úterý 24. října 2017

Smrt prokletých - Katarína Holetzová

Autor: Katarína Holetzová
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 320

"Kolem těla byl krví naznačen kruh, do kterého nechtěně vstoupil. Když se na muže podíval z větší dálky, pochopil, že se jedná o precizní hru. Skládačka postavená z lidského těla. Symbol, který měl promlouvat jasnou řečí k tomu, kdo ho poznal. Zadržel dech a zadíval se do očí holohlavého muže, aby se ujistil, zda se jeho předtucha naplnila."

Obyvatelé horské vsi Terovce žijí po staletí podle vlastních pravidel. Vše se ale změní během oslav letního slunovratu, kdy zaživa uhoří sestra místního podnikatele. Mrtvých těl stále přibývá a stopy vedou až k pohanskému spolku, který je propojený s představiteli vysoké politiky. Případ řeší René Juhász, neprůbojný policista s výrazně zrzavými vlasy, který musí bojovat s vrahem, nevraživostí kolegů i vlastním strachem.

Katarina Holetzová (1980, Žilina) vyrůstala v rodině policisty a právničky. Poprvé publikovala v novinách již jako patnáctiletá. Působila v několika slovenských a českých médiích (Pravda, SME, Report, Rock&Pop), kde se věnovala především hudební a literární publicistice. Jednu éru svého života strávila v dodávce s rockovými kapelami, kterým dělala manažerku. Už léta je šťastná v Bratislavě se svým dobrým manželem a zlým psem. V současnosti přispívá knižními recenzemi do Magazínu o knihách a působí na Fakultě masmédií Pánevropské vysoké školy.

Tuto knihu jsem si vybrala ze dvou důvodů. Prvním byl, že nakladatelství XYZ má čuch na thrillery a vydává opravdu dobré knihy a druhým důvodem byla obálka knihy. Ta je neskutečná a dávala mi tušit, že tohle bude něco...
A rozhodně bylo. Jsem překvapená, že takto mladá autorka se dokázala do toho pořádně opřít a nebrala si s ničím servítky. Navíc je evidentní, že má k práci policie blízko, protože některé fakta může znát opravdu jen ten, kdo se v tomto oboru pohybuje anebo vyrůstá (v jejím případě).

Hlavním hrdinou je policista René Juhász, který je přesně tím typem hrdiny, jenž bude čtenáře rozdělovat na dvě poloviny. Na ty, kteří jej budou milovat a na ty, kteří jej nebudou mít rádi. Je totiž ve svém chování velmi specifický a já se řadím mezi tu druhou skupinu. Nesednul mi. Mám ráda průbojné, ofrklé vyšetřovatele a to on bohužel nebyl.
Ale víte co přidává na hvězdách v hodnocení? :-) Je tam Darina. Nádherné jméno, naprosto překrásné. Úžasné. :-)

Líbilo se mi, že autorku použila slovenskou mytologii a zapojila ji do příběhu, rituální vraždy jsou pro mě už samy o sobě tahákem, takže když tohle spojila, byla jsem jako čtenář velmi spokojena. Jediné, co mi trochu kazilo požitek, tak na můj vkus zde bylo hodně postav a místy jsem se v ději ztrácela. Možná je to mým rozpoložením při čtení, možná je to fakt, ale někdy jsem se do čtení musela nutit.

"René si z tašky s logem Batmana vytáhl na stůl svůj MacBook a snažil se předstírat, že se nic neděje. Připadal si jako uražená manželka z televizních komedií. Šéf ho chvíli sledoval, ale když pochopil, že z něj víc slov nedostane, odešel z kanceláře a nechal ho napospas chmurným myšlenkám."

Celkově je to ovšem velmi zdařilá autorčina prvotina a já si určitě počkám, s čím dalším se vytasí. Protože pokud tam teď je pár věcí, které se čtenářům nebudou líbit, jako mi množství postav, tak věřím, že autorka další knihu vyšperkuje ke spokojenosti všech. Nebo téměř všech. Četla jsem, že je přirovnávána třeba k Agathě Christie a jedno musím říct, opravdu měla zápletku vymyšlenou skvěle a já až na posledních stránkách uhodla, o co v knize jde. Mám ráda, když na to nepřijdu a tady se mi to splnilo.

Rozhodně se po knize podívejte, protože když poměřím tento slovenský thriller s českou tvorbou, tak si troufám říct (a teď se omlouvám), že je o mnoho lepší! :-)
Určitě doporučím fanouškům thrillerů, a zvláště taky proto, že autorka si dokázala pohrát s některými částmi knihy tak, že jsem se přistihla s husí kůží. A takové správné mrazení u thrilleru je důležité.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji Albatrosmedia.cz za zaslání recenzního výtisku a koupit si knihu můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat