středa 11. července 2018

Slunce je také hvězda - Nicola Yoonová

Autor: Nicola Yoonová
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 325

"O čem se vlastně bavíme?" zeptá se najednou Daniel.
Řeknu o vědě zároveň s tím, kdy on řekne o lásce, oba se tomu zasmějeme.
"Co jsou ty hlavní přísady?" pobídne mě znovu.
"Vzájemná výhodnost a socioekonomická kompatibilita."
"Máš ty vůbec duši?"
"Nic jako duše neexistuje," odpovídám."

Natasha je dívka, která věří ve vědu a fakta. Rozhodně ne na osud! Nebo na sny, které se nikdy nesplní. A už vůbec není ten typ holky, která se na rušné ulici v New Yorku potká s klukem a hned se do něj bláznivě zamiluje. Zvlášť když její rodině zbývá pár hodin do deportace ze Spojených států. Ani Daniel nebyl nikdy snílek, ale když Natashu potká, zapomene úplně na všechno. Cosi v ní ho přimělo věřit, že jim osud nachystal něco opravdu zvláštního.

Nicola Yoonová je autorkou bestselleru Všechno, úplně všechno. Vyrůstala na Jamajce a v Brooklynu, momentálně žije s rodinou v Los Angeles. Je to beznadějná romantička a věří, že se člověk může zamilovat během vteřiny a že láska může trvat navěky.

Co je to láska? Slunce je také hvězda vám na tuto otázku odpoví a to hned dvěma způsoby. První je ten krásnější, romantičtější, který se nedá popsat, protože ho cítíme. Druhý způsob je vědecký. A oba jsou skvělé. Spojení vědeckého mozku a snílka je zážitek.

Natasha je sedmnáctiletá dívka, která má před sebou maturitní ročník, pak vysokou a práci jako datová vědkyně. Tohle je její plán. Ale plány se mění. Nevěří na nic, co se nedá dokázat, prozkoumat. Ale nebyla taková celý život, to životní situace ji změnila a dokáže to znova nebo zůstane stejná?
V den, kdy má být se svou rodinou vyhoštěna potkává Daniela. Ten je její pravý opak, je to snílek a básník. Má namířeno na pohovor na vysokou, na kterou ho nutí jít rodiče, protože on sám neví, co chce dělat. Přesto je k sobě něco táhne. Chce ji ukázat, že láska opravdu existuje a tak ji navrhne test, který ji přiměje, aby se do něj zamilovala. Natasha na to přistoupí. Dokáže Daniel, aby se do něj Natasha zamilovala a změnit její názor na lásku?

"Táta tvrdí, že mezi mnou a Natashou to nikdy nemůže fungovat. A možná má i pravdu, ale určitě se mýlí v důvodech. Choval jsem se jako takový idiot. Měl bych teď být s ní, i kdybychom měli opravdu jenom dnešní den. Zvlášť pokud máme jenom dnešní den."

Tento příběh se odehrává v jeden jediný den, ale má to takovou moc, že máte pocit jako by se ti dva opravdu znali celou věčnost. Kapitoly jsou napsané pro každou postavu zvlášť, takže hned znáte názor obou dvou na stejnou situaci. Navíc spisovatelka nezapomněla ani na vedlejší postavy, každá má svou kapitolu ve chvíli, kdy se tam objeví, což je velmi osvěžující. Kromě těchto kapitol najdete v knize i vědecké vysvětlení různých věcí. Je to hodně poučné, ději to nevadí, spíše pomáhá a pro mě to znamenalo větší spojení s Natashou.

Kniha byla velmi čtivá. Najdete zde lásku, romantiku, humor, napětí, trochu sarkasmu. I když jsem knihu odložila, abych splnila pár povinností, tak jsem měla ten příběh pořád v hlavě a přemýšlela nad tím, jak to s Natashou a Danielem dopadne.

Knihu doporučím všem, je jedno zda věříte na lásku nebo ne, zda jste snílci nebo musíte mít na vše důkazy, Slunce je také hvězda vám dá obojí.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat