pátek 22. září 2017

Krátké pohádky na dobrou noc - Jan Zíma

Autor: Jan Zíma
Ilustrace: Milada Kudrnová
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 46

"Na jednom velikém statku, kde pěstovali obilí a jiné zemědělské plodiny, chovali také koně. Byl krásní a cvičení. Zúčastňovali se různých soutěží  závodů a často je i vyhrávali. Bydlela tam i rodina s malou holčičkou Michalkou."

Zábavné pohádky o zvířátkách, které děti zaručeně uklidní a rychle uspí. Budete překvapeni, jak moc se chování zvířátek podobá chování lidí.
Při jejich čtení si děti ani neuvědomí, že je poutavé příběhy vedou k laskavosti, ohleduplnosti, spravedlnosti i poslušnosti.

Tato kniha autora Jana Zímy není typická pohádková knížka. Když jsem ji dostala do ruky, myslela jsem si, že vím, co mě vevnitř čeká. Po pár dnech ji otevřu a čtu. První pohádka, druhá pohádka, třetí pohádka.... Cože? Písnička? Básnička? Další pohádka, zase básnička? Zvláštní a zajímavé!


I když zrovna mi přijdou ty písničky s notama zbytečné. Na druhé stránce je pak písnička už normálně, ve formě veršů, ale ten samotný notový zápis mě nezaujal, protože tomu nerozumím, ani nikdo z mých nejbližších, tím pádem mi to nic nedá a je to škoda stránky, na které by mohla být nějaká pěkná a milá pohádka...

Ilustrace, které jsou v knize se paní Miladě Kudrnové povedly. Jsou příjemné a hlavně jasné. Žádné tahy a črty, kterým bych neporozuměla, ale obrázky, které malé čtenáře jistě zaujmou. Písmo je menší, a i když je tato kniha určena dětem od pěti let, myslím si, že vévodit bude v tomto věku a i v pozdějším spíše předčítání dospělých. Je pravdou, že v textu jednotlivých pohádek jsou některé části v jiné barvě textu, a to jen proto, abychom si uvědomili, co je v tu chvíli důležité.


Některé pohádky se mi líbily, jiné trochu méně. Je pravdou, že v každé je nějaká pointa, ovšem jednou je jasná a jindy schovaná za příběhem.

Celkově na mě kniha působí milým dojmem, ale jsou zde nějaké mouchy, které mě lehce obtěžovaly, jako třeba ten notový zápis. Dokonce jedna básnička mi přišla trochu krkolomnější.

I přes to všechno je díky pohádkovým, krátkým příběhům milá a příjemná a kdyby se autor rozhodl napsat pouze pohádky, neváhala bych s koupí takové to knihy. Protože ty příběhy jsou ze života, přesně o tom, co děti může v dnešní době potkat, s čím se můžou setkat a jak je důležité se všem věcem postavit čelem, s láskou, starostlivostí, trpělivostí a přemýšlet nad následky.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Bambook za poskytnutí recenzního výtisku a pokud si knihu chcete koupit, můžete tak učinit přímo zde.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

1 komentář:

  1. Díky za tipy na usínání pro děti. Já mám ale jiný problém. Když uspím děti, stále si nevím sama rady. Potýkám se totiž s problémem jak rychle usnout. Už mi to úplně leze na mozek. Vždyť já z 5 nocí 3 skoro čumím do zdi. Už mě to fakt nebaví.

    OdpovědětVymazat