pátek 22. června 2018

Odd a mraziví obři - Neil Gaiman

Autor: Neil Gaiman
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2018
Počet stran: 126

"Zavřísknutí. Odd vzhlédl a spatřil, jak se k nim orel řítí. Udělal krůček dozadu a žasl přitom nad orlovou rychlostí a říkal si, jak jen to stihne včas stočit nahoru... Nestočil to. Orel nezpomalil a narazil do skvrny barevného světla na bílém sněhu, jako by se nořil do tůně s vodou."

Odd má v životě pěknou smůlu. Při nájezdu vikingů přišel o otce, s novým otčímem to nemá vůbec jednoduché a zdá se, že krutá zima snad nikdy neskončí. Odd se proto rozhodne z norské vesnice odejít a vydá se do lesa. Když na cestě potká medvěda, lišáka a orla, konečně se na něj usměje štěstí.
Noví kamarádi totiž nejsou jen obyčejná zvířata, ale zakletí severští bohové. Dokáže dvanáctiletý chlapec získat Tórovo kladivo, přeprat obry a konečně osvobodit bohy?

Neil Gaiman píše knihy. Některé z nich jsou pro dospělé, jako Američtí bohové, a některé jsou komiksy, jako série o Sandmanovi, a některé mají obrázky, jako Crazy Hair a Blueberry Girl. Dostal cenu Newbery Medal za Knihu hřbitova. Další ceny, které vyhrál, jsou třeba Hugo, Nebula, World Fantasy Award a - což se píše nejhůř - Mythopoeic Award. (Jeden by určitě mohl vyhrát nějakou cenu jen za to, že správně napsal "mytopoetický".) Jeho knihy Koralina a Hvězdný prach byly zfilmované. (Čte někdo tyhle biografie?) Je mu skoro padesát let a má tři děti. (Pomoc, drží mě tu jako vězně.) Nosí spoustu černého oblečení a nejspíš by potřeboval ostříhat. (Nutí nás psát tyhle biografie autorů celý den.) Knihu Odd a mraziví obři napsal pro Světový den knihy ve Velké Británii a má dojem, že by chtěl příběhů o Oddovi vyprávět víc.

Chris Riddell je milovaný výtvarník a politický karikaturista britského týdeníku Observer. Jeho dětské knihy sklízejí mnohé úspěchy. Získal několik významných cen, například medaili Kate Greenawayové v letech 2001 a 2004. Za knihu Ada a myší strašidlo získal v roce 2013 cenu Costa. Žije s rodinou v Brightonu.

Poslední zářez ze zásilky Knihozemě je kniha Odd a mraziví obři. Ihned po tom, co mi přišla, jsem zůstala zírat s otevřenou pusou. Je naprosto nádherná. Zpracování je úžasné, od obálky, která je nezapomenutelná, až po barvu. Ta stříbrná je fakt skvostná. I přesto, že se jedná o dětskou knihu, je to dílo, které musí potěšit mysl i oko dospěláka.


Odd je dvanáctiletý chlapec, který je okolnostmi donucen opustit svůj rodný dům a matku a uchýlit se do přístřešku v lese, který kdysi obýval jeho otec. Jednoho dne se před dveřmi objeví lišák a v tu chvíli se Oddovi změní život.
Tento příběh je pohádka, která v sobě samozřejmě nese určité ponaučení, nějaké poselství a část severské mytologie.
Líbilo se mi, jak autor ztvárnil Odda. Jako chytrého, ale uvážlivého chlapce. Jako kluka, který dokáže nad svými činy přemýšlet.


Nejen, že na stránkách se skrývá nádherný příběh, také ilustrace, které jej doplňují jsou precizně zpracované. Přitom si myslím, že slovo "doplňují" není to správné. Kresby jsou úžasné a jsou na stejné úrovni, jako příběh samotný.

"Odd věděl, že je čas, aby se vydal k domovu. Pustil se dolů z kopce a stál už skoro na úpatí, když si uvědomil, že nemá nejmenší ponětí, kde je jeho srub. Sledoval sem lišáka, ale lišák ho určitě nedovede zpátky. Zkusil si pospíšit, ale klopýtl na ledu a odlétla mu berlička. Přistál obličejem napřed v tvrdém sněhu."

Co se mi nejvíce líbí na této knize, tak je způsob, jakým je napsána. I když jde o příběh, kde mladý chlapec se snaží zachránit zakleté bohy, není to žádná slátanina. Příběh je napínavý, místy i humorný, ale hlavně je to něco, co vás třeba donutí si zjistit o severské mytologii něco víc. Příběh ve vás může vyvolat touhu přečíst si o severských bozích a také si najít další knihy autora, jestli i jeho ostatní knihy jsou tak zajímavé, dobře napsané a čtivé.

Odd a mraziví obři je knížka, která je určena čtenářům od osmi let, ale nejen, že já jsem si ji užila, věřím, že si ji užijí i dospělí. Je to nádherně podaný příběh, díky kterému se hodně lidí může leccos přiučit a připomenout si, co je v životě důležité.



Hvězdné hodnocení:


Děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat