čtvrtek 12. října 2017

Diabolik - S. J. Kincaidová

Autor: S. J. Kincaidová
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 376

"Nedusej, ale elegantně se vznášej, jako labuť..."

Vypadá jako člověk, ale není člověk. Je nemilosrdná, je neporazitelná, je oddaná. Jmenuje se Nemesis a je diabolik. Bytost, jejíž existence má jediný smysl: zabíjet či zemřít pro tu, jejíž život má ochraňovat: Sidonii - dceru galaktického senátora...
Nemesis a Sidonie jsou spolu od malička a jsou na sebe napojené jako sestry. Když se Sidoniin otec přidá na stranu rebelů a je Imperátorem žíznícím po moci prohlášen za kacíře, přichází odplata. Sidonie je povolána na galaktický dvůr jako rukojmí. Její přítomnost má zajistit senátorovu poslušnost a držet ho tak v šachu. Je jisté, že Sidonii hrozí smrt a proto existuje jen jediná možnost: Nemesis se musí stát Sidonií a odjet ke dvoru místo ní.
Nemesis, stroj na zabíjení bez emocí a schopnosti citu, se ocitá uprostřed politických intrik a úskoků. Musí hrát roli člověka, kterým ale není. Nesmí dát najevo, kým vlastně je. 
Jenže nepokoje v různých částech Impéria nepřestávají. Imperátor nemíní tolerovat neposlušnost a tak je čas zapojit do hry své rukojmí...

S. J. Kincaidová se narodila v Alabamě, vyrůstala v Kalifornii a do školy chodila v New Hampshire, ale teprve když žila nějaký čas v sousedství strašidelného hřbitova ve Skotsku, uvědomila si, že chce být spisovatelkou. Její debut Insignia vyšel v roce 2012, o rok později následoval druhý díl Vortex a poslední díl trilogie Catalyst byl publikován v roce 2014. Autorka nyní žije v Kalifornii a Diabolic je její zatím poslední kniha.


Tuto knihu jsem nakousla jeden večer, abych věděla do čeho se pouštím. Bez toho mi nešlo usnoust. A hned ráno jsem pokračovala, odpoledne se do toho pustila... 4 hodiny čistého času čtení a mám dočteno. A víte co? Tohle bylo perfektní!
Četla jsem od kamarádky něco o tom, že se jedná o scifi slátaninu, ale pokud máte rádi galaktické přenosy, létající stroje, které se vlivem různých gravitačních sil můžou rozlomit na půl a pokud se vám líbila Iluminae, tak tohle se vám bude líbit. A jen díky tomu, že nemá tak úžasné zpracování jako Iluminae, má o hvězdičku méně. Jinak jsou pro mě příběhově porovnatelné a dobré obě dvě stejně.

Celý příběh se odehrává v galaktickém prostoru, kde je možné všechno. Existují mini broučci, kteří mají mini jehličky a dokážou vám upravit tělo - no fakt, během pár aplikací se z tlustého stává štíhlý, nebo další vychytávka - vlasy, které si můžete nastavit tak, jak chcete vy - do kudrlin, měnit si barvu, aniž byste museli vysedávat dlouhou dobu u kadeřníka. Tohle bylo úsměvné a taky tím autorka dala najevo, jak daleká budoucnost tohle je a kam až sahá její fantazie.
Nemesis, Sidonie a Tyrus, tři hlavní postavy, které ovládají celý děj. Nemesis je diabolik, což znamená, že byla stvořena vědci, nemá duši a je to smrtící nástroj. Když se spojí s člověkem, tak jej chrání vždy a všude, za každých okolností, je schopen kvůli něj i zabít. Sidonie je něžná, křehká dívka, která se dokáže pořádně nakrknout, když se ji něco znelíbí a Tyrus je synovec nejvyšší hlavy pomazané, který by měl získat post svého strýce a být nejmocnějším mužem v galaxii. Těmto třem se spojí život v takové situaci, kterou by nikdo z nás, čtenářů, neočkával.

 Takto nějak si je představuji - Reese jako Sidonie, Megan jako Nemesis (tohle je dokonalost) a Chris jako Tyrus. :-)

A jdeme dál. Celý příběh se odehrává v daleké budoucnosti a proto je zde hodně různých jmen, které nejsou obvyklá, různých pomůcek, jejiž jména pomalu ani přečíst nejdou a názvů, u kterých se můžete pozastavit. Ovšem, milovníci scifi se nad tímto pozastavovat nebudou, přijde jim to normální, přeci jen, éra Josefů Nováků je v trapu. :-) Aspoň u Diabolika.

Já měla žánr scifi vždycky za takový, který je "těžko" uvěřitelný a čím více představivosti mi bude pracovat, tím lépe. A tady se mi to všechno splnilo. Je pravdou, že mi trochu vadila nevědomost, v jakém roce jsem se ocitla, co všechno se ještě kolem děje, ale myslím si, že částečně mi to vynahradil život v Chrysantemu, párty mladých lidí v kyberprostoru a podobné záležitosti.

Celou knihu jsem si užila, už jen přečtení za pár hodin je důkazem toho, že se jedná o opravdu čtivé a docela překvapující dílo. Protože některé události, které se staly, bych nečekala ani ve snech. Tím si mě autorka získala ještě více. Líbil se mi její styl popisu prostředí, ve kterém se nacházeli hlavní hrdinové i to, jak se věnovala důmyslným věcičkám, které obklopují jejich každodenní všední život.

Určitě doporučuji všem, kteří mají rádi příběhy s trochou lásky z daleké budoucnosti. Diabolik se bude líbit.

Hvězdné hodnocení:

Děkuji Albatrosmedia.cz za zaslání recenzního výtisku a pokud si knihu chcete koupit, tak můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan



Žádné komentáře:

Okomentovat