pondělí 19. listopadu 2018

Šupina pro štěstí - Petr Jánošík

Autor: Petr Jánošík
Rok vydání: 2018
Počet stran: 87
Nakladatelství: KKnihy.cz

"Karty, se kterými v životě hrajeme, byly rozdány již před naším narozením a záleží jenom na nás, k jaké hře je použijeme. K dobré, nebo ke zlé."

Karty, se kterými v životě hrajeme, byly rozdány již před naším narozením a záleží jenom na nás, k jaké hře je použijeme. To platí také pro hrdiny těchto příběhů, jejichž rozhodování je navíc ještě ovlivněno setkáním s nadpřirozenou silou.
Povídky v této knize jsou vyprávěny formou pohádky nebo ezoterického, fantasy či sci-fi příběhu a čtenáře přinutí k zamyšlení.

Petr Jánošík se narodil v roce 1965 v Plzni. Původně technik později vystudoval bakalářský studijní program Právní specializace. Poté se rozhodl věnovat výtvarné činnosti, fotografování, psaní knih a kreativnímu bubnování. V současné době jsou tyto činnosti jeho koníčkem. Jako správný kočkomil doma chová čtyři kočky, které jsou pro něj stálým zdrojem inspirace. Také rád provozuje tvůrčí chůzi. Díky své ženě přišel na chuť cestování.
Jeho prvotinou je první díl fantasy trilogie Bratrstvo sedmé brány, kterou vydal vlastním nákladem a jejíž druhá část je před dokončením. O několik let později spolupracoval na zpracování životopisné knihy Vypravování o normálních lidech.

Šupina pro štěstí je povídková kniha, která obsahuje jen pár příběhů, za to ale některých opravdu zábavných a poutavých. Autor píše takovým příjemným, pohádkovým stylem, ale sem tam se v některé části objeví i strašidelný efekt, kdy si čtenář řekne, že to pohádka rozhodně být nemůže.

Kniha obsahuje 6 povídek a to Šupina pro štěstí, Starý muž a Max, Starý muž a vlci, Zpověď, Závoznická pohádka a Poslední výzva. Některé příběhy se mi líbily více, jiné méně, ale určitě hned první, Šupina pro štěstí, byla nejen nejdelší, ale také, aspoň pro mě, nejlepší.
Nebudu vám zde popisovat jednotlivé povídky, protože jsou opravdu krátké a kdybych se o to snažila, tak vám prozradím hlavní pointu.
Zvlášť u Poslední výzvy, která je dlouhá jen nějakých deset stran, bych se obávala o prozrazení poselství, které chtěl autor čtenářům předat.

"Kde ste se tady vzal, člověče?“ Muž se posadil, opřel se zády o stěnu a pomalu se probíral z bezvědomí. „Všechny dnešní klienty jsem dávno ubytoval, už máme plno. A na vás si nepamatuju,“ pokračoval mužský hlas. Muž zvedl hlavu a spatřil chlapíka v ošuntělé uniformě Armády spásy. Ta uniforma mu neseděla. Vlastně to bylo spíš naopak. Chlapík neseděl té uniformě. Byla mu veliká ve všech směrech, stejně jako čepice na jeho hlavě. Bylo to jaksi nepatřičné."

Co vám můžu slíbit je, že se nudit u čtení nebudete. Je to kniha, kterou ocení všichni, jež rádi přemýšlejí nad svými činy. Ale nechtějí naopak číst nějaké poučné, kázající články, ale rádi se ponoří do příběhu, který v sobě bude mít myšlenku a čtenář si ji bude moct v sobě dále rozvíjet ke své plné spokojenosti.
Je pravdou, že nejednou jsem se nad některou povídkou pozastavila a znovu si vše v hlavě přehrála a pak přemýšlela, co bylo důležité v ději a co méně a hlavně, zda mi něco dala. Přiznejme si to, každý čeká od knihy, že mu dá to "něco", aby po přečtení měl pocit, že nepromrhal svůj drahocenný čas.

Co se mi na knize líbilo, tak je fakt, že příběhy pochopí mladší i starší čtenáři. Je to napsáno srozumitelně, jednoduše a věcně, a ač se v ději objevují nadpřirozené bytosti nebo jevy, kterým lze těžko uvěřit, působí to věrohodně a já se přiznám, že sem tam na něco mezi nebem a zemí věřím.

Není to kniha, kterou byste četli dlouho a měli z ní kdovíjaký požitek, jde spíše o to, jak si jednotlivé povídky převedete do svého života a jestli si z nich něco vezmete. Já za sebe můžu říct, že se mi to líbilo, byla to oddechovka, která mne nejednou přinutila se zamyslet, co se vlastně kolem nás děje nebo neděje. A taky že stačí chtít a půjde to. Jen věřit! :-)

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji autorovi a a na stránkách KKnihy.cz si můžete knihu Šupina pro štěstí zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat