající jízdu s Meluzínou. A co teprve svatba Leknínky?! To bylo napětí. Nic ale nepřekoná Permoníčkovu touhu najít Spoka s jeho pokladem a při této cestě potká nejen draky, ale také musí vyhledat čarodějnici...







"Za jedno odpoledne připravit svatbu, co naplat, všichni do práce! Snad nejvíce starostí měla víle Evelína. Slíbila už před rokem, že až nastane ta chvíle, myslím svatební, ušije nevěstě šaty, a to rovnou z leknínových okvětních lístků. Ještě že bylo slunné odpoledne a všechny lekníny byly krásně rozvité. 
Všimněte si, když nesvítí slunce, lekníny jsou zavřené a leknínové panenky uvnitř spí."










Skřítek Permoníček je kniha určená dětem od 5 let, ale díky velkým obrázkům si ji můžou užít i mladší děti, kterým bude předčítat dospělák. U nás to tedy aspoň tak bylo. Líbí se mi, že obrázky, které ilustrovala Hanka Veselá, jsou jednoduché, ale přitom vždy vypovídají o tom, co se v příběhu děje. Dalším plusem je, že i když je v knize několik samostatných příběhů o Permoníčkovi, vždy na sebe navazují. Takže je to plynulý děj, který se bude dětem zdát gradující, protože ke konci se dočkají toho největšího dobrodružství, které mohlo Permoníčka potkat.

Autorka, Monika Nikodemová vymyslela postavičku, která se dětem bude líbit. Je nejen hodná, ale i chytrá, chápavá, ale přitom dětská a proto si myslím, že nejmenší k ní budou mít blízko. I přesto, že zažívá různá dobrodružství, která se hodí pro dospělejšího, tak si v sobě uchovává nevědomost dítěte a to bylo velmi příjemné.


Obálka knihy Skřítek Permoníček  je navíc moc hezká, taková barevná a optimistická, k tomu je tam spousta dalších postaviček, takže si myslím, že děti zaujme hned na první pohled. Blíží se vánoční svátky a pokud už koukáte po nějakých knihách pro své nejmenší, podívejte se na tuto. Myslím si, že by u vás mohla zabodovat.

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Bambook, kde knihu Skřítek Permoníček můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat