čtvrtek 11. února 2016

Z nebe do ráje - Sophie Bérard

Autor: Sophie Bérard
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2016
Počet stran: 280
Překlad: Stanislava Sladká
Autor obálky: Marcel Bursák

Kniha začíná citátem mého neoblíbenějšího autora:

"Pane, ochraň mne před naivní vírou v to, že všechno v životě musí probíhat snadno. Dej mi střízlivost v poznání, že obtíže, porážky, neúspěchy a zvraty jsou samozřejmými doplňky života, kterými rosteme."
ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Francie... broskvový sad... všude plno růží.. růžových keřů, slunce a zpěvu ptáčků.. Dokonalá idylka. A pocit dokonalé pohody budete mít po dočtení této knihy, i když místy nám trochu strašila jedna bílá paní...

Isabell a Matilde nejsou sestry, jsou to hlavní postavy, ale švagrové. A každá nám vypráví svůj příběh.

Isabell se zamiluje do Corina, což je bratr Matilde. A vše se zdá být dokonalé. Po příchodu jejich dcery, Florence, na svět, už ale se nezdá, že to bude procházka růžovým sadem. Corinovi se nedaří podle jeho přestav a přichází první krize. A Matilde? Je zaskočena náhlým milostným vzplanutím muže, od kterého to vůbec nečekala.

Je to příběh lásky, napětí, vášně, přátelství a pochopení.

                                                                zdroj obrázku

"Kdo nic neví, nic nemiluje. Kdo nic neumí, ničemu nerozumí. Kdo ničemu nerozumí, za nic nestojí."

Kniha je napsána, jak bych to jen řekla, velmi jednoduše. Příběh je milý a čtivý. Navíc jsem měla pocit, že stránky ubývají samy. Nemyslete si ale, když napíšu, že se jedná o jednoduchou knihu, tak je prostoduchá. To v žádném případě ne! Je to ta správná kniha, kde nám autorka krásně ukazuje, jak se dá jednoduše napsat poutavý, milý příběh, plný emocí, lásky, přátelství, ale i smutku a trápení.

Nic v tomto příběhu není navíc, žádné zbytečné zdlouhavé popisky, ani jedna kudrlinka, která by tam vypadala nevhodně. Vše má svůj řád a zapadá do sebe jako ty správné dílky puzzle.
Samotná hlavní hrdinka Isabell mi byla velmi sympatická a to stejné můžu říct i o Matilde. Ale k té Isabell mám blíž, líbilo se mi její uvažování, její odvaha a co bylo nejlepší - v některých případech je jak já. Místo, aby dokázala některé poznámky přejít s vtipnou odpovědí, zčervenala a utekla. A poté se "bila" do hlavy, protože najednou věděla, jak měla reagovat - a to jsou někdy i mé chvíle. Třeba až po hodině mne napadne vtipná odpověď, ale už je pozdě. :)
Isabell byla chytrá a důvtipná. Až se dočtete, jak to vyřešila s Rinquinquinem, tak se budete hodně divit. Mě osobně by to nenapadlo a bylo to skvělé. :)

Pokud jste nečetli první díl, tak se vůbec nebojte jít jen do dvojky. Já jedničku taky nečetla a nenavazuje to na sebe. Ano, budou tam asi stejné postavy, ale tento příběh má začátek, prostředek a konec, tudíž se nemusíte bát, že vám něco unikne. Užijete si jej i tak a určitě vám všem, romantickým duším, jej vřele doporučuji.
Mě se opravdu líbil! A kouknu se i po tom prvním díle. :)

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku a pokud se Vám tato recenze líbila, tak knihu si můžete koupit přímo tady.

Daramegan


Žádné komentáře:

Okomentovat