úterý 24. července 2018

Zlobivé pohádky - Zuzana Pospíšilová

Autor: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Drahomír Trsťan
Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2014
Počet stran: 104

"Ondra byl nešťastný. Operace se bál. Musel jíst to, co neměl rád, a ještě k tomu byl jako mimino. Nesměl chodit na záchod, ale na nočník. Taková ostuda! Kdyby se to dozvěděli kluci ve škole, určitě by se mu smáli."

Pozor, v těchto pohádkách se zlobí! Zlobí tady lidé, zvířata i věci. Jestli také zlobíte, tak si ty nezbedné příběhy přečtěte, abyste pochopili, že zlobení se nevyplácí (dokonce ani dospělým). A jestli jste hodní, tak čtěte také, můžete se jen smát a oddechnout si, že vás se ty lumpárny netýkají. Tak už psst. Nezlobit a číst! Čeká vás legrace i špetka poučení a krásné ilustrace.

Mgr. Pospíšilová Zuzana je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti.


Pohádková kniha obsahuje dvacet příběhů, které jsou psány větším písmem. Na každé dvoustraně je jedna větší či menší ilustrace a samotné pohádky jsou psány srozumitelně a některé jsou také moderní a pokrokové. Jako například o Zlomyslné navigaci, která panu Ludvíkovi pořádně zavaří a znepříjemní cestování autem. Pak jsou zde pohádky, kde vystupují dokonce i strašidla, jako třeba Vystrašený vtipálek, kde Kazimír chtěl strašit, ale nakonec byl on sám vystrašen.


Zlobivé pohádky jsou opravdu zlobivé. V každém krátkém příběhu se na začátku něco špatného semele, nebo se někdo chová hloupě a zle, ale na konci vždy dojde k potrestání a napravení situace. Každá pohádka obsahuje tím pádem poučení a je varováním pro děti, jak se určitě nechovat. Když jsou hlavním zlobidlem věci, tak aspoň děti budou vědět, že ne všechno, je jejich vina. Třeba jako v pohádce o Zlobivém míči. Tam kopačák vyváděl hrozné věci, rozbíjel okna a měnil si směr jak chtěl, a když to tedy všichni zjistili, zavřeli míč do skříně, odkud už se nikdy nedostal.

"Jednoho dne se rozhodl, že bude malovat všechno, co je krásné. Vyobrazil nádhernou květinu, hezký dům i pěknou krajinu, a teď měl zálusk na krásnou dívku. Potřeboval nějakou najít, aby mu seděla modelem. Chodil po ulicích a díval se na lidi. Prohlížel si jejich tváře. brouzdal ulicemi za denního světla i potmě, ale stále nenašel nikoho, kdo by ho zaujal. Až jednou."

Knížka je určena pro děti od čtyř let, kdy už ti špunti dokáží poznat rozdíl mezi dobrým a špatným chováním. Pro začínající čtenáře pak bude skvělá díky tomu, že písmo je větší a pohádky jsou krátké, takže si ji zvládnou přečíst i sami.

Je to velmi pěkná knížka, samozřejmě i díky ilustracím pana Drahomíra Trsťana a myslím si, že díky svému originálnímu pojetí co se zlobení týče, bude bavit všechny, kluky i holky, dospělé i malé čtenáře. Autorka do každé pohádky dala pořádnou dávku zlobení, ale tomu přizpůsobila i následnou míru potrestání. Pohádky s poučením tak, jak by měly vypadat.

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Bambook, kde si knihu Zlobivé pohádky můžete zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat