středa 30. května 2018

Nejdelší den Adama T. - Patrick Ness

Autor: Patrick Ness
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: Booklab/Slovart
Počet stran: 288

"Na okamžik, zatímco seškrabával prach, který se uvnitř připekl během překvapivě horkého léta, se zamyslel nad tím, jak jej asi jeho rodiče vidí, jaký jim připadá v obyčejném každodenním životě. Marty byl až do dneška dokonalým synem - plavovlasým, slušně vychovaným, nudným, to ano, ale tak nějak přijatelně - co si museli myslet o svém druhém synovi? I on byl plavovlasý a slušně vychovaný, nikdy neměl problémy ve škole, ani opletačky s policií, zřídkakdy, opravdu zřídkakdy přišel domů pozdě."

Nový dojemně tragikomický příběh od populárního autora Patricka Nesse o odvaze přijmout své pravé já a prožít život naplno.
Adam Thorn právě prožívá nejhorší a nejdivočejší den svého života. Ve vztazích to skřípe, v práci se mu víc než nedaří, a vrcholem všeho je konflikt s otcem. Otec farář, on teenager a gay, který oběma převrátí život vzhůru nohama. Adamův den je plný konfliktů, útěků a vysvětlování. Den plný sexu, lásky i zlomených srdcí. Ale možná, opravdu jen možná, i špetky naděje... Prožijte s Adamem naplno jeho bouřlivé vztahy a najděte uvnitř, stejně jako on, sílu objevit pravdu sami o sobě.

Patrick Ness je americký spisovatel, novinář a lektor, žije v Londýně. Narodil se na armádní základně Fort Belvoir poblíž Alexandrie ve Virginii, kde jeho otec působil jako výcvikový instruktor americké armády.
Jeho první povídka vyšla roku 1997 v časopise Genre. V roce 1999 se během práce na svém prvním románu přestěhoval do Londýna. Od té doby vydal celkem čtyři romány. Vyučoval tvůrčí psaní na Oxfordské univerzitě a působil jako redaktor v Daily Telegraph, TLS, Sunday Telegraph a Guardian, kam píše recenze dodnes.

Nejdelší den Adama T. je kniha s velmi působivým, tajemným příběhem. Říkala jsem si, jaké to bude číst knihu, která se odehrává pouze jeden den a ještě o muži, který je gay. Musím říct, že mě kniha mile překvapila. Čtení vás donutí myslet a přemýšlet nad tím, co se opravdu na řádcích píše.

Hlavní hrdina Adam Thorn je mladý muž, který prožívá svůj velmi smolný den. Od rána řeší jeden problém za druhým. Postupně se v průběhu dne musí vyrovnávat se ztrátou kamarádky, přístupem svých nábožensky založených rodičů, když jim oznámí, že je gay, s trápením s láskou a intimitou. Je to silný muž, ale každý z nás, kdo něco skrývá, moc dobře ví, že to nejde donekonečna a přijde den, kdy to vzejde na povrch a pro Adama je to tento den. Jeho postava je napsána tak obyčejně a reálně, že máte pocit, že je snad váš kamarád od vedle. Objeví se zde to staré, pravdivé klišé, dokud si nepřiznáte pravdu, nevíte, kdo jste.

Vedle příběhu Adama Thorna se zde objeví ještě jeden příběh. Příběh Královny a Fauna. Musím říct, že jsem až do poslední chvíle nevěděla proč, jak, co mají společného, jak to spolu souvisí. Adamův příběh je pohodový, ale zde musíte mít zapojené všechny smysly a to až do poslední stránky. Nutí vás to číst dál a dál, aby jste zjistili více. Přišlo mi, že text o Královně byl více napínavější, ale to jen z toho důvodu, že jsem stále tápala, proč je tam zapojen.

"Mám tě rád, ale...
Vždycky to tak bylo, vždycky: "Mám tě rád, ale..."
Rozběhl se rychleji. A rychleji. A ještě rychleji.
Tenhle hněv, pomyslel si. Tenhle úmorný, neutuchající hněv. Je to to jediné, co už bude navždy cítit? Bude ho to ustavičně jen křivit a deformovat a likvidovat všechno ostatní, dokud už nebude schopen poznat, kdy by měl mít vztek, protože vztek bude jediným, co kdy bude schopen cítit?"

Oba příběhy se v knize střídají a částečně na sebe v průběhu navazují. Kapitoly jsou rozděleny podle situací, které Adam prožívá, takže přesně víte, ve které části dne se nacházíte.
I když jsem místy měla pocit, že je to nudné čtení a říkala si, ať už ten den skončí, co se ještě jako může stát, pořád jsem měla vnitřní nutkání, abych knihu neodkládala a dočetla ji. Pořád jsem totiž měla v hlavě nezodpovězenou otázku: "Jak tohle skončí a co má Královna společného s Adamem?"

Nejdelší den Adama T. bych doporučila těm čtenářům, kteří se rádi nad příběhem zamyslí. Těm, jenž dokážou knize věnovat všechny své myšlenky, těm, kteří si umí udělat klid a pohodu na čtení. A také těm (to je taky důležité), kdo není puritán a je otevřený každému tématu. Nejen náboženství, nadpřirozenu, ale hlavně lásce mezi muži.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Booklab/Slovart za recenzní výtisk a knihu si můžete zakoupit přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat