pondělí 6. února 2017

V pasti - Lilja Sigurðardóttir

Autor: Lilja Sigurðardóttir
Rok vydání: 2016
Počet stran: 311
Nakladatelství: LEDA

"Vypnula telefon, aniž by zprávu dočetla. V jiném životě a jiné době by ji pochopitelně potěšilo, že se sejde s kamarádkami, trochu popijí a zasmějí se nad starými vzpomínkami. Takový život však je její skutečnosti natolik vzdálený, jak jen může být."

Jednatřicetileté Sonje se rozpadlo manželství - po dramatickém rozvodu se ocitla prakticky bez prostředků...a bez syna. V islandské krizi je Sonja bez práce a síly ji docházejí. Její rozvodový advokát ji nabídne pracovní cestu do ciziny a Sonja si pozdě uvědomí nebezpečí...Banka, kde pracoval její bývalý manžel zkrachovala a jeho vyšetřují kvůli účasti na rozsáhlých finančních machinacích. Sonja celou dobu nic netušila - co všechno ještě před ní skrýval? Domyslí si to, když ji syn náhodně ukáže jednu fotografii... Pod hrozbou, že ji gang unese syna, je schopna vymýšlet nové a nové způsoby, jak uniknout pozornosti celníků, nakonec ji ale jeden z nich zastaví. Znamená to pro Sonju definitivní konec, anebo naopak naději na únik z pasti?

Psychologické drama. Tyto dvě slova maximálně vystihují příběh, který se skrývá na stránkách knihy V pasti. Když jsem jej začala číst, měla jsem nervy v pořádku. Věřím, že při čtení se mi některé nervy zničily, protože jsem se dokázala sžít s hlavní hrdinkou a s jejím zoufalstvím. S velkou mateřskou láskou, kdy kvůli svého syna dělá všechno možné i nemožné, aby mohli spolu být aspoň dva víkendy v měsíci. Ta beznaděj, kdy byla bez něj, ta víra a naděje, že se to jednou obrátí a bude ho mít ve své péči byla neochvějná, i když vše hrálo proti ní. Sonja je vylíčena jako velmi silná, schopná, důvtipná žena.
Sonja převáží drogy. Odletí na místo předání a jejím úkolem je doručit zpátky na Island zásilku v pořádku a hlavně, nenechat se chytit. Což přestává být jednoduché v době, kdy jeden zaměstnanec letiště začne mít podezření, zaměří se na ni a chystá se ji kompromitovat. Když ji ale chytí, přistihnou při činu, tak se může se svým synem na nějakou dobu rozloučit... Ale když nebude vyzvedávat zásilky, neuvidí svého syna.. Začarovaný kruh... Jednoduše, je v pasti.

"Cestou k autu Bragi pocítil, jak ho prostupuje povědomé rozrušení. Věděl, že tentokrát ji dostane, prostě to cítil v kostech. Odletěla dneska k večeru a zítra se má vracet. Typická vyzvedávací cesta."

Autorka vás dokáže vtáhnout do děje. Když popisuje, jak hlavní hrdinka ukrývá zásilky, aby mohla přejít přes celní kontrolu, tak nejdříve máte nervy na pochodu, aby to zvládla a poté se zase zamyslíte, že tohle není možné, aby někdo znal balení zásilek takovým způsobem, bez toho, aniž by někdy nepašoval taky něco. :-)
Celý děj se ovšem netočí jen kolem Sonjy a její "práce", také je tam druhá postava, neméně důležitá a tou je Agla. Zaměstnankyně zkrachovalé banky, která měla na starosti investice ve velkých částkách do různých akciových fondů a je vyšetřována pro korupci. Její život je taky svým způsobem spojen se Sonjou, ale to se to dozvíte z příběhu, jakým způsobem.

Kniha je rozdělena na kapitoly, které jsou velmi krátké a proto se čte dobře a rychle. Máte pocit, že jste teprve začali číst a houby, už je člověk v polovině. Svižné tempo a napětí v ní nechybí. Čte se sama.
Co se mi opravdu líbilo, tak byly různé činy, které si hlavní hrdinka vybrala k tomu, aby mohla být se svým devítiletým synem, bez toho aby mu prozradila, co dělá, jak to dělá, pro koho to dělá. I když měla velké trápení, velké problémy, vždy to dokázala ustát, aby v očích svého syna byla dokonalá matka a ho nijak nepostihla její práce. Krásně je tu zdůrazněna velká mateřská láska, touha být se svým dítětem a bezmoc, když s ním být nemůžete. To si potom člověk uvědomí, co všechno je ochoten podstoupit a riskovat, jen proto, aby mohl být s tím, koho na světě miluje nejvíc.

Doporučuji knihu k přečtení všem, kteří ví, co je mateřská láska, protože ti to budou prožívat s hlavní hrdinkou nejvíce. Samozřejmě si tento příběh můžou přečíst i ti, jenž ještě děti nemají, ti zajisté ocení důmyslnost a představivost hlavní hrdinky. Takže doporučuji všem. :-)

Myslím si, že je to kniha, která se vám zalíbí a navíc, končí takovým způsobem, že ve vzduchu zavání další díl. Nemůže to být takto. Musí to být jinak. A doufám, že v dalším díle už budeme venku z pasti.

Děkuji nakladatelství LEDA za poskytnutí recenzního výtisku a pokud si knihu chcete zakoupit, můžete tak učinit přímo tady.

Díky za přečtení,
Daramegan



Žádné komentáře:

Okomentovat