pátek 17. listopadu 2017

Pohádky bratří Grimmů - Wilhelm Karl Grimm, Jacob Ludwig Carl Grimm

Autor: Wilhelm Karl Grimm, Jacob Ludwig Carl Grimm
Nakladatelství: Slovart/Brio
Rok vydání: 2017
Počet stran: 545

"Co mi to tak chrastí v břiše?
Břicho, buď zas chvilku tiše.
Místo kůzlátek, já hňup,
kamení jsem asi slup."

Jacob Grimm a Wilhelm Grimm pomáhali v 19. století lidovým příběhům, které šířili doboví vypravěči, stát se součástí německého písemnictví. Tento pozoruhodný soubor padesáti pohádek sestavili a upravili pro děti ze svého bohatého díla sami bratři Grimmové. Najdete zde mnoho známých i méně známých pohádek, které inspirovaly také české pohádkáře. Ve výběru nechybí Jeníček a Mařenka, Popelka, Sedm havranů, Brémští muzikanti, Šípková Růženka... Pohádku Král Drozdibrad znají české děti z klasické filmové verze jako Pyšnou princeznu, další oblíbená filmová pohádka O princezně se zlatou hvězdou na čele se v knize jmenuje Srstnatka. Pohádkové příběhy doprovodil svými poetickými i humornými ilustracemi Adolf Born.

Jacob Grimm (1785-1863)
Wilhelm Grimm (1786-1859)
Vystudovali práva, záhy se však začali věnovat jazykovědě a sběru literárních památek. Pomáhali lidovým příběhům, které šířili doboví vypravěči, stát se součástí německého písemnictví. V širokém rozsahu zachytili ústní tradici, jejímž středobodem není svět kálů a zámků, nýbrž prostý svět venkovského lidu. Svět, v němž nebývá nejvyšší odměnou moc a bohatství, ale skromné štěstí obyčejného člověka. V úvody knihy o tom říkají: "Naším záměrem je, aby sama poezie, jež je v pohádkách tak živá a všudypřítomná, dokázala na čtenáře zapůsobit a těšila je, pokud potěšit může, a aby kniha posloužila i k výchově."

Adolf Born (1930-2016)
Český malíř, ilustrátor, animátor, karikaturista a kostýmní výtvarník, vyznamenaný řadou cen, ilustroval více než 250 děl české i světové literatury, pracoval na řadě animovaných seriálů, vystavoval po celém světě. V roce 2003 obdržel českou státní medaili Za zásluhy. Adolf Born nejednou mluvil o tom, že ilustrace vždy stavěl ve své tvorbě na první místo: "Je prima, že jsem se stal ilustrátorem, protože co může být lepšího, než když se vám splní dětský sen?"


Můžu upřímně říct, že jsem nikdy v životě nebyla majitelkou takto luxusní pohádkové knihy. Vyniká už jen tím, jak je velká a těžká. Věřte mi, tuhle pohádkovou knihu si do ruky do postýlky na předčítání jen tak nevezmete, pokud budete chtít u toho i své dítě objímat. :-)
Jen pro zajímavost, její rozměry jsou 21x29,7cm, tloušťka knihy je 6cm a na kuchyňské váze mi vážila úctyhodných 2620 gramů (to neměl ani můj syn, když se před rokem narodil) :-). Říkám, tohle je megalomanský kousek, který už jen kvůli těmto mírám by měl mít každý milovník pohádek doma. :-) Takový sběratelský kousek.

Tato bichle obsahuje 50 pohádek, kdy některá je krátká, jiná delší a najdou se i nejdelší. Každá stránka je také provázena ilustracemi geniálního mistra Adolfa Borna (na kterého jsem vysazená, co si budem nalhávat), takže Pohádky bratří Grimmů potěší nejen srdíčko, ale také očičko! :-)


Já osobně jsem pohádky četla na přeskáčku. Nejvíce mne zajímaly ty pohádky, jejichž názvy mi nic neříkaly. Což je pochopitelné. Jako například Fricínek a Ketrlinka nebo Pištivrátek - to se mi moc líbí. Pištivrátek. Do toho slova jsem se zamilovala. :-)
A abyste pochopili, co ve mě dokázaly pohádky vyvolat, tak vám dám jeden příklad za všechny. Stalo se to u, pro mě neznámé, pohádky s názvem Mariino dítě. Jednoduše tam jde o to, že otec má dceru, kterou není schopen uživit. Z nebe ho navštíví Panenka Marie a vezme si jeho dceru sebou a zahrne ji vším dobrým. Jednoho dne Marie na pár dní odcestuje a předá ji klíče, kdy může ze třinácti místností otevřít jen 12. No, samozřejmě otevře i tu třináctou, samozřejmě lže jako když tiskne, ale Marie ví, kde je pravda a shodí ji na zem jako němou a chudou. Najde ji král, zamiluje se a ona mu porodí syna. Hned po porodu ji první noc Marie navštíví, aby se přiznala, že lhala, ona zarputile tvrdí, že nelhala a Marie ji toho syna vezme. Za další rok, opět porodí syna, opět přijde Marie, opět tvrdí že nelhala a opět o syna přijde. Když porodí dceru, zase se vše opakuje. Všem je divné, že se její děti ztrácí a lid i král ji prohlásí za "lidožrouta", tudíž ji chtějí upálit na hranici...
Proč proboha po tolika letech nepřiznala pravdu? Proč si nechala vzít děti? Já bych ji kopla, no však víte kam... To mě vám tak vytočilo, a to je to "jen" pohádka.... :-) A mimochodem, pobavila jsem vás? :-)


Pokud máte doma děti, které jsou už trochu větší a milují pohádky, rozhodně jim tuto knihu kupte pod stromeček. Jedná se totiž o publikaci, která je ve všech ohledech dokonalá. Co se týče barevného provedení, typem písma, okraji, délkou pohádek, ilustracemi... Tohle je naprostý skvost, navíc pěkně těžký, takže děti budou nadšené, že dostaly takto "veliký" dárek. Fakt se to vyplatí.
Pan Adolf Born zde předvedl, že je opravdu mistr nad mistry a já jej nepřestanu nikdy obdivovat za to, jak dokázal i sebemenší blbůstku vystihnout.

Hvězdné hodnocení:


Děkuji nakladatelství Brio/Slovart za recenzní výtisk a koupit si ji můžete přímo tady.

Díky za přečtení a mějte se fajn!
Daramegan

Žádné komentáře:

Okomentovat