sobota 2. prosince 2017

Černé klubko - Tom Llewellyn

Autor: Tom Llewellyn
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 239

"Neříkejte, že jsem vám nikdy nic nedal."

Třináctiletý Marcus a jeho rodina si už pomalu zvykli, že žijí bez táty. Ten před lety záhadně zmizel během archeologického výzkumu na Krétě. Pak ale přijde podivný balíček a v něm klubko černého provázku. K němu je připojený vzkaz. Od otce!
Dějí se i další věci: ve škole se objeví nová spolužačka a na stromě před jejich domem se ubytuje neznámý muž, který to nemá v hlavě tak úplně v pořádku.
Co když spolu všechny tyhle události souvisí? Je možné, že by je provázek mohl přivést na tátovu stopu? Odhalit pravdu o jeho zmizení nebo je k němu dokonce dovést?

Když se děti snaží zachránit to dobré, co ve svém životě měli a mají, tak to může být sranda. A o tom se přesvědčíte, společně se svými dětmi, když se pustíte do čtení Černého klubka. Kniha je určena pro čtenáře od jedenácti let, ale vy, co mě znáte, tak víte, že já se ve svých třiatřiceti tyto knihy naprosto užívám a nejinak tomu bylo i tady.

Marcus je třináctiletý kluk, který chodí do školy, je hodný, klidný a hned tak jej něco nerozhází. Až jednoho dne přijde domů balíček a on zjistí, společně se svou mladší sestrou a bratrem, co se v něm ukrývá. Černé klubko - obyčejný provázek. Ovšem, už po pár minutách je jasné, že to není jen tak obyčejný provázek, ale že se naopak děje něco moc divného. Když začne jejich dům zářit na celé město, slítávají se tam snad všechny můry a podobný hmyz z celého města, možná okresu, když se u nich na stromě objeví neznámý muž, který odmítá odejít... Pochopí, že za tím něco bude a je jen na nich, aby to zjistili. Poslal klubko otec? Kde je? Kde se schovával tolik let? Ví jejich matka o tom, kde otec je a tají to? Co ten záhadný muž? A kdy se vypne záře jejich domu? Můžou vůbec takto "malé" děti získat odpovědi na všechno, co je trápí?

Prvních cca padesát stran jsem si říkala, že tohle bude asi poprvé, co se budu lehce nudit. Jasně, na scéně se objevil provázek, ale Marcus a jeho sourozenci jsou přeci jen ještě děti a tím pádem se do žádných akcí moc nehrnuli. Spíše zkoumali, ale tak nějak neurčitě. Ovšem potom se příběh rozjel a já nestačila mrkat na drát, co všechno autor vymyslel a zakomponoval do příběhu, s jakou vervou se děj začal rozbíhat a jakým směrem se ubíral. Jak prosté, milý Watsone, ale mě by to nenapadlo! :-)

"OKP. Obsedantně kompulzivní porucha. Často se projevuje opakovaným, ritualizovaným chováním, například opakováním téže otázky pořád dokola. Kdybys chtěla, mohl bych ti dát sérii - au."

Celý příběh je napsán lehce, aby to pochopili i ti nejmladší čtenáři, kterým je kniha určena, ale také napínavě a na konci všechno graduje (já si ukousla nehet!). Líbilo se mi, jakým způsobem autor vykreslil vztahy v rodině, kde chybí jeden rodič, navíc když byl každý sourozenec jiný, tak přesto drželi pohromadě, všichni za jednoho a jeden za všechny.
Další výhodou byly krátké kapitoly, stránky ubíhaly jedna za druhou a měla jsem pocit, že mám dočteno extrémně rychle, samozřejmě určitou zásluhu na tom má i větší font písma.

Žádnou konkrétní výtku ke knize nemám, snad jen trochu pomalejší začátek, ale zase musím brát v potaz to, že je to pro děti a mládež, tudíž odpuštěno. :-)
Věřím, že příběh okouzlí kluky i holky, navíc je možná zaujme natolik, že budou toužit po tom, aby si zjistili více informací o Krétě, labyrintu a Minotaurovi. :-)

Pokud pro své ratolesti či sourozence nemáte vánoční dárek, tak Černé klubko se pod stromek určitě hodí. :-) Darujete napínavý, zábavný a zajímavý příběh, který bude čtenáře bavit. :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a koupit si jej můžete tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat