úterý 19. září 2017

Malovaný svět - Jiří Žáček

Autor: Jiří Žáček
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Bambook
Počet stran: 62
Ilustrace: Veronika Balcarová

"Skoč do snů jako do vody,
zapomeň na to, že zem tlačí.
Cítíš, jak voní jahody?
Ráno tě vzbudí koncert ptačí."

Děti, pojďte s námi do světa veselých básniček, které pro vás napsal Jiří Žáček. Z básniček se dozvíte spoustu nových věcí. Jakou řečí mluví zvířata, jaké by to bylo, kdybychom žili ve vodě, jak se chodí do světa a ještě mnoho dalších.

Pamatuje si, jak jsem psala o knížce s názvem Tati, kup mi slona!? Tak v tuto chvíli se koukáte na další úžasnou knihu plnou básní od Jiřího Žáčka pro děti a nejmenší. Ilustrace má opět na starost Veronika Balcarová a oba spolu dohromady vytvořili další skvělou publikaci, která by neměla ujít vaší pozornosti.


Malovaný svět obsahuje celkem 46 básní, které se věnují všedním věcem, na něž můžeme narazit kdykoliv a kdekoliv. Ať už je to básnička o Bouři nebo o Vánocích.
Některé jsou krátké na čtyři řádky, jiné jsou delší na osm a pak se tam najde i básnička, která je oproti těmto opravdu dlouhá. :-)

"Hráli si spolu na honěnou,
dali si pusu u vrátek...
Dneska už mají hafan s fenou
pět chundelatých štěňátek."

Líbí se mi, jakým způsobem dává autor do básniček i nějaké to ponaučení, básničky nejsou plytké, ale mají smysl. Když třeba povídá o pejscích, nakonec mají i štěňátka, což je sladké. :-) Mají pointu, což se mi ohromně líbí.


Možná se budu opakovat, ale stejně to musím napsat. Tento styl knížek se mi totiž líbí a chci říct každému, kdo si tuto recenzi přečte, že opravdu stojí za to ji dětem koupit. Přijdou si na své všechny děti a díky většímu fontu písma je to také ideální k prvnímu čtení. Takže si troufám říct, že je to vhodné pro děti od šesti, sedmi let. Pobaví se, možná se i nějakou básničku naučí a můžou "machrovat". :-)

Pokud máte doma malého špunta, tak vám ji vřele doporučím.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Bambook za zaslání recenzního výtisku a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat