pondělí 2. července 2018

Vůně Francie - Amanda Hampson

Autor: Amanda Hampson
Nakladatelství: Baronet
Rok vydání: 2018
Počet stran: 223

"Co cítíte?“ zeptal se mě.
„To je…magnólie?“
„Ne, ptám se, co cítíte vy?“
Obvykle jsem své názory na vůně neříkávala, ale rozhodla jsem se mu vyhovět. „Vytrvalost.“
„A co ještě?“
„Myslím, že…důstojnost, laskavost?“

Iris se po druhé světové válce vydává na Francouzskou riviéru do městečka Grase, aby unikla šedi nudného Londýna a pracovala jako stenografka pro záhadnou rodinu Brookeů. Ve vile Rousseau se setkává se zvláštními a výstředními aristokraty, ale nejtajemnější postavou je Hammond Brooke - "bratr" její zaměstnavatelky Vivian. Iris pomalu rozmotává tajemství, která tuto rodinu obestírají, a nakonec je překvapena, co se dozvídá a jaký úkol ji čeká...

Amanda Hampson vyrůstala na venkově na Novém Zélandu a už od dětství byla náruživou čtenářkou. Než se totiž do jejich domácnosti vloudila televize, celá rodina po večerech četla. Pro Amandu bylo každý pátek dobrodružstvím odjet do města do knihovny a ponořit se do tajemného světa literatury. Četla vše, co jí přišlo pod ruku. Už odmala věděla, že bude spisovatelkou.
V jednadvaceti odjela ke strýčkovi do Londýna, kde vystudovala literaturu. Čtení a psaní jí pomohlo i v nejtěžších chvílích. Mohla tak utéct od reality a pohroužit se do světa fantazie. V roce 2005 napsala svůj první román - The Olive Sisters - a hned slavila úspěch. Její dílo bylo dokonce v roce 2007 zfilmováno. Dnes Amanda žije v Sydney, má tři dospělé děti a radost jí dělají tři vnoučata.

Román Vůně Francie Vás zavede na jih Francie. Čeká Vás příběh plný tajemství, který se odehrává v 60. letech 20. století. Krásný, zamilovaný a tajuplný děj, protkaný krásným prostředím a světem bohatých lidí.


Všichni hosté i majitelé vily Rousseau, kam hlavní hrdinka Iris přijede pracovat, jsou zahaleni tajemstvím. Iris je pomalu odhaluje a ne vždy se jí líbí, co zjišťuje. Na začátku se hlavní hrdinka představí jako šedá myš a postupem času odkrývá svou pravou osobnost. Je to velice hodná, inteligentní, velkorysá žena, která je věrná lidem, které si oblíbí. Pochází z Londýna z chudých poměrů, a tak na svět bohatých aristokratů, který je plný lží a intrik, není připravená. Brzy se ale v tomto světě začne orientovat.
Mám ráda postavy, které se v průběhu děje mění a další taková postava je Hammond Brooke. Je to podivín, o kterém jsem si myslela, že je to zatrpklý bohatý protiva, ale postupem času odhalil i on svá tajemství a já na něj změnila názor.

"Ze zítřejšího setkání s panem Brookem jsem byla nervózní. A teď, když jsem si uvědomila, že není jen slepý, ale že žije jako poustevník, se mé obavy prohloubily. Vivian jistě nebyla hloupá a poslední věc, kterou by chtěla udělat, byla vzbudit mou zvědavost... Byla jsem si jistá, že za tím vším je něco jiného. Blížící se krize, kterou se zoufale snaží odvrátit."

Tím, že jsou všichni ve vile Russeau tak tajemní a výstřední, tak mě i u ostatních postav přemáhal pocit, že něco skrývají. Že nikdo není upřímný a otevřený. Že všichni lžou. Spisovatelka odkrývá různá tajemství krůček po krůčku, ale to hlavní zůstává skryto. Při čtení cítíte, že pořád visí ve vzduchu ten velký otazník. Proč byla Iris zaměstnána paní Vivian Brookeovou? Když už jsem si myslela, že to vím, tak jsem na další stránce zjistila, že má domněnka není správná. A to mě nutilo číst dál a dál.

K této knize bych přiřadila rčení: Když něco nakousneš, tak to dořekni. Ale bohužel, zde se to neděje, a jak v životě, tak i této knize mě to štve. Těšila jsem se až se ty pavučiny lží a tajemství rozmotají a musím přiznat, že mě konec hodně překvapil.
Kniha je čtivá, napsaná srozumitelně a autorka dokáže ve čtenáři vyvolat různé pocity a emoce. Jediné, co mne trochu mrzí tak je fakt, že v první polovině knihy se zase tam moc neděje a čtenář může mít pocit, že čte o ničem. A po polovině obsahu se děj dostává do varu, začíná se konečně něco dít. Kdyby to takto bylo od začátku, vůbec bych se nezlobila. :-) Ale vytrvání za to rozhodně stojí. :)

Tento román doporučuji všem ženám, které mají rády kouzlo staré lásky, děj opředený tajemstvím a šťastné konce.

Hvězdné hodnocení:

Děkuji nakladatelství Baronet za recenzní výtisk a knihu si můžete koupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat