pátek 3. listopadu 2017

Infernum - Mark Maria Kraft

Autor: Mark Maria Kraft
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 311

"Nic není černobílé a skoro všichni máme tajemství nebo minulost, která nás ovlivnila v dobrém i špatném. A někteří kvůli ní i vraždí..." 
Mark Maria Kraft

Z Vltavy je vytaženo zohavené ženské tělo. Honby po bestiálním vrahovi se ujímá mladá atraktivní vyšetřovatelka Eva se svým kolegou Jakubem. V průběhu vyšetřování vyplouvají na povrch zcela očividné důkazy proti Samovi, naivnímu americkému příteli mrtvé Heleny. Evě ale instinkt napovídá, že něco není v pořádku. Je jediná, kdo se zabývá i nenápadnými detaily a klade si další a další otázky. V pátrání po pachateli ji podporuje i její bývalý přítel Martin, který jí coby státní zástupce pomáhá, jak může, ač se sám ocitá v ohrožení a hrozí mu ztráta místa. Martin ale není jediný muž, který se v Evině blízkém okolí pohybuje. Její divoký osobní život se stále více prolíná i s jejími případy. Během vyšetřování se Eva ocitá stále hlouběji v soukolí moci, chtíče a intrik. V pozadí mezitím spřádají své sítě policejní prezident i ministr vnitra - a oba sledují své vlastní zájmy...

Mark Maria Kraft se narodil v roce 1960. Vystudoval podnikovou ekonomii, informatiku, později také filozofii. Je mezinárodně činným obchodníkem a kreativním nezávislým novinářem. V současné době žije střídavě ve Švýcarsku, Německu a v Čechách. Thriller Infernum je jeho debutem. Po velkém úspěchu v Německu se připravuje také maďarské vydání.

Jen co jsem se pustila do čtení, tak mi bylo jasné, že Infernum nebude "jemné" čtení. Už samotná obálka vypadá velmi působivě, když se na ni chvilku budete dívat, tak pocítíte... Ne! Nedívejte se na ni déle, než je nutné a hotovo... :-)
Příběh na prvních stránkách dává čtenáři ochutnat, jak to bude všechno zapeklité, bez skrupulí, zvrhlé... Jsou tam pouze náznaky. A postupem času odkrýváme horší a ještě hnusnější intriky, lži a vůbec momenty, které nejsou zrovna košér.

Eva Jelínková, hlavní postava, vyšetřovatelka vraždy ženy, která byla nalezena ve Vltavě, je velmi silná a sebevědomá žena. Hlavně to sebevědomí z ní čišelo na míle daleko. Působila na mě, jako by si dokázala odfrknout i nad hrobem někoho, kdo nezemřel podle jejího plánu... Taková bestie. Ale přitom se vám bude líbit, velmi mi imponovalo, že ví, co chce a jde si za tím. Tuhle postavu jsem si oblíbila a tak stejně jejího spolu-vyšetřovatele, Jakuba. I když k ní choval úctu jako k šéfové, sem tam si do ní rýpnul a díky tomu byl příběh více hmatatelnější, více přirozenější.
Je zde samozřejmě mnohem více postav, ať už je to Američan Sam, Vítek a Helena, Pavel nebo Karel, ale o těch se více rozepisovat nebudu. Ptáte se proč? Protože bych se mohla do všech těch vztahů a spojitostí zamotat a prozradit něco, co bych v žádném případě nechtěla. Chápejte to tak, že děj knihy není jednoduchý, všechno souvisí se vším a pokud se o tom rozhodnete někomu povídat, můžete tak strávit hodinu či dvě a stejně neobsáhnete všechno. Obdivuji autora, jak si dokázal pohrát s dějem tak, aby byl správně zapletený, ale v žádném případě čtenáře nemátl a dával mu smysl.

Už dlouho jsem nečetla takovou knihu, která by byla zasazena do českého prostředí, s českými hrdiny a byla by tak čtivá a záživná, napínavá, jako tomu bylo u tohoto díla. Infernum se mi velmi líbilo a jak říká sám autor „Prahu považuji za nejkrásnější město na světě, a jako stvořenou k tomu, aby se zde odehrál zamotaný případ vraždy, intrik a touze po moci.“
Od tohoto příběhu totiž nedostanete jen záhadnou vraždu a její řešení, ale taky nakouknete pod pokličku politických a mocenských machinací, protože i zde si někteří hrabou na vlastním písečku, mají své korýtka a jdou si za svým, i přes mrtvoly a dobré mravy.

"Eva Jelínková se musela odvrátit a zvracela. To se komisařce stalo za dvanáct let služby jen jedinkrát, tehdy, hned při při prvním případu, když po škole pracovala druhý den v oddělení vražd. Tohle však překonávalo všechno, co doposud viděla. Dokonce i její kolegové se museli čas od času odvrátit a dalo jim obrovskou námahu, aby neudělali totéž. Vrhla poslední pohled na mrtvolu zohyzděnou k nepoznání, která ležela před ní na zemi."

Infernum bylo opravdu skvělé a nebylo to jen samotným příběhem, ale hrálo zde svou roli a prostředí a postavy, které byly jeho součástí. Autor dokázal to, co mnozí nezvládnou. Napsat dílo, které je uvěřitelné, čtenáři si dokáží představit všechno, co se zde popisuje a nebudou uvažovat nad tím, jestli to reálné je nebo není, protože jim to přijde "normální".
Kapitoly jsou psány ve dnech, proto některá je dlouhá, jiná delší a v každém dni se vystřídají všechny hlavní postavy. Je pravdou, že ze začátku jsem s tím měla trochu problém, protože v každém odstavci se dělo něco jiného, ale jak jsem si na to zvykla, tak se četlo jako po másle. Dostala jsem se do role přihlížejícího, který ze zákulisí sleduje všechny intriky, lži a boj o moc. Stala jsem se součástí příběhu, který byl opravdu výborný!

Tuto knihu s radostí doporučím každému, kdo má rád dobře propracované příběhy, thrillery, kdo rád přemýšlí, co za tím vším stojí a nechce hádat jen vraha, ale taky tajemství, které postavy ukrývají.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Cosmopolis za recenzní výtisk a knihu si můžete objednat tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat