pátek 1. prosince 2017

Čarodějnice: Salem, 1692 - Stacy Schiff

Autor: Stacy Schiff
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Omega
Počet stran: 361

"Příroda dala ženám tolik síly, že jim jí zákon velmi moudře dal málo."
Samuel Johnson

Začalo to v roce 1962 během mimořádně drsné massachusettské zimy, kdy dcera duchovního začala křičet a zmítat se v křečích. Celá záležitost skončila o necelý rok později oběšením devatenácti mužů a žen a jeden starší muž byl popraven rozdrcením. Strach se rychle šířil, zasáhl nejvzdělanější muže i významné politiky v kolonii. Sousedé obviňovali sousedy, děti rodiče a sourozenci na sebe navzájem podávali žaloby.

Román Stacy Schiff, jenž živě zachycuje neklidnou atmosféru Ameriky sedmnáctého století, nás do této doby plné úzkosti zavádí. Ukazuje nám, jak skupina dospívajících dívek přivedla vznikající kolonii k rozkladu a jak rychle se šířila epidemie obviňování, soudních procesů a poprav, až se vymkla kontrole. Překvapující výsledky pátrání odhalují především podrobnosti, kterých si všimlo jen málo historiků. Každý detail koloniálního života pouhé desítky let po příchodu prvních osadníků - rodiny, farmaření, modlení, vedení domácností, nebezpečí života na okraji divočiny, odcizení od Anglie, tlaky života ovládaného biblickým myšlením - je líčen s jasností, která činí téměř nepochopitelné události srozumitelnými.

Stacy Schiff je jednou z nejrenomovanějších amerických spisovatelek historických knih a životopisů. Je autorkou díla Véra (Mrs. Nabokov), které bylo vyznamenáno Pulitzerovou cenou. Za knihu Saint-Exupéry: A Biography se dostala mezi finalisty téže ceny. Její dílo Benjamin Franklin and the Birth of America získalo cenu George Washington Book Prize. Kniha Cleopatra: a Life se stala bestsellerem New York Times. Spisovatelka získala stipendim od Guggenheim Foundation a National Endowment for the Humanities a cenu za literuturu od American Academy of Arts and Letters. Žije v New Yorku.

Nejdříve bych chtěla něco málo napsat k autorce. Když si přečtete, co všechno vyhrála a co získala za své knihy, tak je to opravdu obdivuhodné a budete vědět, že tato žena je na správném místě, co se týče psaní historických knih. Nejinak je tomu u Čarodějnic, protože když otevřete knihu vzadu, tak zjistíte, kolik vybraných děl musela nastudovat, aby získala vážně ty nejdůležitější informace o celém příběhu. Je s obdivem, jakým způsobem se ponořila do vyprávění a i když se jedná o historické fakta, tak je to napsáno s lehkostí, velmi čtivě a vy se nestačíte divit, co všechno zjistíte v rekordně krátkém čase. :-)

Na začátku knihy na vás čeká několik jmen, kde autorka popisuje, kdo je kdo, jakou měl funkci a proč bude v příběhu zmiňován. Má rada je nelouskat ty jména před čtením, ale ve chvíli, kdy se v ději nějaké objeví, tak nalistovat zpátky seznam a podívat se. V tu chvíli totiž souvislosti do sebe zapadnou a nebudete tápat a namáhavě vzpomínat, kdo to byl. Navíc to hledání, vracení se k něčemu na začátku knihu, má své kouzlo, já tento způsob čtení pod čarou nebo hledání v rejstříku mám ráda. Mám totiž pocit, že čtu něco mnohem více, než jen klasický příběh.

Dalším plusovým bodem jsou ilustrace a fotky, které se v knize objeví. Není jich mnoho, ale ani málo, navíc má každá pod sebou popisek, takže čtenář ví, na co kouká. Mě samozřejmě nejvíce zaujaly fotografie, které se týkají přímo města Salem a konkrétně jsem dlouho a hypnotizovaně hleděla na kapli, která byla stěžejním bodem pro mladé dívky, jenž vykřikovaly a rušily svými názory v ní. Jedním slovem, je nádherná! Už jen od pohledu mám pocit, že je tam něco víc než jen kaple. :-)

"Pochybnost není příjemný  stav, ale jistota je absurdní."
Voltaire

Kniha je rozdělena do několika málo kapitol, ale každá je poměrně dlouhá. Svým způsobem to nevadí, i když někdy to zase bylo na škodu. Zvláště, když jsem potřebovala něco udělat a nerada odkládám knihu, když nemám dočtenou kapitolu. Někteří knihomolové to tak mají, takové své "myšky", jako třeba já. :-) Ale za sebe musím říct, že i přes tento drobný zádrhel jsem si čtení opravdu užila. 
Navíc se mi líbilo, když před každou kapitolou na mě vyskočil citát známé osobnosti, který nějakým způsobem souvisí s příběhem. Není to konkrétně o tom, že by citát sám o sobě byl o Salemu či dění v tomto městě, ale v hlubším kontextu krásně celý příběh doplňuje.

Čarodějky: Salem, 1692 je historický román s fakty. Opravdu hodně údajů, které se dočtete jsou podle skutečnosti, navíc autorka se zabývá nejen procesem, který se tak neblaze zapsal do historie, ale věnuje se také tomu, jak lidé v té době žili a jak nahlíželi na všechny možné věci, jako například na víru nebo jak vedli domácnost. Právě tyto informace dělají z knihy ještě něco osobnějšího, hmatatelného.

Ráda tuto knihu doporučím každému, kdo má rád toto téma, tomu, kdo dává přednost faktickým historickým událostem, napsaným podle zdrojů z minulosti a archívu. Na dané téma bylo natočeno bezpočet filmů, tak proč teď nesednout ke knize a přečíst si ji, zvlášť když autorka dokáže opravdu čtivě, poutavě popisovat vše, co se zde odehrává.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Omega za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit:
knihy Omega
knihy Dobrovský

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat