sobota 9. září 2017

Divoká píseň - Victoria Schwab

Autor: Victoria Schwab
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 335

"Zrůdy a zrůdičky velký i malý,
vás by si dětičky, k večeři daly."

Napínavé převyprávění příběhu Romea a Julie v temném městě Verity, kde najdete všechno, jen ne bezpečí... protože tohle místo ohrožují monstra, která se zrodila z násilí. Kate touží být tak nemilosrdná jako její otec, který vládne Severní části Verity, nechává nestvůry potulovat po městě a vybírá od lidí peníze za jejich bezpečí. Po pěti letech na internátních školách se Kate konečně vrací domů a chce ukázat otci, že je stejně nelítostná jako on. August chce být člověk. Ale není. Je nestvůrou, která dokáže krást duše pomocí hudby. Jeho otec řídí Jižní část města a snaží se chránit nevinné. August je jeho tajná zbraň. Jejich město je rozdělené. Jejich město se rozpadá. A Kate a August jsou jediní, kdo chápou obě strany, jediní, kdo jsou schopní něco udělat. A přitom tak rozdílní... Ale jak se může člověk rozhodnout, jestli bude hrdina nebo zloduch, když je tak těžké rozlišit, co je co?

Victoria Elizabeth Schwab se narodila v roce 1987 matce Angličance a otci z Beverly Hills. Žije v Nashville, ráda cestuje, pije dobrý čaj a je autorkou literatury pro děti a mládež s prvky sci-fi a fantasy. Publikovat začala v roce 2011.

Tuto knihu jsem zaregistrovala ihned, jakmile byla na trhu. Ale neměla jsem žádné silné nutkání utíkat do knihkupectví a koupit si ji, ona ta anotace na mě působila všelijak. Mám ráda retellingy příběhů, ale ne každý mi sedne. Takže jsem opravdu váhala... A když jsem tedy sebrala odvaha a pustila se do čtení, oddychla jsem si. Bylo to dobré.

Příběh je vyprávěn ze dvou pohledů. Kate a Augusta. Musím přiznat, že více mi sedla Kate. Mám ráda takové ty hrdiny, kteří dokáží být ironičtí, protivní, tvrdí a arogantní - samozřejmě ale v rámci mezí, když je toho moc, spíše to leze na nervy, ale Kate byla výjimka. K ní všechny tyhle vlastnosti seděly a těch jejich výstupů bylo tak akorát, proto jsem si oblíbila. Jak by řekla moje máma, správná ranařka. Žádná přizdisr*čka. :-)
August naproti tomu byl tichý, přemýšlivý, sám se sebou nespokojený. Držel se od všech dál, všechno zlé, co bylo nutné provést, prováděl dá se říct s odporem, i když to bylo "pro dobro" věci. Nevím, přišel mi přesný opak Kate a já mám raději ty bad boys. :-)

"Lidé jsou tu od toho, abys je využila. Pokud je nevyužiješ ty, využijí oni tebe."

Co se mi na příběhu líbilo, tak bylo maximální využití děje, myslím tím, že jsem nenašla v průběhu čtení žádná hluchá místa, skoro s každou stránkou přicházela nějaká akce nebo situace, jenž děj dále rozvíjela a udržovala mě v napětí. Například Sloan - to bylo něco tak odporného, přitom ochočeného a stejně, pokaždé, když se objevil, tak jsem čekala, že provede něco, co se stát "nemá".

Autorka dokázala napsat knihu, která je plná akce, tajemství, intrik, ale také plná lží a nějakých těch mrtvol. Nebyl to žádný nudný milostný románek, ale napínavé čtení, které se mi líbilo.
A co je velké plus, opravdu oceňuji způsob, jakým tento díl ukončila. Díky tomu se těším na druhý, který by měl ještě letos vyjít. A tentokrát nebudu váhat a pořídím si jej.

Divokou píseň doporučuji všem, kteří mají rádi napínavý a něčím zvláštní příběh (jako tady rozdělení jednoho města Švem), těm čtenářům, kterým se líbí různé druhy příšer a jejich využití v ději a taky těm, kteří hledají pobavení nad dobrým fantasy příběhem.

Děkuji internetovému obchodu Martinus.cz za zaslání recenzního výtisku a pokud si knihu chcete koupit, tak můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat