úterý 17. července 2018

Dokonalé stopy - Helen Fieldsová

Autor: Helen Fieldsová
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2018
Počet stran: 351

"Tvrdohlavá jako mezek. A co mezci dělají? Kopou, takže by mu nezbývalo nic jiného než kopnout taky. Představil si, jak by zněl střet jeho nohy s jejím hrudníkem, jako kdyby splasknul fotbalový míč. Žebra by jí bez okolků praskla. Musel by se vyzout, pomyslel si. Zranil by se přitom, ale byla by to náležitá a nezbytná oběť. Nebylo férové kopat někoho obuví. To se nesluší. Ale ano, bude muset přikročit ke kopání. Když o tom tak uvažoval, jevilo se mu stále pravděpodobnějším, že se z ní vyklube neústupná, tvrdá hlava. A čím víc přemýšlel o tom, jak ji bude muset potrestat, tím barvitější a plastičtější obrázek jejího pohmožděného a polámaného těla se mu v duchu vykresloval."

V odlehlém koutě Skotské vysočiny shořelo tělo Elaine Buxtonové. Jediné, podle čeho dokáže policie pohřešovanou právničku identifikovat, je zub a cár zkrvaveného šátku. V tajné místnosti kdesi v Edinburghu mezitím skutečná Elaine Buxtonová vyděšeně křičí do tmy. Inspektor Luc Callanach opustil slibnou kariéru u Interpolu a začíná od nuly. Obstojí před novými kolegy i ve střetu s vrahem, který za sebou pečlivě zahlazuje všechny stopy?

Helen Fieldsová třináct let pracovala jako právnička, přičemž se věnovala i vážným případům vražd nebo pašování drog. Po narození druhého dítěte s manželem založila filmovou produkční společnost, v níž se uplatnila jako scenáristka i jako producentka. Sama si vydala dě první fantasy knihy, ale do světa velké literatury pronikla teprve díky sérii thrillerů, v nichž proti zvlášť rafinovaným vrahům stojí dvojice vyšetřovatelů: "krasavec" Luc Callanach a svéhlavá, ale i přívětivá Ava Turnerová. Fieldsová s rodinou a dvěma psy žije v Hampshiru, má ráda divadlo, filmy, ale také karate nebo létání ve větrném tunelu.

Když jsem dočetla sérii Mořského detektiva s hlavní postavou Calem McGillem, byla jsem nadšená a nevěřila bych, že v dohledné době potkám nějakého detektiva, kterého si zamiluju stejně jako zmiňovaného Cala. Ale opak se stal skutečností a já přímo bažím po tom, abych už v ruce držela další případ úžasného, sympatického a impozantního inspektora Luca Callanacha.

Luc Callanach je nejen úspěšným mužem, ale také krasavcem, který se v mládí věnoval modelingu, tudíž jej všude předchází jeho hezká tvářička. Jakmile dojde k nepříjemné situaci u něj doma ve Francii, rozhodne se ji opustit a začít s čistým štítem jinde. Rozhodnutí padne na Skotsko, kde se narodil a žil první čtyři roky s rodiči než se přestěhovali.
Při nástupu k tamní policii získá ihned svůj velký případ, mnozí se mu zrovna neklaní za to, že je nováčkem a hned se může hřát na výslunní, ale s jeho otrlou povahou a pár dobrými lidmi kolem sebe, se z něj stane respektovaný a uznávaný inspektor a člověk.

V knize Dokonalé stopy autorka využila hned dva případy zločinu. První, který vyšetřuje právě Luca je o tom, že se najde tělo pohřešované ženy a vzápětí dojde k dalšímu únosu. Vše nasvědčuje tomu, že člověk, který to má na svědomí, je zapleten v obou případech a Lucovi a jeho týmu záleží na tom, aby si s tím poradili a hlavně druhou oběť našli živou.
Druhý případ má na starosti Ava Turnerová, která vyšetřuje úmrtí novorozence v parku. Jak už to tak bývá, dva hlavní hrdinové si padnou do noty a v jednu chvíli dojde i k nečekanému spojení těchto dvou případů, kdy Ava se nemůžu držet dál a v tu chvíli případy získávají nejvyšší prioritu.

"Ve sklenici přistál další zub, krev zalívala prkna na podlaze a King cítil, že se přestává ovládat, když si poposedl, aby mohl lépe a pevněji uchopit ošemetný dolní levý řezák. "Through many dangers, toils and snares I have already come." Tentokrát musel kleštěmi zatočit a vynaložené úsilí ho vychýlilo mimo tóninu."

Musím nejdříve napsat, že jsem opravdu nadšená, co se z této detektivky vyklubalo. Líbilo se mi snad všechno, co autorka napsala. Možná, v některých chvílích, byly na mě jisté situace příliš moc, třeba co se týče špendlíku pod nehet (auuuu), ale jinak to byla symfonie čtení. Přečteno jsem měla za den a noc, nemohla jsem se odtrhnout. I když víte, kdo je zločincem hned od začátku, detektivní pátrání a další případ tomu dodávají napětí přesně takové, jak byste očekávali. Takže vůbec nevadí, že víte kdo by měl sedět za katrem a doslova se zažerete do toho, co vymyslí dál, jestli jej dopadnou a zda přežijí ti, co by měli...

Autorka mne opravdu držela na pozoru v každé situaci. Maximálně jsem si užila všechny stránky, kapitoly jsou příjemně krátké (nebo dlouhé - podle toho jak to berete) a hlavně příběh je poutavý, zajímavý, napínavý, místy nechutný, ovšem neskonale čtivý.
Děj má rychlý spád a je velmi zajímavé sledovat, co se odehrává v mysli psychopata. Oceňuji i další dějovou linku, což byl problém Luca, který jej "vyhostil" do Skotska a jsem ráda za to, že i u něj se autorka pozastavila.

Jednoduše můžu říct, že tento první díl nové série s Lucem a Avou je velice slibným začátkem, kniha mne naprosto pohltila a nemůžu se dočkat dalšího dílu. Věřím, že Luc a Ava i ten protivný Lively si ještě užijí své!

Hvězdné hodnocení:


Za recenzní výtisk děkuji vydavatelství Albatrosmedia.cz, kde si také můžete knihu Dokonalé stopy zakoupit.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat