neděle 3. prosince 2017

Operace Ořech a jiné dědkoviny - Andrea Gregušová

Autor: Andrea Gregušová
Nakladatelství: Brio/Slovart
Počet stran: 112
Rok vydání: 2017
Ilustrace: Alena Wagnerová

"Připravit se, pozor, teď! Všechny hrušky vpřed!"

Pánská prázdninová jízda v podání dvou bratrů a tří dědečků je zárukou skvělé zábavy! Zatímco se babička balí do lázní, bráškové Ivan a Ondřej se chystají do Hrušan k dědečkům. Lépe řečeno k dědouškovi, dědočkovi a dědnožkovi. I když dědouško skoro neslyší, dědočko má velmi silné dioptrie a je skoro slepý, dědnožka je na vozíčku, protože nemá nohy, prázdniny s nimi jsou jedna lumpárna za druhou. A tohle léto bylo mimořádné, třebaže začalo velkým zklamáním...

Báječná, milá, veselá a také napínavá knížka, to je Operace Ořech a jiné dědkoviny. S Ivanem a jeho bráchou Ondrou prožijete nezapomenutelné prázdniny v Hrušanech u babičky a dědečků. Autorka dokázala vymyslet postavy tak, že už jen svým popisem byly vtipné, když se přidala Uršula, sousedka, která raději chodí na latrínu, aby mohla odposlouchávat sousedy, než na klasický splachovací záchod, věděla jsem, že se budu bavit.

Kniha obsahuje několik dobrodružství, které bráchové, společně se svými dědy zažívají, jako například samotnou Operaci Ořech, která je už zmiňovaná v názvu, taky třeba závod Formule 1 nebo přípravy na pouť. Mě osobně se nejvíce líbila ta část, kdy seděli všichni u jednoho stolu a vyprávěli si strašidelnou historku a v tu chvíli se za oknem objevil obličej osvícený baterkou. (První obrazová ukázka). To bylo hodně dobré! :-)

                                                            zdroj Slovart

Celý příběh je psán s laskavým humorem. Věřím, že čtenáři si stránky užijí a budou se nejenom smát, ale taky s napětím čekat na další dobrodružství, které se na ně chystá v dalších kapitolách. Musím přiznat, že jsem četla jedno povídání za druhým a nepřestala, dokud jsem nedošla na konec. Styl psaní autorky mi totiž sedl a díky tomu, jak vše popisovala, jsem si uměla cokoliv živě představit. I ty motokáry, i tu latrínu nebo myšku Mišku. :-)

Pokud nevíte, co koupit mladším čtenářům, cca od deseti let, tak Operace Ořech je ideální. Písmo je větší, ilustrace jsou krásné a výstižné. Musím zmínit jednu stránku (vlastně dvě), kdy bráchové natírají plot zelenou barvou a jsou celí od ní umazaní (zelené tečky jsou po celé stránce - i přes písmo) a to se mi líbilo. :-)

                                                         zdroj Slovart

S radostí můžu tuto knihu doporučit dál všem mladším čtenářům, kteří si bráchy, Ivana s Ondrou a jejich kamarádku Klanku určitě oblíbí. Ptáte se proč Klanka? Neprozradím, to je tajemství ukryté v knize. :-)
Bylo příjemné zjištění, že autorka se snažila do příběhů dát i lehké ponaučení, ale rozhodně nic nelámala přes koleno. Takže z každé stránky na vás nekřičí něco na způsob: "Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá" nebo "Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá" a podobně. Některé lumpárny klukům prošly a to bylo na tom skvělé, protože v realitě, v naší době, taky dětem projde spousta klukovin, tak proč ne tady? :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Brio/Slovart za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat