úterý 7. listopadu 2017

Živel - Jess Kiddová

Autor: Jess Kiddová
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 324

"Invalidní vozík cestou do Kerriganova baru zapadne pouze dvakrát. Paní Cauleyová celou dobu zpívá sprosté písničky, odmítá deštník, který se jí Mahony snaží držet nad hlavou, a nastavuje obličej bičujícímu dešti. Než rozrazí dveře do výčepu, ztratí brýle, levou botu a veškerou bolest v kloubech."

Neodolatelný dublinský zlodějíček aut Mahony odjakživa sdílel svůj svět s přízraky mrtvých. Avšak ta, kterou hledá, mu stále uniká.
Jako dítě byl Mahony nalezen na schodech sirotčince. Vždycky si myslel, že matka ho buď opustila, nebo zemřela. Když o šestadvacet let později dostane anonymní zprávu, že jí byl násilně odebrán, vydá se do své rodné vesnice Mulderrig, aby zjistil, co se tehdy stalo. Jeho příjezd, tmavé oči a cizácké chování vyvolají mezi místními nebývalý rozruch a obrátí vesnici vzhůru nohama. S pomocí svérázné paní Cauleyové začne Mahony vyslýchat všechny, kdo zmizení jeho matky pamatují. Jenže ne každý v Mulderrigu ho vítá s otevřenou náručí. Do cesty se mu postaví vdova Farellyová a také namyšlený puritánský otec Quinn, který má v úmyslu očistit vesnici jak od Mahonyho, tak od veškerých vzpomínek na jeho hříšnou matku. Úskočný kněz však netuší, že mulderrigští mrtví hodlají prozradit svá tajemství a nyní konečně našli někoho, kdo jim naslouchá...

Jess Kiddová se narodila v roce 1973 v Londýně a vyrůstala ve velké rodině pocházející z irského hrabství Mayo. Vystudovala literaturu a tvůrčí psaní, které později také vyučovala. Ve své disertační práci se zabývá tím, jak lze pomocí různorodých stylů a žánrů vytvořit novou, hybridní podobu detektivky. Její debutový kriminální román Živel (2016) se dostal do užší nominace na Irish Book Awards 2016.

Mahony žil celý svůj život v domnění, že je sirotkem. Jednoho dne dostane dopis, ve kterém zjistí pravdu. Jeho matka jej milovala, ale byla nucena se ho vzdát. Donutili ji. A on odjíždí do vesnice, která za všechno tohle utrpení může. Nejen hledat svou matku, ale taky ty, kteří ho odsoudili žít bez ní...

Duchařiny, ty já ráda a Živel splnil mé očekávání, možná jej ještě trochu předčil. Spojení detektivky a nadpřirozených jevů se autorce moc povedl, navíc se mi líbil i styl, jakým je kniha psána. Ty její kudrlinky, když popisuje prostředí nebo přirovnání, když popisuje lidi a jejich charaktery byly zábavné a doslova odzbrojující.

Když jsem se do příběhu ponořila, místy jsem měla husí kůži. Třeba ve chvíli, kdy se Mahony ocitá v kontaktu s duchem malé holčičky Idy, zepředu krásná holčička a zezadu... Kudykoliv procházel, viděl duchy bývalých obyvatel a musím říct, že některé situace byly opravdu "hororové". Při čtení jsem se dívala nenápadně, nepozorovaně, jen koutkem oka kolem sebe a sledovala, jestli neuvidím pohybující se stín... Od té doby, co se mi narodilo dítko, čtu převážně v noci a musím vám říct, že Živel je spíše denní čtení. V noci to na mě mělo neblahý vliv. :-) Samozřejmě ale v dobrém, bojím se ráda, miluju ten pocit, kdy přemýšlím, jestli mě někdo nepozoruje... A miluju své kruhy pod očima. :-))

"V lese za mýtinou se nachází ostrov delší než rybářský člun a široký jako autobus. Celou dobu se schovával pod hladinou. A teď je na něm vrána. Proplétá se po jeho zlatistém povrchu. Jako na znamení vysvítá slunce a třpytí se na všem, co ostrov nabízí. Jsou zde zastoupeny všechny kovy teplých barev: zlato, měď a bronz. Vrána zůstává jako většina vran neohromena, ani tato nadpřirozená přitažlivost na ni nedělá dojem."

Kniha je rozdělena do kapitol, kdy každá zapadá do data, přesněji do měsíce a roku, kdy se příběh odehrává. Nejsou tam žádné skoky do minulosti, jen spíše díky tomu víme, kolik času hlavnímu hrdinovi zabrala jeho pouť. Některé jsou delší, jiné zase extrémně krátké, třeba i na půl stránky. Písmo mi přijde trochu drobnější, ale kvůli stylu, jakým je kniha napsána se tento drobný nedostatek ztratí.

Jedná se totiž o velmi čtivý, napínavý a v mém případě i nervy drásající příběh, kdy všechny mé mozkové závity jely na sto deset procent. Navíc všichni ti duchové tomu dodávali ten správný šmrc a grády.
Díky tomu, co všechno autorka dokázala do příběhu dostat, se Živel stává knihou, jenž vám dá všechno, co od knihy čekáte. Nejen dobrou zápletku, ale také správné postavy, které se skvěle doplňují, děj, který vás chytne a bude vás bavit, trochu té lásky, jenž v dnešní době nechybí ani v tom největším krváku a taky spoustu duchů, kteří ví všechno a nebojí se to říct, jestli jim ovšem je někdo schopen naslouchat.

Tuto knihu řadím jednoznačně mezi top čtení. Způsob, jakým je napsána se vám bude líbit, autorka si hraje se slovíčky a dokáže v dané chvíli napsat přesně to, co tam být má, aby byl Živel "živý". Rozhodně doporučuji k přečtení všem, kteří mají rádi detektivky a duchařiny. :-)

Hvězdné hodnocení:


Děkuji Martinus.cz za recenzní výtisk a koupit si jej můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat